İdare, ilk yapılan işlemde vergi kesintisine yönelik düzenlenmesine uygun vergilendirme yaptığından, ikinci yapılan yansıtma işlemi tevkifata tabi olmayacaktır. Katlanılan hizmet bir tevkifata tabi hizmet ise, masraf yansıtmalarında da KDV tevkifatı olması gerektiği düşünülebilir.
Bir mal veya hizmet karşılığını teşkil eden ödemeler KDV'ye tabidir. Tazminatlar KDV'nin konusuna girmez. KDV GUT'da özel olarak sayılan hizmet alımları o bölümlerdeki oranlarda KDV tevkifatına tabidir. Yansıtma faturaları dahil diğer tüm hizmet faturaları ise 5/10 oranda KDV tevkifatına tabidir.
Masraf aktarımı işleminde yapılan masrafların gerçek ilgilisine aynen intikal ettirilmesi olayında prensip olarak herhangi bir hizmet sunulması veya bir katma değer yaratılması söz konusu olmadı ğından masrafların gerçek ilgililerine aynen yansıtılması işlemi KDV'ye tabi bulunmamaktadır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır.
Dolayısıyla tevkifata tabi olan bir işlemin masraf yansıtmaları katma değer vergisini doğurmadığından tevkifatta yapılmayacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Katma değer vergisi tevkifatının yapılmaması veya eksik yapılması hallerinde, satıcı herhangi bir yaptırımla karşılaşmamaktadır. Yaptırımla karşılan taraf, katma değer vergisi tevkifatını yaparak 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan etmekle sorumlu bulunan alıcıdır.
Buna göre, 01.01.2023 tarihinden itibaren KDV dahil 4.400,00 TL'yi aşan mal ve hizmet satışları için fatura düzenlenmesi gerekli.
Kapsamda olanlar, 01.03.2021 tarihinden itibaren yaptıracakları kara yolu ile yük taşımacılığı hizmetlerinde, her bir işlemin (bütünlük arz etmeyen ayrı ayrı her bir teslimin) KDV dahil bedelinin 1.000 TL yi aşması halinde, 2/10 tevkifat yapmak zorundadırlar.
Yansıtma Faturaları KDV Beyannamesinde Gösterilmesi
Yansıtma faturası %18 oranında KDV'li olarak düzenlenmişse, beyannamede herhangi bir KDV'li fatura gibi, ilgili orana göre gösterilir.
Ticaret konusu olan mal veya hizmetin; yanlış fatura düzenlenmesi, masraf dağıtımı ve taraflar arasındaki anlaşmalara bağlı olarak asıl muhatabına yansıtılması gerekir. Hizmet bedeli ödeyen kişi, masrafı asıl muhatabına yönlendirmek için fatura kesebilir.
KDV, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Veraset ve İntikal Vergisi olmak üzere 4 vergiye tevkifat uygulanabilir. KDV Tevkifatı, kanunda belirli malların alım satımı veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan katma değer vergisi, alıcılardan bazen tamamı bazen de kanunda belirlenen oran kadar kesinti yapıldığını gösterir.
Yansıtma faturası şirket ya da kurumlara gider olarak kaydedilemez. Bir harcamanın gider olarak kayıtlara geçmesi için gerçek bir harcama olması gerekmektedir. Yansıtma faturası gerçek bir harcama değil aksine başka bir şirkete ait fatura olduğundan şirketlerin gider kayıtları arasında yer almaz.
-KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunludur. Diğer taraftan, Maliye Bakanlığı'nca tevkifat kapsamına alınmamış işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması mümkün değildir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Faturadaki Tevkifatı Kim Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat alıcı tarafından ödenir.
Düzenleyeceğimiz nakliye yansıtma faturasında tevkifat uygulamamız gerekir mi? Yansıtma faturalarında KDV Tevkifatı uygulanmaz.
KDV'de sorumluluk kapsamında tevkifat müessesesi de verginin eksiksiz ve zamanında tahsili için getirilen vergi güvenlik önlemlerinden biridir. KDV'de sorumluluk uygulaması KDV'ye tabi işlemin meydana gelmesi halinde vergi sorumlusu tarafından tevkifat yapılmasını gerektirmektedir. yükümlülüğü bulunmaktadır.
2 Nolu KDV Beyannamesini Kimler Verir? Tam ve kısmi tevkifata tabi hizmet/mal ticareti yapan Türk vergi sistemindeki mükelleflerin düzenlediği tevkifatlı faturalardaki vergi dairesine bildirilen KDV tutarları, 2 nolu KDV beyannamesi ile beyan edilmelidir.
KDV 2 Beyannamesi Verilmezse Ne Olur? KDV 2 Beyannamesi verilmediğinde, mükellefler için cezai yaptırımlar söz konusu olabilir. Bu beyanname, tevkifat gerektiren işlemler için zorunlu olup, zamanında ve doğru bir şekilde verilmediğinde, gecikme faizleri ve vergi ziyaı cezaları ile karşılaşılabilir.
Değerli okurlar, bilindiği üzere işçilik hizmeti kullandırma bedeli açıklamalı faturalarda yüzde 90 tevkifat oranı uygulanmaktadır.
Nihai tüketicilere düzenlenecek fatura tutarı ne olursa olsun KDV tevkifatı hesaplanmaz.
Etüt, Plan- Proje, Danışmanlık, Denetim ve Benzeri Hizmetler" bölümünde tanımlanan hizmetler kapsamında bulunduğundan, söz konusu hizmetlerin (9/10) oranında tevkifata tabi tutulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri