Tıbbi tanı genellikle doktor hatası veya hastalığı olmayan bir hastaya teşhis gecikmesi anlamına gelir. Yanlış tanı hastanın yaralanmasına veya söz konusu hastalığın gereksiz ilerlemesine yol açtıysa, yasalarımız nezdinde hukuki yaptırımalar uygulanabilir.
Yanlış tedavi, hekimin şahsi hatasının ön planda olması durumunda vücut bütünlüğüne karşı işlenmiş bir suç oluşturur. Suçun niteliği, hastada meydana gelen zarara göre değişir. Doktor hatasının ölüme sebep olması durumunda TCK 85. Maddesindeki taksirle ölüme sebebiyet verme suçu oluşacaktır.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Devlet Hastanesindeki Doktorun İlgisizliği.
“TCK Madde 89 –
(1) Taksirle başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, üç aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hekim hatalarından kaynaklı davalar öyle hale geldi ki, 2 liralık ya da 5-10 liralık enjeksiyon için hekimlere 3-4 milyonluk tazminat davaları açılabiliyor. Hatta kimi davalarda istenen tazminat tutarları 10 milyon liraları buluyor ki, doktorlar, “Bir doktor hayatı boyunca 6 milyon, 10 milyon lira biriktiremez.
İlgili 37 soru bulundu
Tazminat Davası Açan Kişi Kaybederse Ne Olur? Bir tazminat davası açan kişi davayı kaybederse, mahkeme kararı doğrultusunda o kişi tazminat talebinde bulunduğu miktardan daha az veya hiçbir tazminat almaz. Ancak, davayı kaybeden tarafın ödemesi gereken masraflar vardır.
Dava Masrafını kim öder? Dava açılırken dava masrafını davayı açan kişi yani davacı öder.
Doktorlara hakarete 3 ay 22 gün hapis cezası
Genel olarak tıbbi malpraktis, diğer bir deyişle doktorun tıbbi uygulama hatası; doktorun veya tıp merkezi, poliklinik, hastane vb. sağlık kuruluşlarının bilgisizliği, deneyimsizliği veya ilgisizliği nedeniyle yanlış teşhis, hatalı tedavi veya eksik bakım hizmeti neticesinde hastanın zarar görmesi olarak tanımlanabilir ...
Hatalı teşhis, yanlış tedavi, yanlış ameliyat, hatalı ve gecikmeli sevk, evine erken gönderme vb. gibi hatalı tıbbi uygulamalar sebebiyle zarar gören hastalar, hastaneye ve/veya doktora karşı hem maddi hem manevi tazminat talebinde bulunabilirler.
Kamu hastanesine giden hasta yönünden bir “kamu hizmetinden yararlanma” söz konusudur. Bu nedenle hastanın tedaviden zarar görmesi halinde, doğrudan hekim ve sağlık personeli dava edilemeyip, hizmet kusuru nedeniyle kamu hastanesinin bağlı bulunduğu devlet kurumuna karşı dava açılabilir.
Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi Doktorun Umursamazlığı Yüzünden Bizi Suçlu Olarak Gördüler.
Başvurunun reddedilmesi halinde malpraktis sebebiyle tam yargı davası açılabilir. İdare, ilgili tarafından kendisine sunulan yazılı tazminat talebini kısmen ya da tamamen reddederse, başvurunun reddi işlemini izleyen 60 gün içinde idare mahkemesine başvurmak suretiyle doktor hatası tazminat davası açılmalıdır.
Özetle; hekimin ceza sorumluluğu, sağlık mesleği ile ilgili suçlar Ceza Kanunda belirlenmiştir. Buna göre; hekimin tedavi etme amacıyla yaptığı işlemlerde hatalı davranmaları, ihmalleri veya kasıtlı olarak suç işlemeleri halinde ceza sorumluluğu doğabilir.
Yanlış teşhis ve tedavi, bir diğer adıyla malpraktis, “bilgir sizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeni ile bir hastar nın zarar görmesi, hekimliğin kötü uygulanmasıdır” (Türk Tabipleri Birliği Hekimlik Meslek Etiği Kuralları, md.13).
Hastanın hekim seçme hakkına nazaran oldukça dar kapsamlı olmakla birlikte, hekimin hizmetten çekil- me hakkının bulunduğu kabul edilmektedir. Hizmetten çekilme hakkının içeriğinde, hekimin hem hastayı reddetme hakkı hem de başlanmış olan tedaviyi sonlandırma hakkı yer almaktadır.
Tedavi aşamasında doktor hatası
Hastaya yanlış ilaç verilmesi, cerrahi müdahalede hastanın vücudunda yabancı cisim unutulması, tedavinin hatalı uygulanması, tedavi edilecek uzvun karıştırılması tıbbi malpraktis örnekleridir.
Doktorlar da her insan gibi hata yapabilir, onlar da insan. Ancak bilinmelidir ki, doktor hatalarının önemli bir bölümü sistemden kaynaklanıyor, uzun çalışma saatleri, ağır iş yükü, yetersiz ekip ve kötü hastane koşullarının oluşturduğu zeminde istenmeden yapılan hataları artıryor.
Eğer hasta-doktor ilişkisi bir sözleşmeye dayanıyorsa, sözleşmeden kaynaklanan talepler 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Buna karşın, eğer hasta-doktor ilişkisi bir sözleşmeye dayanmıyorsa, haksız fiil hükümleri uygulanacağından, dava açma süresi 2 yıl ile sınırlıdır.
Hekime görevini yerine getirdiği sırada fiziksel şiddet uygulayan kişiler eğer fiziksel şiddet basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir saldırı ise hekimin şikayeti üzerine 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacaklardır.
Peki hangi kelimeler hakarete girer? Kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide eden her kelime hakarete girmektedir. Örneğin; "Geri zekalı, aklı kıt, şeref yoksunu, aptal" gibi kelimeler. Şikayette bulunulmadan önce hakaret suçu Yargıtay kararlarına bakılmalıdır.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri