Bebeğin beslenme şekli, ek gıda verme durumu, anne sütü dışındaki gıdaların verilme şekli, biberonun tutuş şekli, yalancı emzik kullanma durumu, bebeğin kundaklanma durumunun hem annenin ifadesine hem de Wessel kriterlerine göre bebekte gaz sancısı olma durumunu etkilemediği saptanmıştır (p>0.05).
Bebeği emzirdikten sonra yaklaşık 25 dakika boyunca kucağınızda dik tutun. Bu, mide ve kapakçığın rahatlamasını sağlar ve gaz oluşumunu bir nebze hafifletir.
Emzirmek gaz sancısını çoğu zaman engellemektedir. Ağlama nöbetleri sırasında emzirme eylemi veya emzik vermek sakinleştirecektir. Gaz sancısı nedeniyle geceleri aşırı ağlama nöbeti geçiren bebeklerin uyku düzenlerinin değiştirilmesi gerekir.
Bu doğrultuda ise su zaman herhangi bir şekilde bebeklerde gaz problemi meydana getirmeyeceğini söylemek gerekir. Ancak aşırı oranda susam tüketimi ile beraber şişkinlik ve gaz sorunu olabileceğini ifade etmek mümkün.
Anne sütünün olmadığı ya da yetersiz olduğu durumlarda gazlı ve kolik problemi yaşayan bebeğe özel olarak üretilmiş Aptamil Conformil, bebeğin gaz ve kolik problemlerini gidermeye yardımcı olacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
Yulaf, suda kolayca çözünen çözünür lif bakımından yüksektir. Çok fazla lif tüketmiyorsanız ve aniden yulaf da dahil olmak üzere birçok lifli gıda yemeye başlarsanız, bunun mide şişkinliğine, gaza ve kramplara neden olabileceği bilinmektedir.
Bebeğe gaz yapmayan yiyecekler özellikle kuru yemiş veya kuru meyvedir. Gaz yapmayan lohusa yemekleri, ıspanak, pırasa, kırmızı et gibi yiyeceklerdir.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Eğer bebek biberonla besleniyorsa, çok küçük veya çok büyük delikli emzikler, bebeğin fazla hava yutmasına ve çok gazı olmasına sebep olur.
Özellikle biberon emziğinin mutlaka anne memesi hassasiyeti vermesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin beslenme düzeyine bakılarak emzik deliğinin buna uygun olmasına dikkat edilmelidir. Çok küçük ve çok büyük delikler bebeğin fazladan hava yutmasına neden olacağı için gaz problemine neden olabilir.
Emzik Alışkanlığı Bebeğe Zarar Verir Mi? Yeni doğandan itibaren emziğe alıştırılan bebeklerde anne memesini istememeye bağlı olarak bir süre sonra gelişim gerilikleri görülebilir. Bebek biraz büyüdüğünde ise diş ve damak yapıları bozulabilir ya da emziğe 6-7 yaşına kadar bağımlı hale gelebilir.
Uzun süreli emzik kullanımı diş problemlerine yol açabilir. En sık görülen etkisi, ön açık kapanış veya ön üst ve alt dişler arasındaki boşluk oluşmasıdır(kapanma kusuru). Çocuklar ayrıca maksiller daralma (çarpık, çapraşık ve çıkıntılı dişler) riski altındadır. En iyi çözüm 2 yaşına geldiğinde emzikten ayırmaktır.
Bebeklerde gaz sancısını artıran en önemli faktörlerden bir tanesi, sık emzirmedir. Anne Sütü bebekte gaz yapmaz, ancak belirtildiği üzere emme işleminde bebeğin hava yutması söz konusudur. Sık emzirme nedeniyle bebeğin hava yutmasıyla birlikte gaz sancısı çekmesi söz konusu olabilmektedir.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Annenin Yedikleri Gaz Nedeni mi? Doğumdan sonraki ilk 20 gün gaz iyi çıkarılmazsa, bebek bazı haberciler göndererek aileyi uyarır. Çok hıçkırık tutar, alttan çok gaz çıkarır, emerken karnından gurultular gelir.
Murat Tuncer, aileleri uyarıyor: "Bu damlaları kullanan bebekler ileride ciddi kabızlıklar yaşıyor. Bu da kolon kanserini tetikleyen en önemli nedenler arasında. Anneler bu ilaçları kullanmasın." Tuncer'e göre, gaz sancısı ilaçlarının Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması da sakıncalı.
Hareket kısıtlılığı ve beslenmelerine dayalı olarak oluşan gaz sancıları aynı zamanda tıbbi bazı problemlerin de habercisi olabilir. Bebekler ve çocuklar için oldukça rahatsızlık verici olan gaz sancısı ağrılarından kurtulmanın birçok yolundan biri olarak Zinco gaz giderici damla seçenekleri çıkar.
YULAF EZMESİ BEBEĞE GAZ YAPAR MI? Yulaf ezmesi yine besin liflerinden aldığı güçle kabızlık sorununu da kısa sürede ortadan kaldırır. Yani bağırsakların sağlıkla çalışmasına destek olur. Bu yüzden orantılı şekilde tüketmeniz halinde bebeğe gaz yapmayacaktır.
Yulaf ezmesi
Betaglukan aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Yulafı süt veya yoğurt ile tüketebileceğiniz gibi, suyla pişirip meyveyle karıştırarak ya da omletin içerisine ekleyerek de yiyebilirsiniz.
Yulaf emzirme döneminde kesinlikle tercih edilmesi gereken bir besindir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Gaz sancısı çeken bebeği rahatlatmak için en sık kullanılan yöntem bebeğin bacaklarını hareket ettirmektir. Sırtüstü yatırılan bebeğin bacakları bisiklet sürüyormuş gibi hareket ettirilerek gaz sancısı giderilebilir. Aynı zamanda karın üstü yatmaları da bebeklerin rahatlamasına yardımcı olur.
Uzmanlar, emziklilikte gaz giderici özelliği nedeniyle bazı baharatları öneriyor. Bunların başında da kimyon ve kekik geliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri