Yangın tüpü bulunmayan araçlar günümüzde hafif kusurlu araçlar olarak değerlendirilir, böylelikle muayeneden geçebilme olanağına sahiptirler. Yangın tüpleri özellikle araçlarda hayati öneme sahiptirler. Bu tüpler sayesinde kişiler olası bir yangın durumunda araçlarını söndürebilme olanağına sahip oluyorlar.
Yangın tüpü olmadan da araç muayeneden geçebilir. Araçların muayeneden geçmesi için ağır kusurlara sahip olmaması gerekmektedir.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Bu kriterler kapsamında yangın tüpleri de yer almaktadır. Ancak yangın tüpünün olmaması araçların geçişini engellememektedir. Çünkü yangın tüplerinin bulunmaması hafif kusur olarak değerlendirilmektedir. Bir bakım araçlarında yangın tüpleri bulundurmayan kişiler araç muayene geçişlerinde herhangi bir sorun yaşamazlar.
İçişleri, Bayındırlık ve İskan Ve Ulaştırma Bakanlıklarından Karayolları Trafik Yönetmeliği : Araçlarda Bulun- durulması Mecburi Gereçler 1 Sayılı Cetvel. “-Otomobil,minibus,kamyonet, otobüs, kamyon, çekici ve tehlikeli madde taşıyan bütün araçlar, yangın söndürme cihazı bulundurmak zorundadır.
İlgili 36 soru bulundu
Araçlarda yangın tüpünün bulunmaması araçların hafif şekilde kusurlu olarak rapor edilmesini sağlar. Bu durumda kişileri pek fazla etkilemez. Yangın tüpleri her araçta olması gereken tüpler olarak biliniyor.
Yangın söndürme cihazı, ilk yardım çantası, üçgen reflektör, stepne, aracınızda bulundurulması gereken ekipmanlardır. Fakat muayene sırasında bunların biri ya da birkaçının olmaması muayeneye engel değildir. Bu ekipmanların bulunmaması hafif kusur sayılmaktadır.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
tarihine bakiyolar, 4 yılı geçmiş ise hafif kusur yazıyorlar, sorun olmuyor. Hafif kusur olarak geçtiği için muayeneden geçmeye engel değil, sorun olmuyor. Yine de araçta güvenliğiniz için çalışır bir tüp bulundurmanızı tavsiye ederim.
Yani aracınızda ilk yardım çantası yoksa veya bulunmuyorsa aracınız hafif kusurlu olarak değerlendirilir. Hafif kusurlu olarak değerlendirilen bir araç ise muayeneden geçer.
İlk Yardım Çantası Olmadan Muayeneden Geçilir mi? Muayeneden geçebilme şartları arasında ilk yardım çantasının bulunması da yer almaktadır. Bu nedenle sürücülerin, muayeneye gitmeden önce ilk yardım çantasını kontrol etmesi gerekir.
TUVTÜRK tarafından belirlenen kriterlere göre çanta zorunlu ama aracınızda ilk yardım çantası yoksa, yine de muayeneden geçebiliyorsunuz. Çünkü bu durum hafif kusurlu sınıfına girilmesine neden oluyor. Aracınız hafif kusurlu bir şekilde muayeneden geçmiş oluyor.
Bütün bunların dışında Rot kolları, Direksiyon sistemi, Camlar ve aynalar, Aydınlatma sistemi, Sinyal sistemi, Süspansiyon sistemi, Rotil sistemi, Yaylar, Lastikler, Jantlar, Koltuklar, Debriyaj sistemi, Emniyet Kemeri, Yakıt sistemi gibi noktalarda da ağır kusurlu sayılan araçlar bulunmaktadır.
Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Düşük tehlike sınıfında her 500 m2, orta tehlike ve yüksek tehlike sınıfında her 250 m² yapı inşaat alanı için 1 adet olmak üzere, uygun tipte 6 kg'lık yangın söndürme tüpü bulundurulması gerekir.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması Aydınlatma aksamları arasında kısa devre olması
normal şartlar altında yangın tüpü, ilkyardım çantası vb. zorunludur ve eksikliği aracın bağlanmasına kadar yol açan bir durumdur (bunlar olmasa araç muayeneden bile geçemiyor) fakat polis bu gibi durumlarda genelde uyarır gönderir. vatandaşa neredeyse her zaman yardımcı olurlar bu gibi durumlarda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri