Stres kırığı, tekrarlayan fiziksel aktivitelerin sonucunda kemiklerde görülen çatlaklara ve ufak çaplı kırıklara denir. Sağlıklı kemiklerde sürekli tekrarlanan yüksek enerjili hareketlerin sonucunda kemiklerin hareket yönünde en yüksek kuvvete maruz kalan bölgesinde çatlaklar şeklinde kendini gösterir.
Stres kırığı çoğunlukla ayak kemiklerinde (en sık ayak tarak kemiklerinde) ve kaval kemiği gibi yüke ve zorlanmaya daha açık olan kemiklerde görülür. Nadiren de olsa çeşitli nedenlerle aşırı zorlanmaya maruz kalmış vücuttaki diğer kemik yapılarda da karşılaşılabilir.
Ayakta oluşan çoğu stres kırığı ortalama 4 ile 6 hafta arasında kaynar.
Bu kırıklara omurga stres kırığı (spondilolizis) denir. Bu bölgenin çok hareketli olması nedeniyle de oluşan omurga stres kırığı çoğu zaman iyileşmeyebilir. Ancak bu kırıklar genelde ergenlik çağında ağrıya neden olurken; erişkin çağlarda ciddi sorun yaratmayabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Gülseren Kayalar, kemik erimesi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda, omurgada aniden oluşan kırıklar “sessiz kırık” olarak tanımlanır.
Stres kırığı röntgende görülemeyebilir
Stres kırıkları, aşırı yük altında kalan ve tekrarlayan darbelere maruz kalan kemiklerde zaman içinde mikro düzeyde oluşur. Bu kırıklar mikroskobik boyutta olduğu için kişi, ağrı ve şişlik şikayetleriyle hekime başvurur.
Stres kırığı tedavi edilmediğinde, ayağın hareket etme yetisini sınırlandırabilir. Aynı zamanda kişinin kendi ayağına uygun ayakkabı bulmasını da zorlaştırabilir. Bir eklemin içine uzanan kırıklardan kaynaklanan artritin de oluşmasına neden olabilen stres kırığının belirtilerine sahipseniz mutlaka bir doktora gidin.
Kemiğin hasar görmüş bölümündeki stres devam eder, bölgedeki mikroskobik hasar ilerlerse, kemik bütünlüğü tümüyle kesintiye uğrayarak röntgende görülebilen kırıklara neden olabilir.
Bu doğrultuda stres kırığı gelişen kişilerde etkilenen kemik dokusunda aşağıdaki belirtiler izlenebilir: Etkilenen bölgede hareketle veya kemiğe kuvvet uygulamayla artan ağrı Etkilenen bölgede şişlik ve hassasiyet.
Kırılmanın gerçekleşmesi de kemik çatlamasından daha zor bir durumdur. Bundan ötürü kemik çatlağı ciddiye alınması gereken bir konudur. Kemik çatlağı; genel olarak kol ve bacak kemiğinde görülen bir olaydır.
Çeşitli nedenlere bağlı çıkık erken tespit edilmediği takdirde hastanın daha ciddi sağlık sorunlarına yol açacaktır. Kırıklar ve çıkıklar tedavi edilmezse eklem hareket açıklığı sınırlı olacaktır. Ayrıca, zayıf kaynama nedeniyle daha büyük sorunlar ortaya çıkar.
Tarak kemiği (metatars) kırıkları ayak bölgesinin en sık görülen yaralanmalarındandır. Ayakta her parmak için bir tane olmak üzere 5 adet metatars bulunur. En sık 5. metatars kırılır. Bu kemiğin bazı kırıkları Jones kırığı olarak adlandırılır.
Stres kırığı nasıl tedavi edilir? Öncelikle stres kırığından şüpheleniliyorsa mutlaka istirahat edilmeli ve yapılan aktivite neyse durdurulmalıdır. Hassasiyetin olduğu bölgeye gün içinde buz uygulanmalı ve ağrıya sebep olacak aktivitelerden kaçınılmalıdır.
Günlük birkaç kez buz uygulanmalıdır. Ağrı ve şişliği azaltması nedeniyle nonstreoid antiiflamatuar ilaçlar kullanılır. Stres kırığının yeri ve ciddiyetine göre tedavi değişir. Dinlenme; 6-8 hafta yük vermeden kırık iyileşene kadar dinlenilmelidir.
İmmobizasyon stres kırığı derecesine göre breys veya alçı ile yapılır. Lokal soğuk uygulama da kemikteki ödemin azalmasında etkilidir. Bazen oral D vitamini ve kalsiyum takviyesi yapılır. İleri derecede kemikte ödem olan hastalara alçı tedavisi ile birlikte oral bifosfanat tedavisi de verilebilir.”
Bir kemik kırıldığında, olay esnasında bir çatırtı sesi duyabilirsiniz. Söz konusu kırığın gerçekleştiği bölgenin aniden ve şiddetli bir şekilde şişmeye başlamasıdır. Kırığın meydana geldiği bölge mor-kırmızı veya mavi-siyah olur ve morluklar oluşur. Bununla birlikte dokunmak zor ve acı veridir.
Yoğurt, süt ve peynir gibi besinler sürece destek olur
Yapılan çalışmalarda; balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yerfıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesinin kırıkların iyileşmesinde önemli role sahip olduğu tespit edilmiştir.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Fizik tedavi yöntemi ile stres kırıkları tedavi edilebilmektedir.
Özellikle D vitamini, Kalsiyum, Omega ve kollejenler kırığı iyileştirmek adına faydası vardır. D vitamini en doğal haliyle güneş ışınlarından alınabilir. Yoğurt, süt gibi kalsiyum içeren gıdalar da kaynamayı hızlandıran faktörlerdendir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Bunlar ibuprofen içerenler (Advil, Brufen, Nurofen gibi) ya da naproksen içerenler (Apranax, Aprol, Naprosyn gibi) ilaçlardan herhangi biri olabilir. Bu ilaçlar asetamonifen – parasetomal içeren ilaçlardan (Minoset, Parol gibi) daha etkilidir.
Tarak Kemiği Kırığı Belirtileri
- Kırılma anında bir ses duyulması, - Kırık olan yerde bir süre geçtikten sonra morarma, şişlik ve ağrı görülmesi, - Ağrıyan bölgede bir süre sonra ağrının geçmiş gibi hissedilmesi, - Ayakta çarpık veya farklı bir görüntü meydana gelmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri