Yalova ilinin iklimi, makro-klima tipi olarak, Akdeniz ve Karadeniz iklimleri arasında bir geçiş niteliği taşır. Kimi dönemlerde de karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır. İlde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova'da yıllık ortalama sıcaklık 14,6 °C'dir.
Yalova'ya özgü yemekler arasında yumurta dolması, Yalova sütlüsü, Yalova köftesi, böğür, tavuklu mantı, milföylü Yalova kebabı, yaprak pidesi, Termal çorbası, Termal tatlısı, Termal sarma, ıspanaklı Yalova böreği, ekşili köfteli bamya yemeği, kaçamak, cennet küngü gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Yalova doğal güzellikleri arasında Erikli Yaylası, Sudüşen Şelalesi, Delmece Yaylası, Karaca Arboretumu, Dipsiz Göl, Karlık Yaylası, Çınarlı Yol, Çaldere Şelalesi, Çınarcık Kent Ormanı, Beşpınarlar Yaylası ve Termaller yer almaktadır.
Yalova hem yaz hem de kış aylarında aktivitelerle dolu bir şehirdir. Yazın denizin ve doğanın tadını çıkaran Yalova sakinleri, kışın da termal ve doğal kaynak suları ile zaman geçirmektedir. Yaz aylarında deniz ve eğlence merkezlerinin bulunduğu Çınarcık'a şehir merkezinden sürekli ulaşım bulunmaktadır.
Yalova, Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Kara Yalovaç, Kâtip Çelebi'de ise Yalakabad ve Yalıova adlarını almaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Marmara Denizi kıyısındaki il, İstanbul'a bağlı iken 6 Haziran 1995'te il olmuştur.
Yalova, ince kumlu plajları, Armutlu ve Fıstıklı kaplıcaları ile ünlü. Ayrıca, Yürüyen Köşk, Termal Atatürk Köşkü ve canlı ağaç müzeleri Atatürk Arboretumu ile Karaca Arboretumu da görülmeye değer yerler.
Merkez ilçe, Yalova'nın yaklaşık 149.330 nüfuslu bir ilçesidir. Yalova merkez ilçe; doğuda Çiftlikköy ve batıda Termal ilçeleri, güneyde de Bursa'nın Gemlik ve Orhangazi ilçeleriyle komşudur. Yalova Merkez ilçesi, hem tarihi ve hem de doğal güzellik alanları bakımından görülmeye değer yerlerden biridir.
Kimi dönemlerde de karasal iklim özelliklerini yansıtmaktadır, ilde yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve bol yağışlıdır. 30 yıllık rasat bilgilerine göre, Yalova'da yıllık ortalama sıcaklık değeri 14,6 °C'dir.
Yalova küçük bir yer olduğu için bir imkana ulaşmak daha kısa sürüyor. Bir yerden başka bir yere gitmek çok kolay. Tam bir öğrenci şehri. Kocaeli İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlerin arasında olan Yalova o şehirlere gitmemize de çok kolaylık sağlıyor.
Yalova deyince akla ilk kaplıcaları gelir. Bu, boşuna değildir. Yalova'daki kaplıcaların suları o kadar şifalıdır ki, burada kısa süre içinde baştan aşağı yenilenmek mümkün. Şehir merkezine yalnızca 12 km mesafede bulunan kaplıcalara, baştan sona kadar size eşlik edecek olan çınar ağaçlarının gölgesinde gideceksiniz.
Yalova'ya gelindiğinde denenmesi gereken lezzetlerin başında Yalova Sütlüsü gelmektedir. Baklava ile güllaç arasında bir lezzet olarak şehre özgü harika tatlılardan biridir.
Tadıyla Yalova'nın özgün meyvelerinden olan kızılcık, her yıl ağustos ayının ilk haftası Çınarcık İlçesi'ne bağlı Şenköy'de düzenlenen festivalle gastronomi meraklılarını Yalova'ya çekmekte ve coğrafî işaret tescili alma yolunda olan Yalova'nın meyvelerinden olma özelliğini taşımaktadır.
04 Şubat 2021 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 6 İlçe, 14 belediye, bu belediyelerde 51 mahalle ve ayrıca 43 köy vardır.
Yalova'nın ilk patentli tatlısı olan bu lezzet turizm açısından da önem arz etmektedir. Yalova'nın Türkiyeye açılan lezzeti olan Yalova Sütlüsü geleneksel lezzetlere yeni bir dokunuş ile Türk mutfağınına yeni bir lezzet sunmanın adıdır.
Yalova bölgesinde yazlar ılık, kurak ve açık ve kışlar uzun, soğuk ve parçalı bulutlu. Yıl içerisinde sıcaklık normalde 3°C ila 30°C arasında değişiklik gösterir ve nadiren -2°C altında ve 34°C üzerinde olur.
Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi'nin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik) ve Gemlik körfezi yer almaktadır.
1867′de Hüdavendigar ( Bursa ) Vilayet Merkez Sancağı'na bağlı bir kaza iken, 1901′de bağımsız İzmit Sancağı'na bağlandı. Atatürk'ün isteği üzerine 1930′da İstanbul İlçeleri arasına katılan Yalova, 6 Haziran 1995′de İl merkezi olmuştur. Merkez İlçeye bağlı 12 köy bulunmaktadır.
Yalova'ya geldiğinizde denize girip güneşlenebileceğiniz plajlar arasında Fıstıklı Plajı, Armutlu Plajı, Çınarcık Plajı, Altınova Hersek Plajı, Özgür Bayanlar Plajı, Armutlu Tatil Köyü Yanı Halk Plajı, Reis Aile Plajı ve Çamlık Plajı yer almaktadır.
Armutlu Yarımadası'nın kuzey kıyısı ile Samanlı Dağları'nın kuzey eteklerine kurulmuş olan Yalova, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara bölgesinin güneydoğu kesiminde yer almaktadır. İlin kuzeyinde ve batısında Marmara Denizi, doğusunda Kocaeli, güneyinde Bursa (Orhangazi-Gemlik ve İznik ilçeleri) ve Gemlik körfezi yer ...
Yalova gezinizde mutlaka gezip görmeniz gereken başlıca yerler; Erikli Yaylası, Sudüşen Şelalesi, Yürüyen Köşk, Atatürk Köşkü, Armutlu Kaplıcaları, Karaca Arboretumu, Termal Kaplıcaları, Deprem Anıtı, Yalova Açık Hava Müzesi, Tigem Atatürk ve Çocuk Müzesi, Dipsiz Göl, Delmece Yaylası, Kara Kilise, Kent Ormanı ve Karlık ...
Yalova koylar haritasında denize girilecek en güzel yerler ise; Çınarcık, Armutlu, Altınova Hersek, Kaytazdere Saralkent, Esenköy, Yalova Tigem, Mendirek, Çiftlikköy Sahil, Koruköy ve Çeşme Pırlanta olmaktadır.
Şehrin en sevilen lezzetlerinden biri olan milföylü Yalova kebabı, yöre halkı tarafından evlerde de sık sık hazırlanan yemeklerden biridir. Kebap ve et yemekleri hazırlayan restoranlarda bulabileceğiniz milföylü Yalova kebabı genellikle akşam yemeklerinde tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri