Küçük bir yanık yaşadığınızda yapmanız gereken ilk şey, yaklaşık 20 dakika boyunca yanık alanın üzerine serin su uygulamaktır. Daha sonra yanmış bölgeyi yumuşak sabun ve su ile yıkayabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken şey suyun 0 dereceye yakınlıkta soğuk olmamasıdır. Serin su yeterlidir.
Bölge bol tazyiksiz suyla, en az 15-20 dakika yumuşak bir şekilde yıkanmalıdır, Giysiler çıkarılmalıdır, Hasta/yaralı örtülmelidir, Tıbbi yardım istenmelidir (112).
Birinci derece yanığa aloe vera içerikli kremler veya antibiyotikli yanık merhemleri iyi gelebilir. İkinci derece yanıklarda özel yanık yara örtüleri ile pansuman yapılması gerekebilir. Diğer yanıklar için müdahale direkt hastanede yapılmalıdır.
Uzmanlar tarafından yanık vakalarında en ideal yardım, yanığın olduğu bölgenin musluk suyu ile ağrı geçinceye kadar yıkanması olarak belirtiliyor. Bir diğer ifade ile yapılması gereken ilk müdahale yanan bölgeyi musluk suyu altında 10-15 dakika kadar soğutmaktır.
Isı ile oluşan yanıklarda ilk yardım
Hasta ya da yaralı ıslak battaniye vb. ile sarılır ya da yuvarlanması sağlanarak yanma durdurulmaya çalışılır. Hasta ya da yaralının hava yolu açıklığı ve solunumu (AB) değerlendirilir. Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur.
İlgili 28 soru bulundu
Yanık olan bölge temiz ve hafif nemli bir bezle örtülür. Yanık üzerine hiçbir şey sürülmez ve bandaj yapılmaz. Yaralanan kişi temiz bir battaniye ile örtülür. 112 Acil aranarak tıbbi yardım talep edilir.
Kaynar su yanıklarında ilk yapılması gereken yanık bölgesinin hızlı bir şekilde soğutulmasıdır. Bunun için de 10-15 dakika kadar soğuk su altında tutulmalıdır. Böylece ağrıda hafifleme ve oluşmuş yanık hasarının ilerlemesine engel olunmaya çalışılır. Daha sonra yanık bölgesi temiz bir bez ile kurulanır.
Yanık alanını soğuk, nemli bir bandaj veya temiz bir bez ile örtün. Yanık bölgesini soğuk suya tutarak derhal en yakın sağlık merkezine başvurun. Büyük, şiddetli yanıkları su ile temas ettirmeyin. Bunu yapmak ciddi bir vücut ısısı kaybına (hipotermi) neden olabilir.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Bepanthol krem, cildinizin hassaslaştığı dönemlerde, cildin ihtiyaç duyduğu nemi kazanması için yardımcı olacaktır. Leke, kızarıklık ve yanıklar için önerilen bir diğer krem ise Advantan kremdir. Mutlaka doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir. İçeriğindeki kortizon sayesinde yanıklara çok iyi gelir.
Bu yanık tipinde yanığın boyutu ve derinliği fazla olmadığından dolayı evde tedavi gerçekleştirilebilirsiniz. Yanan bölgeyi öncelikle yaklaşık 10 dakika soğuk su altında tutulmalıdır. Daha sonrasında soğuk kompres ve evde pansuman yapabilirsiniz. Gerekli durumlarda doktora başvurulmalıdır.
SİLVERDİN PLUS; yara ve yanıklarda ortaya çıkan iltihaplanmaların (enfeksiyonların) önlenmesinde ve tedavisinde kullanılır. alerjiniz var ise, Gebeliğinizin son döneminde iseniz, Prematüre (erken doğum) veya iki aylıktan küçük bebeklerde.
- Yanık bölgesi soğuk suda bekletilmelidir. Ardından kuruması için sabredilmelidir. - Steril olan bir pomat yardımı ile beraber yanık yerine antibiyotik krem sürülebilir. - Yanık bölgesi bandaj yardımı ile örtülebilir.
Uzmanlar tarafından yanık vakalarında en ideal yardım, yanığın olduğu bölgenin musluk suyu ile ağrı geçinceye kadar yıkanması olarak belirtiliyor. Bir diğer ifade ile yapılması gereken ilk müdahale yanan bölgeyi musluk suyu altında 10-15 dakika kadar soğutmaktır.
Çizik ya da yanıkların giderilmesinde de etkin bir şekilde vazelin kullanılır.
Peki yanık su toplaması nasıl geçer? Öncelikle vücut ısısını düşürmek amacıyla soğuk banyo yapılması oldukça rahatlatıcı olacaktır. Bunun dışında temiz bir bez soğuk suyla ıslatılarak günde iki üç kere yanık olan yerlerin yavaşça, tahriş etmeden silinmesi de yararlı olur. Bol su içmek de çok büyük önem taşır.
Epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkileyen ikinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü kırmızı, beyaz, kabarcıklı, benekli ve şiş olabilir. Bu yanık türünde orta şiddette ağrı hissedilebilir.
Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Sorusu pek çok kişi tarafından sorulmaktadır. Eğer su toplaması büyükse ve gittikçe de büyüyorsa mutlaka içi boşaltılmalıdır. Su toplayan yerler mikrop kapabileceğinden kullanılacak iğnenin mutlaka steril olması gerekir. Bu şekilde su toplayan bölgeden sıvı boşaltıldığında kişi rahatlayacak acı ve ağrı azalacaktır.
Sıcak su, buhar veya çay nedeniyle oluşan ufak yanıklar için patates suyu uygulaması yapılabilir. Bunun için yanık oluşan bölgede patates suyunu veya rendesini 15 dakika sürüp bekletilebilir. Ayrıca aloe vera da cildi yatıştırıp iyileşmesine yardımcı olabileceği için tercih edilebilir.
Yanık hastalarında dengeli kristalloid sıvılarının ideal sıvılar olduğu, bu sıvıların herhangi birinin kullanılabileceği belirtirken kanıtlar yetersiz olsa da Ringer asetatın en ideal başlangıç sıvı tercihi olabileceği belirtiliyor.
Yanığı hemen çok soğuk olmayan musluk suyuna tutun veya kompresler uygulayın. Bunu yaklaşık 10 dakika veya ağrı geçene kadar yapın. Bir enfeksiyona neden olabileceğinden yanıklara merhem, diş macunu veya tereyağı uygulamayın. Topikal antibiyotik kullanmayın.
Aloe vera. Yanık denince akla gelen ilk bitkilerden olan aloe vera, antienflamatuvar olması ve doku iyileştirici özellikleriyle derinin iyileşmesine yardımcı oluyor. Aloe vera yapraklarından çıkan jeli yanık üzerine uygulamanız ve bölgenin onu emmesi için bekletmeniz yeterli.
Yanan yere buz uygulamak cilde zarar veriyor
Yanık tedavisi için yanlış olan uygulamalardan bir tanesi de yanan bölgeye buz uygulanmasıdır. Buzun da cildi yakma özelliği vardır. Sıcak yanıklarının haricinde çok nadiren gördüğümüz soğuk yanıkları da vardır.
- Bebeklerin ve küçük çocukların pişiklerinde - 1. ve 2. derece yanıklarda / güneş yanıklarında - Çizik ve kesik gibi yüzeysel deri lezyonlarında - Emziren annelerde meme başı çatlaklarının bakımı ve korunmasında - Kurumuş, çatlamış, yarılmış derinin bakımı ve korunmasında [yaşlı kimselerin derisi dahil ] kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri