Memura yapılan fazla ödemenin istenebileceği süre Ancak, bu hatalı ödemelerin istirdadı ise, hatalı ödemenin yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 günlük dava açma süresi içinde mümkün olup bu süreye uyulmaksızın yapılan ödemelerin tümünün geri istenilmesi mümkün değildir.
İstenirse, son ay hizmetimden eksilir mi? 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 164 üncü maddesi hükmü gereğince, memurlara aylıkları her ayın başında peşin ödenmekte, emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylık, geri alınmamaktadır.
g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması, Esas alınır. Dolayısıyla fazla ve yersiz ödemeler de yeni Kanunla birlikte kamu zararı olarak kabul edilmektedir.
Bu içtihat ile İdarenin, yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı veya hilesi hallerinde, süre aranmaksızın kanunsuz terfi veya intibaka dayanarak ödediği meblağı her zaman geri alabileceği kabul edilmektedir.
İşçinin ücret alacağı iş kanunu 32. maddesine göre beş yıllık zamanaşımına tabiidir. Bu beş yıllık süre işçinin ücret alacağının ödenmesi gerektiği tarihten itibaren başlar. İşçi ücret alacağına ilişkin zamanaşımı süresi yapılan her çalışma karşılığında hak edilen ücret için ayrı ayrı belirlenecektir.
İlgili 36 soru bulundu
Maaşın yanlış hesaplandığının tespit edilmesi halinde, emeklilik dilekçesi verilen tarih itibarıyla emekli aylığı yeniden hesaplanarak düzeltiliyor. Hesaplanan yeni aylık eski aylıktan yüksekse, başlangıç tarihinden itibaren hesaplanan farklar emekliye ödeniyor.
İl/ilçe mem adınıza/T. C'nize mal müdürlüğü/defterdarlıkta dosya açar sonra okula yazı gönderir. Okul idaresi kamu zararını size tebliğ eder. Siz de mal müdürlüğü/defterdarlığa gidip tebliğ edilen tutarı ödersiniz.
Bu idari işlemler şunlardır: Hukuka aykırı olmasına rağmen ilgilisine yükümlülük getirenler, hileli davranış ve yoklukla ya da açık hata ile yapılanlar. Ayrıca sakat yani doğrudan hukuka aykırı idari işlemler de her zaman geri alınabilir.
İdareler açık hata sonucu tesis ettikleri işlemleri ancak kişinin hilesi ya da gerçeğe aykırı beyanları sonucu gerçekleşmemiş olması kaydıyla geri alabilirler. İdari işlemin geri alınması kanunda özel bir süre varsa bu süre içerisinde geri alınabilir. Yoksa 60 gün içinde geri alınabilir.
İYUK'un 7.maddesinde düzenlendiği üzere, idari işlemlere karşı idare mahkemelerinde dava açma süresi kural olarak altmış (60) gündür. Altmış günlük bu hak düşürücü sürenin başlangıcı, ilgili idari işlemin ilgilisine tebliğinden itibaren hesaplanır.
SGK primleri hiç yatmayan ya da eksik yatan işçiler derhal bu durumu alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bilgi Hattını arayıp bildirmelidir.
Maaş artışı EYT'liler dahil bu yıl içinde emekli olan tüm emeklileri kapsayacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen kanun teklifine eklenen emekli aylığının enflasyon farkı ile birlikte toplam yüzde 25 oranında artırılmasına ilişkin madde kabul edildi.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İletişim Merkezi 'ALO 170'e, ve www.alo170.gov.tr web sitesine geçen yıl toplam 20 milyondan fazla ihbar/şikayet geldi.
Hocam size yatırılan fazla para, yanlış hatırlamıyorsam 3 ay içerisinde geri alınabilir. Bu süreden sonra kimse o parayı geri alamaz. İsteyebilirler hatta maaşınızdan otomatik kesebilirler.
Anılan 164 üncü maddesi uyarınca memur aylıkları emeklilik ve ölüm dışında iade edilmesi gerekmektedir. Yani istifa, aylıksız izin veya başka bir statüye geçiş hallerinde peşin alınan aylığın çalışılmayan kısmına ilişkin bölümünün iade edilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki İçtihat Kararı gereğince, maddi hata yapılması, idareyi aldatıcı belge ibraz edilmesi, beyan esasına dayanılarak yapılacak ödemelerde gerçek dışı beyanda bulunulması vb. nedenlerle, bir memura fazla ve yersiz olarak yapılan ödemelerin 60 günlük süreye bağlı kalınmaksızın her zaman geri alınması mümkündür.
Geri alma işleminin sebebi, yani işlemin yapılış gerekçesi geri almaya konu idari işlemin hukuka aykırılığı; işlemin konusu yani hukuki sonucu geri almaya konu işlemin tüm hukuki sonuçlarıyla bir- likte yapıldığı tarihten itibaren ortadan kaldırılması ve nihaî amacı ise kamu yararının sağlanmasıdır.
Düzeltme; geçmişi etkilediğinde geri almanın, geleceği etkilediğinde, değiştirmenin bir türü olarak karşımıza çıkar. Geri alma, idari işlemin, geç- mişe etkili olarak ortadan kaldırılmasını içermesine karşılık, yerine yeni bir işlem yapılmasını içermez.
İptal Kararının Uygulanması
İptal davası, idari işlemin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurlarından birinin veya bir kaçının hukuka aykırı bulunması durumunda kabul edilir ve idari işlem iptal edilir. Davanın kabul edilmesiyle birlikte idari işlem hiç tesis edilmemiş gibi geriye yürür.
Valiliğe Karşı Dava Açılabilir mi
Valilik işlemleri de aslında idari bir işlemdir. Valilik kararlarına karşı da dava açılabilir. Valiliğin yaptığı idari işlem neticesinde hakları muhtel olmuş, zarara uğramış kişiler iptal davası açabileceklerdir.
Ağır hukuka aykırılık halleri olarak nitelenen açık hata, ilgilinin hilesi ve yokluk hallerinde hiçbir süreye bağlı kalınmaksızın idari işlemin geri alınabileceği Türk doktrin ve yargı kararlarında kabul edilmektedir23.
Her ne kadar kanunda altı ay kuralı bulunsa da uygulamada fiilen bu süreler aşılmaktadır. Çünkü ilgili yasa maddesi bir bütün olarak incelendiğinde altı aylık süre aslında hakimin karar verme süresidir. Türkiye'de idari davalar fiilen ortalama 1 yıl içinde sonuçlanmaktadır.
SSK ve Bağ-Kur kapsamındaki emekli maaşları Ocak 2022 döneminden itibaren Cumartesi gününe rastlaması halinde Cumartesi günü, Pazar gününe rastlaması halinde ise Pazar günü ödenmektedir.
kaba hesapla, bir önceki aldığı maaş (aynı vergi dilimi olduğu varsayılarak) ile yeni maaş arasındaki farkın yarısı kadar fark maaş, halk dilindeki bilinen ismiyle maaş farkı olarak ödenir.
Memur maaşları ayın 14'ünü 15'ine bağlayan gece saat 12'yi geçtikten sonra hesaplara yatırılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri