Eğer yangın nedeniyle odadan çıkamıyorsak, ilk yapıması gereken odanın içine dumanın girmesini engellemektir. İkincisi odanın kapısı açıksa kesinlikle cam açılmamalıdır.
Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır. Bunlar yapılırken kendimiz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır.
112 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir. İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
Burada yapabiliyorsanız gazı ve elektriği kesmeyi deneyin. Ardından 110 numaralı İtfaiye hattını arayın ve yardım çağırın. Yangın kibrit, mum, ocak alevi gibi bir kaynakla mobilya ve eşyaların tutuşması sonucu ortaya çıkmışsa ıslak bir battaniye ile üzerini örtmek, bolca su dökmek söndürme için faydalı olabilir.
Elektrik yangını söndürme işlemi sırasında kesinlikle suların tercih edilmemesi gerekmektedir. Elektrik yangını söndürmek için su sistemleri yerine kuru kimyevi toz sistemi ile beraber karbondioksit gaz söndürücülerin kullanılması yeterlidir.
İlgili 22 soru bulundu
Hangi tip söndürücüler bu yangınlarda daha etkilidir? Elektrik yangınlarında genel olarak belirttiğimiz üzere su kullanılması oldukça tehlikelidir. Bilinenin aksine elektrik yangınlarında suyun kullanılması iletkenliği artıracağı için yangının büyüklüğünü ve etkisini de artıracaktır.
Elektrik kontaklarından kaynaklanan yangınların en büyük sebebi aşırı ısınmadır. İletkenler, kaldırabilecekleri seviyenin üzerinde voltaj akımına maruz kaldıklarında ısınmaya başlarlar. Bu ısınma, kablonun etrafındaki plastiğin erimesine sebep olur ve en nihayetinde “elektrik kontağı” olarak bilinen arıza gerçekleşir.
Yangının yayılma hızı
Yangın ilk beş dakikada geometrik bir hızla gelişir.Başlangıcında bir bardak su ile söndürülebilecek bir katı madde yangını, ikinci dakikada bir kova su ile,üçüncü dakikada ise bir fıçı su ile ancak söndürülebilir. Yanıcı sıvılarda bu hız çok daha yüksek, yanıcı gazlarda ise ışık hızına yakındır.
Kapalı yerlerde ki yangınlarda karbondioksit işlendiği zaman bu özelliğinden dolayı tehlike oluşturur. Ayrıca; Sodyum, Potasyum, Magnezyum, Titanyum gibi reaktif (alkali) metal yangınlarını karbondioksit söndürmez. Çünkü bu metaller karbondioksiti ayrıştırırlar.
Sıcaklık 90 dakika sonra yaklaşık 1000 ºC ve üç saat sonra yaklaşık 1100 ºC'ye ulaşır. Yangınlarda, belirtilen sıcaklıklardan daha düşük veya özel durumlarda daha yüksek sıcaklıklar görülebilir. Bazı yangınlarda sıcaklığın 1500 ºC ila 1700 ºC'ye çıktığı olmuştur.
Telefonunuzda 112 numaralı itfaiye hattını arayarak yetkililerden yardım talep edin. Telefonunuza ulaşamıyorsanız, bağırarak komşularınızdan veya yoldan geçenlerden itfaiyeyi aramalarını isteyin. Ulaşabildiğiniz bir yangın söndürücünüz varsa, vakit kaybetmeden kullanın.
Erir. 900 derece üstünde erir toza karışır. Yangınlarda minimum 400 derece var 30 dakika sonra 700 dereceyi geçer erirmi bilmem ama eriyebilir.
“1) Yüksek binalar ile toplam kapalı kullanım alanı 1000 m2'den büyük imalathane, atölye, depo, konaklama, sağlık, toplanma amaçlı ve eğitim binalarında, alanlarının toplamı 600 m2'den büyük olan kapalı otoparklarda ve ısıl kapasitesi 350 kW'ın üzerindeki kazan dairelerinde yangın dolabı yapılması mecburîdir.”
Tüm endüstriyel binalarda olası yangın durumlarında; sistemin hızlı şekilde ihbar durumuna geçmesi ve güvenlik tahliyesi için L1 tipi yangın algılama sistemlerinin uygulanması zorunludur.
Bu yangınlarda mutlaka kuru kimyasal toz söndürme sistemleriyle birlikte karbondioksit söndürme sistemleri de kullanılmalıdır. Ayrıca mutfak alanlarında tutuşan fritöz ve tavaların söndürülmesi için de yangın battaniyesinin olması gereklidir.
Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür.
Yangın tüpü çeşitleri arasında en temizi olarak adlandırılan karbondioksitli yangın söndürme tüpü, renksiz ve kokusuz olan CO2 gazı ile üretilir. Bu ürünler, yanmanın olduğu alanda boğma etkisi gösterir. Havadan 1,5 daha ağır bir gaz olan karbondioksit, B ve C tipi yangınların söndürülmesinde son derece etkilidir.
Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır. Karbondioksit gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır.
Başlangıç Safhasında: Alev Dili Tehlikesi (Flame-over); Yarım yanmış gazlar sıcaklıklarından dolayı yükselip dolaşırlarken, uygun oksijen + sıcaklık oranını buldukları yerde kısa süreli olarak alev dili şeklinde yanıyorlar (Flame-over).
Benzinin alevlenme ısısı 40-41 derece olduğundan kapalı yerlerde patlama, açık yerlerde parlama şeklinde yanma meydana gelir. Benzinin hava ile karışımı % 1,5 veya 7,6 oranında ise Yanma olayı oluşabilir. Benzin buharı bulunan veya bulunabilecek yerlerde alev ve kıvılcım çıkartan alet, malzeme kullanılmamalıdır.
Yangın yerinde sıcaklık çok hızlı yükselir, 5 dakikada 555 C, 10 dakikada 660 C 15 dakikada 720 C, yarım saatte 820 C, bir saat sonra da 927 C'ye ulaşır. Görüldüğü gibi en hızlı sıcaklık artışı ilk beş dakikada olmaktadır. Bunun için yangında ilk dakikalar hatta saniyeler çok önemlidir.
Fiş prize tam oturmazsa, fişi ters çevirin. Yine de oturmazsa, uygun priz montajı için yetkili personele başvurun.
Yangınlar, enerji hatlarından ya da kullanılan ekipmandan kaynaklanabileceği gibi, elektrikli aletlerin bakımsızlığı, iyi yapılmamış bağlantılar ve aşırı yüklenmiş elektrik tesisatı da yangına yol açabilir. Hatalı kullanılan uzatma kabloları ise başlı başına birer yangın nedenidir.
Atan sigortaya tel, yapıştırıcı, bant vs. sarılır, hatta bir daha atmasın diye kalınca sarılır. Bir yerde bir arıza olur sigorta atsa kurtaracak ama sarılan kalın tel, bant vs. olduğu için veya sigorta arızalı olduğu için atmaz, yangın çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri