Bunların dışında Bayındır, Çamlıdere, Kesikköprü, Kurtboğazı, Çubuk I ve II barajlarının su biriktirme alanları yap
Yapay göl, doğal yollar yerine insanlar tarafından oluşturulan göllerdir. Yapay göller, mevcut bir su kütlesini boşaltacak bir akışın kontrol edilmesiyle oluşturulabilir. Ayrıca bir baraj inşa edilerek nehir vadilerinde oluşturulan baraj gölleri de yapay göldür.
Yapay set gölü= Akarsu vadisinin önünün yapay bir setle kapatılması ile oluşan baraj gölleridir.
Baraj gölü, bir baraj yapısının gerisinde biriken suların oluşturduğu yapay göldür. Küçük yapay göllere gölet denilir. Ebu Simbel tapınağı Asvan Barajı yapımıyla taşınmıştır. Baraj gölü oluşturmak için doğal topoğrafyadan yararlanılır.
Fransızca kökenli olan baraj kelimesi su bendi, büget ve engel olarak açıklanmaktadır. Genellikle gövde yüksekliği 15 m'den fazla olan su depolayan yapay yapılara baraj denilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Türkiye'deki göller arasında Van Gölü (3 713 km2), Tuz Gölü ( 1 300 km2), Beyşehir Gölü (656 km2), Eğirdir Gölü (482 km2) büyüklük olarak en büyük göllerdir. Türkiye'de işletmede 861 adet baraj bulunmaktadır.
Türkiye'nin ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2'lik bir alanı kaplamaktadır. 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
Gölet; doğal ya da yapay olarak kurgulanmış küçük göllerdir. Biyolojik gölet ya da ekolojik gölet diye adlandırılan sistemler, herhangi bir kimyasal kullanmaksızın kendi kendini temizleme yeteneğine sahip yapay göletlerdir.
Salda Gölü Sulak Alanı 1. Derece Doğal Sit alanıdır ve bu bölgeler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Burdur İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'nün de sorumluluk alanındadır.
Elazığ'ın güneydoğusunda bulunan ve il merkezine 26 kilometre uzaklıkta olan Hazar Gölü tektonik bir göldür.
Yapay Göletler
Yapay şelale ve ya göletler, yapıldığı ortama natürel bir alan kazandırır. Şelale veya gölün yüksekliğinden su sirkülasyon sistemlerine kadar birçok faktör planlama aşamasında ele alınır. Yapay şelale veya göletler, bitki, kurbağa, balık gibi canlı popülasyonunu içinde barındırabilir.
Bunların dışında Bayındır, Çamlıdere, Kesikköprü, Kurtboğazı, Çubuk I ve II barajlarının su biriktirme alanları yapay göller oluştururlar.
Dicle ve Fırat artık eski nehirler değildir. Üzerlerinde yapılan barajlar nedeniyle devasa yapay göllere dönüşmüşlerdir.
Karagöl, Artvin'in Borçka ilçesine 25-27 kilometre uzaklıkta bulunan heyelan set gölüdür. Göl alanı, 14 Ağustos 2002'de kurulan Borçka Gölü Tabiat Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır.
1956 yılında Seyhan Nehri'nin önü toprak bir setle kapatılarak oluşturulmuş bir baraj… Bugünkü teknolojinin aksine beton yerine toprak bir setle yapıldığı için, ilk yıllar “Toprak Barajı” olarak anılırdı.
Yapay gölet Salda'yı kurutacak
Salda Gölü yaklaşık 2 milyon yıl önce çevreden gelen sular ve yüzey sularının toplanmasıyla oluşmuştur.
Göl, doğal yağışlar, genellikle yaz aylarında kuruyan dere ve çaylar ve Akarçay nehrinin Eber Gölü'ne akan fazla suları ile beslenmektedir (Çatal ve Dengiz, 2015). Eber Gölü'nü de içine alan sulak alan içinde bulunan Akşehir Gölü, tektonik bir çöküntü içinde yer alır.
Eğirdir Gölü, Isparta ili sınırlarında yer alan, tektonik ve karstik etkilerle oluşmuş, bir tatlı su gölüdür.
İlk yapay göl, Düzköy ilçesi Hırsafa Yaylası'nda oluşturuldu. Hayvan içme suyu ve rekreasyon amaçlı kullanılacak, 108 metre uzunluğundaki göl, 30 bin metreküp su tutacak.
İstanbul'un ilk ve en büyük suni göleti olan ve 26.000 m2 lik bir alanı kaplayan Bahçeşehir Göleti, 300 bin m2'lik Bahçeşehir Park rekreasyon alanı içinde yer alıyor.
Baraj Büyüklüğü
Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı durumundadır. Hidroelektrik Santrali de, dünyada hâlen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santraldir. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Atatürk Baraj Gölü, Türkiye'nin Adıyaman, Şanlıurfa ve Diyarbakır illeri arasında yer alan bir baraj gölüdür. Fırat üzerinde Atatürk Barajı'nın inşa edilmesiyle oluşmuştur. 817 km2'lik yüzölçümüyle ülkenin en büyük üçüncü gölüdür. Gölün toplam su hacmi 48,5 milyar m3'tür.
Türkiye'nin en büyük barajı, Atatürk barajıdır.
Atatürk barajı Fırat nehri üzerine kurulmuş Urfa ve Adıyaman illerine tarım alanlarını sulama amaçlı kurulmuştur. Yüz ölçümünün büyüklüğü nedeniyle Türkiye'nin en büyük barajıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri