İnternet ya da telefon bankacılığı ile para transfer işlemi gerçekleştirildiği sırada IBAN veya hesap numarasında herhangi bir rakamın yanlış girilmesi paranın başka bir hesaba aktarılmasına sebep olur.
Yanlışlıkla bir hesaba gönderilen para iade edilmezse, durum taraflar arasında anlaşmazlığa veya hukuki sorunlara yol açabilir. Gönderen veya alıcı, parayı iade etmek veya geri istemek için adımlar atabilir. Hukuki düzenlemelere göre, yanlışlıkla gönderilen paraların iade edilmesi gerekebilir.
Hafta Sonu Yapılan Havale İptal Edilir mi? Hafta içi veya hafta sonu fark etmeksizin havale ile para transferi yapılan hiçbir işlem iptal edilememektedir. Havale yapıldığı anda gönderilen para karşı tarafın hesabına hemen geçmektedir. Bu yüzden havale işlemlerinde işlemi geri alma veya iptal etme gibi bir durum yoktur.
Bunun çözümü mesai saatleri dışında mümkün değil, mesai saatleri içinde banka ile görüşmek lazım, para henüz karşı hesaba geçmemiş ve havuzda tutuluyor olabilir. Banka çözüm sunmazsa, Tanımlı hesap sahibi ile de iletişime geçin. Rızasıyla iade edebilir.
Söz konusu işlem, ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
İlgili 41 soru bulundu
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
Söz konusu işlem ileri tarihli EFT işlemi olarak geçmektedir. Böyle bir durum yaşadığınız takdirde bankanızı arayarak yaptığınız işlemin iptalini talep edebilirsiniz. Banka görevlisinin yönlendirmelerinin ardından EFT ile gönderdiğiniz tutar hesabınıza iade edilir.
kişi parayı iade etmek istemezse banka bir yaptırımda bulunamaz. ancak parayı transfer eden taraf, karşı tarafa sebepsiz zenginleşme davası açma hakkına sahiptir. dava açılan hesap sahibi paranın kaynağını açıklamak ve ispatlamak zorundadır.
Gece 12'den sonra FAST ile yapılan para transferi işlemleri anında hesaba geçmektedir. Ancak FAST dışında yapılan EFT ve Havale işlemleri bir sonraki iş gününde hesaba geçmektedir.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Başka bir IBAN adresine para göndermen durumunda açıklama kısmında “Gönderen: İsim Soyisim” şeklinde yazacaktır. Yani para gönderen kişinin isim bilgileri karşı tarafta işlemin açıklama kısmında görünecektir. İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır.
Bankalar genelde hesabı Pat diye kaaptmaz. Öncelikle hesap kapatılmış mı ona bakın. Şayet hesap kapatılmışsa, Para yatacak bir hesap olmadıgı için geri gönderilecektir.
Birine borç para gönderirken açıklama kısmına 'borç para' 'borç olarak gönderilmiştir' 'geri ödenmek üzere borç' gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır. KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.
Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor. Ayrıca Kolay Adres (KOLAS) ile de IBAN veya hesap bilgilerine ihtiyaç duymadan, cep telefonu numarası, e-posta adresi, T.C.
Hemen ilgili bankanın müşteri hizmetleri ile görüşülerek durumun bildirilmesi gerekmektedir. Banka görevlisi gönderilen hesabın kime ait olduğunu bulduktan sonra kendisine ulaşabilir. Karşı taraf bu havalenin bilgisi dışında olduğunu belirttiği takdirde, paranız yeniden sizin hesabınıza geri ödenebilir.
Hukukçular, hesaba gelen yanlışlıkla gelen parayı harcamanın suç olduğunu belirtiyorlar. “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” diyen hukukçular buna gerekçe olarak da Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe gösteriyorlar.
Mesela; bakiyesi düşük seyreden bir hesaba bir anda yüklü miktarda para gelmesi, hesaba sürekli parça parça para gelmesi, hesaba gelen paraların kısa bir süre içerisinde 3.şahıslara ait hesaplara havale edilmesi gibi işlemlerden dolayı da MASAK tarafından bloke işlemi uygulanabilmektedir.
Mağdur tarafından yapılan ödeme havale ya da EFT ile gerçekleştirildiği takdirde chargeback yöntemine başvurulamaz. Zira, chargeback başvurusu yalnızca kredi kartları için geliştirilmiştir. Dolayısıyla havale ya da EFT ile yapılan ödemelerin iadesi İcra İflas Kanunu uyarınca başlatılan icra takibi ile mümkün olur.
Şubelere giderek ya da çağrı merkezini arayarak EFT durumunu rahatlıkla öğrenebilmek mümkün olabilecektir. EFT sorgulama işlemlerini bu yönde gerçekleştirmek mümkündür.
Önemli: Banka yoluyla borç para gönderirken açıklamaya “Borç olarak gönderiyorum” veya “3 aylığına borç olarak gönderiyorum” şeklinde ibarelerin yazılması ispat açısından çok önemlidir. Günün sonunda dekontta borç yazması yasal yollara başvurulurken alacaklının elini kuvvetlendirmektedir.
Ziraat Mobil'den yanlış ödediğim fatura veya vergiyi, hatalı göndermiş olduğum havale ya da EFT'yi iptal edebilir miyim? Ziraat Mobil aracılığıyla gerçekleşen işlemler gerçek zamanlı (çevrimiçi) işlemlerdir ve iptali mümkün olmamaktadır.
Bu işlemler genellikle sabah 8 ile akşam 17.30 arasında gerçekleştirilebilir. Bankanın EFT ve havale saatleri dışında herhangi bir işlem yapıldığında para, gönderilen hesaba, takip eden günün ilk EFT saati içinde yatar.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri