Ülseratif Kolitin Belirtileri Nelerdir? Ülseratif kolit hastalarında ana belirti, kanlı ishaldir. Ana belirtiye ek olarak acil tuvalet ihtiyacı, sürekli ıkınma hissi (tenesmus), karın ağrısı, kilo kaybı ve ateş gibi belirtiler hastalığın seyri esnasında hastalık tablosuna eklenebilir.
Kalın bağırsağın iç yüzeyini döşeyen tabakanın (kolon mukozası) iltihabidir. Mukozada iltihap ve kanayan yaralara (ülser) yol açar. Hastaların hemen hepsinde bağırsağın son bölümü (rektum) hastadır. Hastaların bir kısmında bağırsağın daha büyük bölümü, bazı hastalarda da tüm kalın bağırsak hastadır.
Hastalık hafif, orta ve ağır formlarda görülür. Kramp şeklinde karın ağrısı, kanlı mukuslu ishal, tenezm (tam boşalamama hissi),hastalığın orta ve ağır formları ise bulantı, kusma, ateş, kilo kaybı ve iştahsızlığa da neden olur.
Olguların yaklaşık % 95'inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum bölümünün tutulumu vardır. Ülseratif kolit hastalığı sıklıkla makattan yukarıya doğru kalın bağırsak boyunca yayılır. Sıklıkla 15-40 yaş aralığında rastlanır, ancak olguların % 5'i ise 60 yaştan sonra ortaya çıkmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
●Şekerli yiyecekler: Kekler, hamur işleri, şekerlemeler ve meyve suları ülseratif kolit alevlenmesini tetikleyebilir. Yüksek yağlı yiyecekler: Ülseratif koliti olan bir kişi, tereyağı, yağlı etler ve hindistan cevizi gibi yüksek yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınmalıdır.
Ülseratif kolitte hedef organ kalın bağırsaklar olmakla beraber, hastalığın bağırsak dışı çeşitli organları da etkilediği bilinmektedir. Deri, ağız içi, göz, böbrekler, karaciğer, eklemler, damarlar, akciğerler, sinirler ve kalp gibi birçok organı hastalandırabilir.
Bağırsak Enfeksiyonu belirtileri arasında diyare, kusma ve karın ağrısını vardır. Dehidrasyon yani susuzluk gastrointestinal enfeksiyonların ana tehlikesidir, bu nedenle kaybedilen sıvının geri kazanılması önemlidir. Çoğu gastrointestinal enfeksiyon kendi içinde sınırlıdır ve belirtileri birkaç gün içinde düzelir.
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları da kolite neden olmaktadır. Kalın bağırsakta azalan kan akımı veya alerjik reaksiyonlar da kolite yol açabilir. Dünyada kolite neden olan en yaygın parazit enfeksiyonu Entamoeba Histolytica parazitidir.
ÜLSERATİF KOLİT Hastalığı Tedavisi
Tedavinin erken kesilmesiyle hastalık yeniden alevlenebilir. Bu nedenle tedavinin uzun süre (yaşam boyu) olması gerekir. Bu şekilde hastalığın yeniden ortaya çıkması önlenmiş olur. Hastalığın tamamen ortadan kalkması, ancak hasta bağırsağın ameliyatla çıkarılması ile mümkün olur.
Uzun yıllar ülseratif kolit hastalığı olanlar, kalın bağırsak kanseri yönünden risk altındadırlar. Aktif hastalığı, 8 yıl ve üzerinde olanlarda kanser gelişme riski yüksektir. On yılın üzerinde kanser gelişme riski, her yıl %1 oranında artmaktadır.
Ülseratif kolit lezyonlarının tutulumu kalın bağırsakta arada sağlam tabakalar bırakmadan süreklilik gösterir. Hastaların hemen hepsinde bağırsağın son bölümü (rektum) hastadır. Bazı hastalarda kalın bağırsağın daha büyük bir kısmı, bazı hastalarda da bütün kolon hastadır.
Hastalığın seyri sırasında ciddi enfeksiyon (toksik kolit), bağırsak delinmesi ve ciddi kanama gibi alevlenmeler gelişebilir ve bu tür durumlar acil ameliyat gerektirir.
Hastalık belirtilerinin yaklaşık yüzde 95'inde kalın bağırsağın son kısmı olan rektum kısmında tutulum gözlemlenir. Ülseratif kolit hastalığı genelikle makattan yukarıya doğru, kalın bağırsak boyunca ilerleme (yayılım) gösterir.
Bağırsaklarda yara oluşumunun en yaygın belirtisi iltihaptır. Mide bulantısı, yüksek ateş ve kusma gibi birçok belirtinin yer aldığı bağırsakta yara şikâyetleri, kişiden kişiye de değişiklik gösterebilir. Dışkıda görülen kan, herkesi korkutur ve akla kötü senaryolar getirir.
Karın ağrısı, ishal, kabızlık, şişkinlik, mide bulantısı; bağırsak hastalıklarında en sık görülen belirtiler arasındadır. Gaitada kan görmek, ateş ve kilo kaybı da bağırsakla ilgili sorun yaşayan kişilerde görülebilen durumlardandır.
Distal ülseratif kolit veya sadece distal kolit: Ülseratif kolite bağlı olan iltihaplanma bu çeşitte dalağa kadar olan sol kısmı etkiler. Karın bölgesinde kramplar ve özellikle de karnın sol tarafında ağrı, kanlı ishal ve kilo kaybına neden olabilen bir çeşittir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit gibi hastalıklar kolon iç yüzeyini etkilediği için bazı durumlarda kolon kanserini tetikleyici olarak davranabilir. Sigara kullanımı ve sağlıksız beslenme gibi hayat tarzı da kolon kanseri nedenleri arasında sayılabilir.
Bağırsak ağrısı çoğu zaman mideye vuran bir ağrıdır. Eğer bağırsak ağrısı çekiyorsan muhtemelen mideniz de ağrıyordur. Bu durumda mide ile beraber ağrının karın ve kasık bölgelerine vurması da karşılaşılan bir semptomdur..
Bağırsak kanserlerinin belirtileri, sıklıkla dışkılama alışkanlıklarında değişiklik şekilde kendini gösterir. Geçmeyen ishal ya da kabızlık, dışkıda incelme, dışkıdan ve anüsten kan gelmesi, dışkıda yumurta akına benzer bir salgı olması kolon kanserinin belirtileri arasında bulunur.
İnce ya da kalın bağırsağın etkilendiği durumlarda bağırsak krampları, ishal ya da kabızlık, ağrı, dışkılamada kanama, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gözlenir. Anüs çevresinde ortaya çıkan iltihaplı ve akıntılı fistüller, çatlak ve apseler de hastalığın belirtileri arasındadır.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Karında şişlik, ağrı, kramp ve gaz, kolitlerde en sık görülen ve hastayı yıpratan sorunlardır. Sık sık tekrarlayan şişkinlik ve gaz atakları, karın ağrıları hastanın konforunu bozar. Bu ataklar hele bir de ishal veya kabızlık gibi bağırsak değişiklikleri ile beraberse, keyfinizin kaçmaması mümkün değildir.
Bağırsak enfeksiyonu hangi test ile anlaşılır? Gaita yani dışkı örneği ile bağırsaklarda enfeksiyon olup olmadığı anlaşılabilir.
Ek olarak, yine ülseratif kolit ve Crohn gibi iltihaplı bağırsak hastalıkları bel ve omurga ağrısına da yol açabilmektedir. Bu durumda yine iltihaplı bir durum olup, romatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmesinde fayda vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri