Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Fransa eğitim sistemi model alınarak hazırlanan 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, bu tarihe kadar plansız ve programsz olarak gelişen Osmanlı eğitim hayatını bir sistem bütünlüğüne kavuşturmuştur.
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİNİN YAPISI. Türkiye'de eğitim, devletin temel işlevlerinden birisi olup devletin denetimi ve gözetimi altında yapılmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı merkez örgütü, taşra örgütü ve yurtdışı örgütü biçiminde yapılanmıştır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
ğı'na bağlı ve devlet tarafından finanse edilen yeni bir eğitim sistemi kurulmuştu. Böylece, bu ülkede ikili sistem (dual system) olarak adlandırılan bir model ortaya çıkmıştı. Osmanlı eğitim sistemi, bir bütün olarak, aynı anda hem geleneksel, hem de modern kurumlara sahip olmak yönünden, İngiliz modeline benziyordu.
Alan PISA 2018 Sıralaması PISA 2022 Sıralaması Değişim
Türkiye fen alanında PISA 2018'de 79 ülke arasında 39. sırada yer alırken PISA 2022'de 81 ülke arasında 34. sıraya yükseldi. Benzer şekilde 2018'de 37 OECD ülkesi arasında 30. sıradaki Türkiye, 2022'de 29. sırada yer aldı.
OECD'nin eğitim endeksinde, Finlandiya listede ilk sırada yer alırken, Estonya, Danimarka, Polonya ve Avustralya sırayla onu izledi. Sondan dördüncü sırada yer alan Türkiye'yi Güney Afrika, Brezilya, Meksika takip etti.
Zorlu bir eğitim sistemine sahip olan Japonya, dünya eğitim sistemi arasında üst sıralarda yer alıyor. 6 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise ve 4 yıl üniversite eğitiminin verildiği ülkede, zorunlu sınıflara kayıt oranı %100.
Finlandiya'da eğitim yüksek düzeydedir. Okullar arasında öğrenim sonuç farkları azdır ve hemen hemen herkes temel eğitimi hedeflenen sürede bitirmektedir. Okul öncesi eğitim, temel eğitim ve ikinci düzey eğitim ücretsizdir ve bundan sonraki eğitimler de büyük oranda ücretsizdir.
Sınavlar eğitim sisteminin en büyük sorunu. Türkiye'de okul, bilgi vermenin yanı sıra yaşam becerisi kazandıran en önemli kurum olmaktan çıkarak, sınavlara giriş için gerekli olan belgenin alınacağı bir binaya dönüştü. O nedenle okulu kıymetli yapmadığımız hiçbir sistemden verim bekleyemeyiz.
Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu, ya da diğer bir adıyla Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri Kültürel Mübadele Komisyonu, 1949 yılında Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri arasında imzalanan ikili anlaşma ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen 13 Mart 1950 tarih ve 5596 sayılı kanun çerçevesinde çalışmalarına ...
Öz olarak Türkiye eğitim sisteminin yapılanmasında 1982 Anayasasında eğitim ile ilgili ele alınan maddelere, Milli Eğitim Temel Kanunda Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına, Türk Milli Eğitiminin Temel İlkelerine çoğunlukla yansıyan genel felsefe akımının Pragmatizm felsefesi olduğu görülmüştür.
Fransa eğitim sistemi iki kademelidir. İlkokulu takip eden 6 ve 9. Sınıflar 4 yıl süreli alınan eğitim 'College', 10 – 12. Sınıflarda alınan 3 senelik eğitim 'Lycee' olarak adlandırılır. Lise eğitimini başarı ile tamamlamak üniversite eğitimine olanak tanır.
1997 yılı öncesinde 5 yıllık ilköğretim eğitimi sonrasında öğrencinin eğitim gördüğü 3 yıllık eğitim kurumuydu. Bu öğretimden sonra ise öğrenci bir başka eğitim kurumu olan liseye devam ediyordu. 1997'de çıkarılan bir yasayla Türkiye'de ortaokul, ilkokulla birleştirilerek ilköğretim adını aldı.
Özel okul yok
Finlandiya'da eğitim devletin işi. Okulların tüm masrafları devlet tarafından karşılanıyor. Bu nedenle özel okul gibi bir konsept yok. Okullar birbirleriyle rekabet etmek yerine işbirliği yapıyorlar.
Japon eğitim sistemi 12 yıldan oluşmaktadır ve bunun ilkokuldan(6 yıl) ortaokula(3 yıl) kadar olan ilk 9 yılı zorunludur ve ücretli değildir. Zorunlu eğitimden sonraki 3 yıl ise lise eğitimi içindir. Japonya'da zorunlu eğitim altı yaşında başlamaktadır ve ortaokulun sonunda on beş yaşında sona ermektedir.
Finlandiya'da eğitim süresi günde 4 saat olarak belirlenmiştir. 4 saatlik eğitim sürecinde teneffüs süreleri 15 er dakikadan oluşmaktadır. Ders saati uzarsa öğrencilerin teneffüs süreleri de uzatılır.
Türk eğitim sistemi devletin, yani Milli Eğitim Bakanlığının gözetimi ve denetimi altındadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre, herkesin eğitim görme hakkı vardır. Türkiye'deki devlet okullarında eğitim ücretsizdir. 2012 yılında çıkan yasayla da ülkede zorunlu eğitim 4+4+4 şeklinde 12 yıla çıkarılmıştır.
Yurtdışında lise eğitimi için en çok tercih edilen ülkeler Amerika, Kanada, İngiltere, İsviçre ve Avustralya'dır.
Dünyanın en iyi eğitim sistemi olan 7 ülkesinden 7.'si ise Rusya. Rusya yüksek öğrenim sistemi açısından dünya çapında özel bir yere sahiptir.
Çin'deki Zorunlu Eğitim Yasası'na göre, devlet okul çağındaki çocuklara zorunlu eğitim verir. Okul masraflarından muaf tutulan öğrenciler, yalnızca kitap ve defter masraflarını öderler. Çin'de ilkokul eğitimi 6 yıl sürer ve okullarda Çince, matematik, fen bilgisi, yabancı dil, ahlak, müzik ve spor gibi dersler verilir.
Hollanda'da zorunlu eğitim Türkiye'nin aksine 5 yaşında başlıyor. 4 yaş altındaki çocuklar için resmi bir eğitim programı yok. 4 yaşını dolduran çocuklar ise ilköğretim okuluna başlıyorlar. Resmi okul öncesi eğitim 5 ve 6 yaşlarını kapsıyor ve bu dönem ilkokulun ilk 2 yılını oluşturur.
İlkokul 1. sınıftan 7. sınıfa kadar yedi yıl sürer. Ortaokul ise 8. sınıftan 10. sınıfa kadar üç yıl sürer. Okul yılı genellikle Ağustos ayının ortalarında başlar ve Haziran ayının ortalarında sona erer. Okul yılı devam ediyorken Norveç'e gelen çocuklar ve gençler, mümkün olan en kısa sürede okula kaydedilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri