Yapay et, bitki bazlı etlerden farklı olarak gerçek hayvan hücreleri içeriyor ve teorik olarak gerçek etin kendisinden ayırt edilemiyor. Hücreler başlangıçta bir hayvandan alınarak, daha sonra dondurulan hücre hatlarına dönüştürülüyor.
Yapay et üretiminde sağlığı riske atacak hormonlar kullanılmadığı için, bu açıdan da güvenli bir ürün olarak değerlendiriliyor. HAYVANLAR ÖLDÜRÜLMÜYOR! Bu işlem hayvanların kesilmesini gerektirmiyor. Yalnızca onların kök hücreleri kullanıldığından dolayı bazı dokularının alınması yeterli oluyor.
Kök hücreden büyütülüp bir araya getiriliyor
Kültürlenmiş veya yetiştirilmiş et, canlı hayvanlardan hücrelerin toplanması, hücrelerin bir biyoreaktörde büyüyebilmeleri için besinlerle beslenmesi ve sonucun tüketicilerin yiyebileceği bir ürüne dönüştürülmesiyle yapılıyor.
Türkiye'de laboratuar üretimi et için çalışmalar yürüten Biftek firmasının CEO'su Kerem Erikci Odatv'nin sorularını yanıtladı. Biftek CEO'su Kerem Erikci, “2025 yılında laboratuvar üretimi et satışa çıkacak. Et çok daha doğal ve ucuz yöntemlerle üretilecek” dedi.
Etin sağlayacağı proteine denk miktarda pror tein barındırabilecek laboratuvar ortamında üretilebilen tüketim ürünlerinden biri de yapay ettir. Yapay ete “İnvitro veya Kültür Et (Cultured Meat)” de denilmektedir[1].
İlgili 24 soru bulundu
Protein tozu içmek haram değilse yapay et yemek de haram değildir. Yani sağlık açısından bir sorun yoksa gayet rahat bir şekilde tüketilebilir. Dinen en ufak bir sakıncası, küçücük bir tereddüde bile gerek yok. Gönül rahatlığıyla tüketilebilir" diye konuştu.
Zaman geçtikçe laboratuvarda üretilen etler daha da ucuzladı. Future Meat isimli bir firma, 2018 yılında yaptığı bir açıklamada, 2021 yılı itibariyle yapay etin kilosunu 80 dolardan 5-10 dolar civarına indirmeyi başarmayı beklediklerini duyurmuştu.
Yapay ete karşı çıkanların savunduğu bir diğer konu ise lezzet konusu. Laboratuvar ortamında yapılacak olan ette, kemik ve yağ bulunmaması sebebiyle yapay etin gerçek et kadar lezzetli olmayacağı öngörülüyor.
Laboratuvar ortamında üretilen et ürünleri ilk defa 2012'de Hollandalı bilim adamı Mark Post tarafından büyükbaş hayvanlardan alınan 40 milyon kök hücreyle üretilmişti. Post'un kurduğu "Mosa Meat" şirketi yapay etleri piyasaya sürülebilmek için 7,5 milyon avro fon almıştı.
YAPAY ET NASIL YAPILIR? Keçi, sığır, dana, tavuk gibi etinin tüketildiği hayvanlardan kök kücreler alınıyor. Alınan bu hücreler; aminoasit, glikoz, vitamin ve minerallerden oluşan bir çözelti ile karıştırılıyor. Çözelti, biyoreaktörlere karıştırılıyor ve bu çözelti, ortaya kas hücrelerinin çıkmasını sağlıyor.
Yapay etin üretimi ilk olarak ilgili hayvanın kök hücrelerinin alınması ve uygun koşullarda saklanması ile başlıyor. Bu hücreler daha sonra yüksek miktar ve hacimlerde biyoreaktörlerle çoğaltılıyor. Yapay etin hücresel anlamda gerçek etten farkı olmadığı için veganlar tarafından tüketilemeyeceğini belirten Dr. Öğr.
Sığır filetosu, biftek, bonfile gibi işlenmemiş kırmızı etin yağsız kesimleri, diğer türlerden daha sağlıklı olabilir. Bunun nedeni, işlenmemiş olmaları, aşırı tuz, yağ ve koruyucu maddeler içermemesidir.
Diyanetten yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi: "Sosyal medya mecralarında Din İşleri Yüksek Kurulumuzun yapay ete cevaz verdiğine dair paylaşılan içerikler tamamen asılsızdır. Kurulumuzun yapay etin helal olduğuna dair bir fetvası yoktur."
Her besinde olduğu gibi kırmızı etin fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkiler. Bunun en büyük nedeni bu tür yiyeceklerin içinde trans yağ olmasıdır. Trans yağ oranı da yüksek olan kırmızı et başta kalp damar hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Kobe bifteğine ya da Wagyu bifteği için kullanılan et Wagyu sığırlarından elde ediliyor ki Wagyu sığırları karanlık ve dar bir alanda, hemen hemen hiç kıpırdamadan 2,5 yıl boyunca besleniyor. Tabağı yüzlerce dolar eden Kobe eti bazılarına göre de dünyanın en lezzetli etidir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Sentetik et, herhangi bir hayvan öldürülmeden laboratuvar ortamında üretilen yapay bir gıda. Sentetik et tüketimi ile metan gazı salınımının azaltılması hedefleniyor.
- Dana etinin en ucuz olduğu bölge 38.2 TL ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan. Bu gölgenin hemen ardından ise ucuzlukta ikinci sırayı 39.8 TL ile Ankara alırken, Türkiye genelinde dana etinin en pahalı olduğu bölge ise kilogramı ortalama 47.9 TL'ye satılan Balıkesir ve Çanakkale.
Yapay et, bir hayvandan alınan hücrelerin, laboratuvar ortamında çeşitli teknik ve teknolojik işlemler kullanılarak çoğaltılması sonucu et proteinlerinin üretilmesidir.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Hayvanlar sürekli hareket ettiği, ve otla beslendiği için etin yağ oranı düşüktür. Yağın rengi sarıya çalar.
Etler pişerken birkaç damla sirke damlatmak, etin daha da yumuşak olması sağlar. Tuzu et piştikten sonra ilave edin, tuz etin sertleşmesine neden olur. Eti yavaş yavaş pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Et pişirirken içi ile dışının aynı oranda pişirilmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri