YAPI KULLANMA İZNİ NASIL ALINIR? İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyemize başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
Belediyece yapı ruhsatı çıkarılır, İnşa edilecek yapı tamamlanır, Yapı tamamlandıktan sonra gerekli belgelerle birlikte belediyeye başvurulur ve inşası biten binanın yapı ruhsatına, projeye, eklerine uygun olarak yapıldığının tespiti ve bu doğrultuda yapı kullanım izin belgesi verilmesi talep edilir.
Ruhsat ve vermiş olduğunuz eklerde belirtilenlere uygunluk sağlanıyorsa iskân alabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirdeki belediyenin İmar Müdürlüğü'nde yer alan Yapı Kullanma İzin Birimi'ne hukuka ve ruhsata uygun hareket ettiğinizi gösteren gerekli evraklarla giderek iskân belgenizi alabilirsiniz.
(4) Yapının mevzuata uygun bulunması halinde, 30 gün içinde yapı kullanma izin belgesi düzenlenir.
Yapı kullanma izin belgesi alınmamışsa, taşınmaz cinsi tapuda arsa olarak gözükecektir. Ancak yapı kullanma izin belgesinin varlığı halinde taşınmaz cinsi arsa olmaktan çıkar ve tapuda bina olarak kayıt altına alınır. Böylece aboneliklerin yapılabilmesi de mümkün hale gelir.
İlgili 22 soru bulundu
YAPI KULLANMA İZNİ NASIL ALINIR? İskan raporu almak için inşaat sahibi, müteahhidi veya yetkilisi bir dilekçe ile Belediyemize başvurmalıdır. Başvuruyu alan Yapı Kullanma İzni teknik elemanları binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak yapılıp yapılmadığını yerinde kontrol ederek saptar.
Yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenleme görevleri öncelikle ilgili idarelere (Belediye yada özel idare) aittir.
Yapı kullanma “İSKAN “ izni için müracaat eden kişi (yapı sahibi) “yapı müteahhidi” değilse, müteahhidin vergi ve sigorta borcu bulunsa bile izin talebinin gereği yerine getirilmelidir.
Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nin 57. maddesinde; “Köy ve obaların yerleşik alanları ile yakın çevresinde yalnızca köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile eklentileri için yapı ruhsatı ve yapı kullanma belgesi aranmaz.
İnşaat sahibi tarafından yapılan dilekçeli başvuru sonrası en geç 30 gün içinde belediyelerce gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Kontroller sonucunda uygun görüldüğü takdirde İskan Belgesi verilir.
b) Yapı Kullanma İzninde Yapı Müteahhidinin, Şantiye Şefinin, Mimari Proje Müellifinin İmzası Yapı kullanma izninin ilgili bölümlerinin yapı müteahhidi, şantiye şefi ve mimari proje müellifi tarafından imzalanması gerekir. Fenni mesuller uzmanlık alanlarına göre yapı kullanma izin belgesini imzalamak zorundadır.
Peki, e – devletten yapı kullanma izin belgesi nasıl alınır? Bu belge e – devlet üzerinden sadece sorgulanabilmektedir. Alınması için belediyelere ve valiliklere başvurulması gerekmektedir.
Harç m2 bedeli yapının bağlı bulunduğu il veya ilçe belediye meclisinde belirlenen Bina İnşaat Harcı Tarifesi'ne göre hesaplanır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeline göre bir örneklendirme yapabiliriz. İstanbul'da 2022 yılı yapı ruhsat harç bedeli konutlarda 11.75 TL/m2.
İskansız evler satın alınırken, daire tapusu yerine arsa tapusu veriliyor. İskan belgesi olmayan evler için banka kredileri kullanılamıyor. Konut kredisi kullanarak, iskansız ev almayı düşünen kişiler nakit veya birikimleriyle satın alma işlemi yapabilirler. Ayrıca iskan belgesi olmayan binalara abonelikler verilmiyor.
İnşaatın tamamlanmasının ardından yapılan kontroller sonucunda herhangi bir usulsüzlük yoksa kat mülkiyeti tapusu için başvuru yapılır. Ancak kat irtifaklı bir bina usulüne uygun olarak inşa edilmemişse iskân izni alınması söz konusu değildir.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
“yüzde 40 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %40, yani 0,40'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %40'ı kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 400 m2'yi geçmemelidir.
Özel imar şartları yerine getirilmesi halinde ufak yapılara izin verilmektedir. Öncelikle yapılacak inşat kat sayısı en fazla 5 olmalıdır. İnşat alanı toplamı en fazla 250 metrekare olmak zorundadır. Saçakla taban seviyesinin yüksekliği 6.50 metre uzunluğa sahip olmalıdır.
İskan olmadığı durumlarda; Belediyeden onay alma konusunda problemler çıkabilir. Elektrik, su ve doğal gaz gibi abonelikler konusunda ekstra masraflar oluşabileceği gibi dairenin üzerine bu abonelikleri almak da zorlaşabilir. Raporu bulunmayan daireler, kat irtifakı tapusundan kat mülkiyeti tapusuna dönüştürülemez.
Teklif olduğu gibi yasalaşırsa iskansız konutlara abonelik hakkı gelecek. Oturulmaya başlanan ancak imar aykırılıkları nedeniyle iskanı olmayan konutlar elektrik ve su aboneliği alabilecek.
İşyeri ruhsatı başvurularında faaliyetin yürütüleceği yapının iskan/yapı kullanma izin belgesi ruhsatının sunulması gereklidir. (Yönetmelik madde 5) Hatta Türk Ceza Kanununun 184/3. maddesinde iskanı bulunmayan bir yapı için işyeri ruhsatı verilmesi durumunda ruhsat düzenleyene ceza verileceği düzenlenmiştir.
Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskân); bir yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak inşaa edilip tamamlandığını belirten; tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını ve mal sahiplerini gösteren belgedir.
Yapılan değişiklik uyarınca yapı kullanma izin belgesi vermeye yetkili idarece Mekânsal Adres Kayıt Sistemine yüklenerek elektronik ortamda kadastro müdürlüğüne gönderilen yapı kullanma izin belgesi ve yapı aplikasyon projesine göre kadastro müdürlüğü bir tescil bildirimi düzenleyerek tapu müdürlüğüne gönderecektir.
Yapı kayıt belgeli taşınmazların devredilmesi, satılması ya da miras yoluyla devredilmesi mümkündür. Yapı kayıt belgesi bulunan yapıların tapu senedinde cins değişikliği ve kat mülkiyetine geçişi de mümkün olduğu için satın alınması riskli bir durum yaratmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri