Yalancı gebelik durumunda, kadında gebelik olmadığı halde vücudunda gerçek bir gebeliği taklit eden belirtiler görülebilir. Çeşitli hastalıklar veya psikolojik rahatsızlıklar kadında kendini hamile gibi düşünmeye iter ve bunun sonucunda yalancı gebelik ortaya çıkar.
Ultrason muayenesinde ise gebelik kesesinin veya bebeğin kendisinin görülmesi gerekir. Tüm bu bulgular gebeliğin kesinleşmesi için gereklidir. Yapılan tüm tetkikler neticesinde gerçek gebeliğe dair hiçbir bulguya rastlanmaz ise gebeliğin gerçek olmadığı yani “ yalancı gebelik” olduğu anlaşılır.
Bu sebeplerden en önemlileri bilinçaltının oynadığı oyunlardır. Hamile kalmaktan çok korkan ya da hamile kalmayı çok isteyen kadınlarda yalancı gebelik görülmesi olasılığı çok daha yüksektir. Ayrıca cinsellik ile ilgili çözülmeyen sorunların olması da yalancı gebelik belirtilerinin yaşanmasına sebebiyet verebilir.
Yalancı hamilelik durumları daha çok bir iki civarında sürer. Ancak bazı durumlarda 9 ay da sürebilmektedir. Hatta bu durumun çok uzun yıllar sürdüğüne dahi rastlanmıştır. Bu durumların geneli, doğum sancısı ile beraber doktora gidilmesi halinde ortaya çıkmaktadır.
Kimyasal gebelik
Gebeliklerin hemen hemen yarısı bu şekilde sonlanır. Eğer testi çok erken bir dönemde yaptıysan, o dönemde hormon seviyeleri yükselmeye başladığı için test pozitif sonuç verebilir.
İlgili 34 soru bulundu
Gebelik kesesinde embriyo bulunmamasının kesin tespiti sonrasında ise kürtaj yapılmaktadır. Boş gebelikler kısa ve kaliteli iyileşme süresi sunan, hastanede yatışa gerek duyulmayan vakumlu kürtaj yöntemliyle yapılabilmekte, hasta aynı gün normal yaşantısına dönebilmektedir.
Boş gebelik olduğunu doğrulamanın tek yolu ultrasondur. Ultrason içerisinde embriyo bulunmayan bir gebelik kesesini gösterir. Bu belirtiler dışında hCG hormonu normal değere dönene kadar gebelik testleri pozitif çıkabilir.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
Heyecanlı anne adayları, artık hamilelikte 4. haftaya ulaşmaları ile birlikte gebelik testi yapabilir. 4 haftalık hamilelik genellikle hem idrarda gebelik testinde hem de kan testinde tespit edilebilir. 4 haftalık gebelikte Beta-HCG hormonu belirgin şekilde artar ve 5-426 mIU/ml aralığına ulaşır.
Gün aşımı gebelik, doğumun 42. hafta veya daha fazla sürede gerçekleşmemesi durumu. Geç doğum olarak da adlandırılan bu durum, normal hamilelik süresinden sonra doğum yapan anneleri temsil ediyor. Aslında doğumlar sıklıkla beklenen süreden daha sonra gerçekleşiyor.
Boş gebelik, genellikle 8-10. gebelik haftaları arasında teşhis edilir. Normal bir gebelikte, ultrason testinde kalp atışları 6. haftada duyulmaya başlar. Ancak, boş gebelikte bebekte kalp atışları olmadığı için ultrason ile muayenede bebek görülmez.
Erken gebelik semptomu olarak en sık görülen belirti adet gecikmesidir. Sabah bulantıları, yorgunluk, yiyeceklere karşı istek veya isteksizlik, idrar sıklığında artış, ruh hali değişimleri, memelerde hassasiyet ve değişiklik gibi fiziksel değişiklikler hamileliğin yaygın hamilelik belirtileridir.
Kanda hCG Ölçümü ile Gebelik Testi
Kişiden alınan kan örneğinin laboratuvar ortamında incelenmesi ve kanda bulunan hCG hormon seviyesinin saptanması ile gebelik teşhisi yapılabilir. hCG hormonunun salgısı gebeliğin başladığı ilk günlerde, henüz adet gecikmesi dahi yaşanmadan artış gösterir.
Ancak her kadında belirtiler farklılık gösterir ve bazı kadınlar hiçbir belirti yaşamadan hamile kalabilirler. Bu nedenle, hamilelik belirtileri olmadan hamile kalınabilir.
Hastanın gebelik haftası, kanamasının olup olmaması, tüpün hasar görüp görmemesi ve beta hcg değerlerine göre tedaviye karar verilir. Dış gebeliklerin kendiliğinden düşmesi mümkün olsa da doktor tarafından kontrollü bir müdahale tercih edilir.
Sağlıklı bir gebelikte kesenin içerisinde bir kabartı şeklinde embriyo gözükür. Gebelik kesesinin bulunup bebeğin görülmemesi ise boş gebelik olarak adlandırılır. Hamileliğin ilk haftalarında embriyonun gelişimi durabilmektedir ve bu durumda gebelik kesesinin içerisinde embriyo görüntülenemez.
Bu yüzden hamilelikten kesin olarak söz edilebilmesi için gebelik kesesinin ultrasonografik cihazlarda net bir şekilde görülmesi beklenir. Beta HCG hormonunun 1000 – 3000 IU/mL seviyesine ulaştığı dönemde gebelik kesesinin ultrason cihazlarında net bir şekilde görülmesi gerekir.
5 haftalık bebek anne karnında nasıl olur? 5. haftalık bebek anne karnında amniyon kesesi adı verilen sıvı dolu bir baloncuğun içinde gelişimini sürdürür ve hamilelik boyunca bu kesenin içinde büyür. Henüz bir nokta boyutunda olsa da ince bir tüp görüntüsüne sahiptir.
6 haftalık bebek ultrasonda görülür mü? 6 haftalık hamilelikte gebelik kesesi ve içerisinde bebeğe ait kabartı görülebilir. Son adet tarih ile uyumsuzluk olan yumurtlamanın geç olduğu gebeliklerde kese görülüp embriyo ve kalp atımı görülemeyebilir.
Adet gecikmesi, düzenli adet gören kadınlarda en erken ve en güvenilir gebelik bulgusudur. Gebeliğin ilk haftalarında adet kanamasına benzer “lekelenme” gibi çok az kanama görülebilmektedir. Bu kanamaya implantasyon (yerleşme) kanaması adı verilir.
5 haftalık gebelik ultrasonda görülür mü? Vajinal ultrasonda 5 haftada bebek ve kalp atışları görülebilir.
Normal şartlarda gebelik 40 hafta sürer. 24 ila 37. haftalar arasında yapılan doğum, erken doğum olarak kabul edilir. Gerçekleşen tüm erken doğumların yaklaşık %70'i, 34 ila 37. haftalar arasında gerçekleşir. Bu haftalarda gerçekleşen doğumlar ise geç erken doğum olarak tanımlanır.
Riskli gebeliklerde 10. haftadan itibaren anne kanında Serbest Fetal hücre tayini (DNA testi) yapılabiliyor.
Boş Gebelik belirtileri, çoğunlukla normal gebelik belirtilerine benzer olsa da bazı özellikleri farklı olabilir. Boş gebeliğin yaygın karşılaşılan belirtileri şunlardır: Hafif Kanama: Boş gebelikte, hafif vajinal kanama veya lekelenme görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri