İşlem tamamlandıktan sonra da ağrı bir süre devam edebilir. Bu durum sinire yakın uygulamalar için normaldir. Ağrılar uzun süre devam ederse hatalı dolgu ihtimalinden bahsetmek mümkündür. Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Dolgu sebebiyle ağrı oluştuğu zaman en kısa sürede bir diş hekimine gidilmelidir. Çünkü ağrının sebebi dişte daha büyük problemlere yol açabilir. Aynı zamanda dolguda oluşan boşluk veya hijyen kaynaklı bir problem o bölgede şiddetli ağrılara yol açabilmektedir.
Öte yandan, dolgunun sinirlere çok yakın olduğu durumlarda, dolgu sonrasında baskıya bağlı ağrılar meydana gelebilir. Bu tür ağrılar genellikle zamanla azalır ve genellikle 4-6 hafta içinde tamamen geçer.
Dolgulu Diş Neden Ağrır? İşlemden kısa süre oluşan ağrılar genellikle geçicidir ve doktorun tavsiye edeceği ilaçlarla dindirilebilir. Bu ağrılar, dişte ve ağızda oluşan travmaya, yapılan işlemlerin yarattığı baskıya bağlı olabilir. Diş eti yüzeyindeki işleme bağlı yara vb. de bu ağrıya neden olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Diş zonklaması ise genellikle diş sıkma veya diş gıcırdatma alışkanlığı, dişeti hastalığı veya çene kaslarının gerilmesi sonucunda ortaya çıkar. Süre: Diş ağrısı genellikle sürekli veya tekrarlayan bir ağrıdır.
Dişin hava alması, dolgunun altındaki dentin tabakasının uyarılmasına neden olabilir. Dentin, sıcak ve soğuk gibi uyarıcılara karşı oldukça hassastır. Bu yüzden, hava dolgunun altına sızdığında, dentin tabakası uyarılır ve bu da ağrıya neden olur.
Dolgu yapılmış dişler, zamanla yıpranabilir veya aşınabilir, bu da dolgunun dişin yüzeyine doğru aşındığını veya kenarlarının kırıldığını gösterir. Ayrıca dolgular, dişe uygun olmayan şekillerde yapılırsa veya dişle yeterince uyumlu olmazsa, dişlerde hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Ağız bakımı iyi yapılmazsa diş üzerinde plak oluşumu devam eder bu da dişin çürümesi ile sonuçlanır. Bazı durumlarda dolguda oluşan çatlaklar ve kırıklar sızıntıya neden olarak dolgunun altında çürük oluşmasına sebep olur.
Sonuçta dudak dolgusu, iğneli bir uygulamadır. Enjeksiyon sırasında iğne, ufak bir damara denk gelebilir ve bu da enjeksiyon yapılan yerde morarmaya yolaçabilir. Morarma olsa bile ufaktır ve bir kaç güne düzelir. Özellikle aspirin kullanan hastalarda ufak morarmalar olabilir.
Çoğu zaman yapılan dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklı bu ağrılar meydana gelebilir. Yani dolgunun kırılması, erimesi ve dişin hava alması sebeplerinden ötürü ağrı gelişebilir. Tüm bunların yanında dişteki çürüğün iyi temizlenmemesi, içeride çürüğün ilerlemesine neden olacaktır.
Yeni yapılan dolgularda dişe yapılan işlem sırasında oluşan sıcaklık ve kullanılan kimyasallar nedeniyle bir süre hassasiyet hissi oluşabilir. Genellikle 2 haftaya yakın bir sürede giderek azalan soğuğa duyarlılık vardır. Derin dolgularda bu süre biraz daha uzayabilir ve doktorunuz sizi bu konuda uyaracaktır.
Dolgunun düzgün yapılamaması veya dolgunun düşmesi dişte ağrılara neden olabilir. Aynı zamanda ağrılar, dişte oluşan bir çatlak sebebiyle de oluşmuş olabilir. Ağrılar hafiflese veya tamamen kesilse de mutlaka doktora başvurulmalıdır. Bu sayede daha ciddi sorunlar erkenden tespit edilir veya önlenir.
Yanlış veya hatalı yapılan dolgu işlemlerini eritmek için kullanılan enzime hyalüronidoz adı verilir. Özel bir enzim olan hyalüronik asit, dolguları sindirerek yok etmeye yarar. Hyalüronik asit içerikli dolguların bu yöntemle parçalanarak eritilmesi mümkündür.
Hatalı dolgu işlemlerinde diş hekimleri farklı müdahaleler gerçekleştirebilir. Bunlardan ilki dolgunun sökülerek tekrar yapılmasıdır. Dolguyu yapan diş hekimine tekrar başvurulduğunda hatalı dolgunun yerine yenisi yapılabilir. Problem daha da büyürse ve diş kaybı söz konusu olursa kanal tedavisi de yapmak mümkündür.
Genellikle cilası bozulan ve diş ile uyumu bozulan dolgu sararır. Dolgu ve dişin birleşiminde sararma olduysa dolgunun uyumu bozulmuş demektir. Geçirgenlik başlar, diş içerden çürüyebilir. Bu tür bozulmuş dolguların değiştirilmesi gerekir.
Yıllar geçtikçe diş ve dolgu arasında bu bağlantıda çözülme ve aralanma gelişebilir. Ağız içindeki çürük nedeni bakteriler ise bu aralanmalardan sızarak dolgu altına doğru ilerleyip dentin dokusuna ulaşarak çürüklere yol açabilir. Dolgunun yıllar geçtikçe yıpranması: Dişler ve dolgular zamanla aşınır ve yıpranır.
Örneğin kanal tedavisi yapılırken iltihap sonuçlarından dolayı ölen bütün sinirler alınıp yerlerinden çıkarılmaktadır. Ancak dolgu tedavisinde ise diş sinirleri yerlerinde bırakılıp dokunulmamaktadır.
İşte yarısı kırılan ön dişin tedavi seçenekleri: Dolgu: Eğer kırık dişin yarısı küçükse ve dişin geri kalan kısmı sağlamsa, diş hekimi genellikle dişin kalan kısmını korumak ve estetik görünümünü düzeltmek için bir dolgu uygulayabilir.
Çevre dokularda travmaya bağlı oluşan ağrılar ve hassasiyet yaklaşık 7-10 gün içinde geçecektir.
Hastalarda dolgudan sonra diş ağrısı görülebilmektedir. Nitekim diş dolgusu sonrası ağrı endişe edilecek bir rahatsızlık değildir. Oldukça normal bir durumdur. Fakat ağrının takibinde geçmeyen bir sızlama ya da eşlik eden hassasiyet gözlemliyorsanız diş hassasiyetine çözüm arayışı hissedebilirsiniz.
Dolgu da çatlak olması durumunda sızıntılara neden olacağı için değiştirilmesi gereklidir. Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Sakız, lokum gibi yapışkan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Ancak bu bölgede fırçalama ve temizlemeye özenle devam edilmelidir. Dolgu tamamlandıktan sonra bu diş de ağızdaki diğer dişler gibi çiğneme işlemine katılacaktır.
Dolgu işlemi yapıldıktan sonra işlem gören dişte 12 saate kadar uzayabilen ağrılar ve hassasiyet normal kabul edilmektedir. Bu durumda hasta, hekimin uygun gördüğü ağrı kesiciyi kullanabilir. 12 saati geçen ve şiddetlenerek artan bir ağrı mevcutsa hekiminiz ile iletişime geçmeniz tavsiye edilir.
Kanal tedavisinden sonra birkaç gün boyunca şiddetli ağrı hissederseniz diş hekiminize başvurun. Ağrı geçmiş olsa dahi diş hekiminiz dişinizi kontrol etmeli ve en iyi şekilde kanal tedavi olunduğundan emin olunmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri