Necile ile beraberken dünyaya gelen Meral'in Samim'in kızı olma olasılığı ise ahlak konusunda nutuklar atan Samim'i hiç düşündürmüyor. Meral'in Nail Bey'in kızı olduğundan oldukça emin Samim. Romanlarında kendi fikirlerini karaktere yüklemeyi seven Peyami Safa'nın Yalnızız'daki kalemi Samim.
Birinci bölüm, Samim‟in yeğeni olan Selmin‟in hamile olduğunu söylemesinin üzerine gelişen olaylar üzerine kurulur. Selmin, evdeki herkese hamile olduğunu söylediğinde annesi Mefharet onun, dayısı Samim‟den hamile kaldığını (!)
Yalnızız – Peyami Safa
Samim: Orta yaşlı okumuş kültürlü bir adamdır. Romanda Peyami Safa'nın sözcüsü gibidir. Besim: Yeme içmeyi çok seven, uykusuna çok düşkün bir adamdır. Mefaret: Çok duygusal ve hayatını duygularıyla şekillendiren bir kadındır.
Samim ise Yalnızız romanında Safa adına “Simeranya”yı kurar (Kösoğlu, 2016:7-10). Samim romanın başkişisidir. Samim, kız kardeşi Mefharet, erkek kardeşi Besim, Mefharet'in çocukları Aydın ve Selmin'le beraber Yeşilköy'de babadan kalma köşkte oturur. Samim bir bankanın yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır.
Samim, romanın maneviyata önem veren kahramanıdır. Samim'in karşısında maddeciliği savunan hedonist bir tip olarak Besim karakteri yer alır. Besim, hayatını tamamen zevklerinin emrine adamış bir tip olarak dikkat çeker. Bütün vaktini yeme içme ve kitap okumayla geçirir.
İlgili 31 soru bulundu
Yalnızız romanının geri fonunu 'Simeranya' oluşturur. Simeranya, Samim'in olaylardan sıkıldığında kendisini attığı bir hayal ülkesidir. Bu ülke Samim tarafın- dan zamanımızdan yüz elli yıl sonra, bütün zıtlıkların birbiriyle barıştırıldığı bir mutluluk adası olarak tasarlanmıştır.
Türk edebiyatında ütopya türünün dikkate değer örneklerinden biri, Peyami Safa'nın 1951'de kitap hâlinde yayımlanan Yalnızız romanındaki Simeranya'dır.
Samim Meral'den yaşça oldukça büyük bankada çalışan iyi eğitimli cemiyette sayılan bir adam. Meral ile tesadüfen tanışır ve ilişkileri ilerler ancak Samim Meral'in karakterinde iki Meral görür; birinci Meral onun içindeki iyidir ve cemiyete uygundur, saftır temizdir.
Türk edebiyatının büyük yazarlarından biri ve aynı zamanda Türkiye'nin yetiştirdiği büyük bir entelektüel olan Peyami Safa (1899-1961) hayatı boyunca sağcı olarak yaşamıştır.
Hastalıkların ve ölümlerin çok yaşandığı bir ailede büyüyen Peyami Safa'nın 1938 yılında evlendiği eşi Nebahat Hanım'ın da çeşitli hastalıkları oldu. Eşinin yürüme zorluğu daha sonra felce dönüştü.
Yalnızız, Peyami Safa'nın 1951 yılında yayımlanan romanı. Yalnızız romanı; önseziler, telekinezi, premonition (kehanet, öngörü) ve polipsişizm örnekleriyle yüklü ve insanoğlunun zaman zaman kendini yalnız bulmasından duyduğu acıyı derinliğine işleyen bir romandır.
Genel olarak Peyami Safa bu romanıyla Mütareke döneminin izlerini yansıtmaktadır. Romanda işlenen diğer konular ise İstanbul'u işgal eden kuvvetlere yardım eden insanlar ve halk tarafından onlara duyulan öfkedir. Romanda sömürgecilik, sosyalizm ve milliyetçilik gibi kavramlarönemli bir yer tutar.
Yalnızız, Peyami Safa'nın Doğu-Batı sentezini konu aldığı romanı. İlk olarak Yeni İstanbul gazetesinde 11 Eylül 1950-20 Aralık 1950 tarihleri arasında 286-385 numaralı sayılarda tefrika edildikten sonra 1951 yılında Nebioğlu Yayınevi tarafından 343 sayfa hâlinde yayımlanır.
Peyami Safa Hangi Edebi Akımdan Etkilenmiştir? Peyami Safa romanları, hikâyeleri, makale ve araştırmaları ile edebiyat dünyasına katkı sağlamıştır. Mistisizm akımından etkilenmiş ve yapıtlarında olaya değil psikolojik tahliller ile ruhsal çözülmelere sıkça yer vermiştir.
Sözde Kızlar, Peyami Safa tarafından kaleme alınan 1923 tarihli roman. İlk olarak 1922 yılında Serâzad imzasıyla Sabah gazetesinde tefrika edilmeye başlandı fakat gazetenin kapanmasından ötürü tefrikası yarım kaldı. Kitap olarak basılması ise 1923 yılında gerçekleşti.
Yazar eserin ilk baskısını arkadaşı Nâzım Hikmet'e ithaf etmiştir.
En bilinen edebi kavgalardan biri de Nâzım Hikmet ile Peyami Safa arasında geçer. Nâzım, 1935'te bu kavgayı güreşe benzeterek işin usulünü şöyle açıklar: “Bu güreşte gerçekten sırtın yere geldi mi diye bakmazlar; en çok cakalı peşrev yapana, gürültü koparana hak verirler.”
Peyami Safa, Cingöz Recai'nin Harikulade Sergüzeştleri, Haz. Erol Üyepazarcı, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 2019.
Nesl-i Ahir adlı kurgusal eserinde, Süleyman Nüzhet, hem kişisel hem de düşünsel düzlemde idealize edilmiş bir başkahramandır. Geçim sıkıntısı çekmeyen bir aydındır. ki yabancı dil bilen, yerli ve batılı sanat dergilerini takip eden kültürel bir karakterdir.
Peyami Safa, 2 Nisan 1899 yılında İstanbul'un Gedikpaşa Mahallesi'nde ünlü şairi İsmail Safa ve Server Bedia Hanım'ın çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Yazarın isim babası Gedikpaşa'daki evlerine sık sık gelen aile dostları Tevfik Fikret'tir.
Madde-ruh çatışması, Batı'nın diktatörlüğü ve Doğu'nun yüceltilmesi şiirlerinin başlıca temalarıdır. Şiirlerine dinsel inanışları çerçevesinde ele aldığı Anadolu insanının acılarını, umutlarını ve sevgilerini yansıtır.
İşte aynı ses Ateşten Gömlek'te de mevcuttur. Roman Peyami'nin savaşta yaralandıktan sonra hastanede yatarken tuttuğu günlük alt türüyle biçimlenir; birinci tekil anlatıcıyı Peyami'nin sesiyle duyarız, Ayşe'yi onun gözüyle görürüz.
Ateşten Gömlek – Halide Edib Adıvar
Milli Mücadele için İhsan ile birlikte Anadolu'ya gider. Milli Mücadele'nin önemli subaylarından biridir. Peyami: Cemal'in arkadaşıdır. Savaşta yaralanmış bir subaydır.
Peyami Safa'nın son romanı Yalnızız, engin ruh tahlilleri ve kendi türünde açtığı çığırla onu yalnızca Türk edebiyatının değil, Dünya edebiyatının zirvelerine taşımış şaheseridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri