Cümleler, anlamına, yapısına, yüklemin türüne ve yerine göre dörde ayrılır. Yapısına göre cümleler de basit, sıralı, bağlı ve birleşik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır. Basit cümlelerde bir fiil yer alırken, bir fiil ve bir fiilimsiden oluşan tümcelere
İçerisinde tek yargı ya da tek fiil bulunan, buna bağlı olarak yalnızca bir yükleme sahip cümlelere yapılarına göre cümleler denir. Bunlar özelliklerine bağlı olarak 4 farklı şekilde ön plana çıkar. Yapılarına göre cümleler herhangi bir başka cümle ile bağlanmaz.
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır.
Girişik bileşik cümleler, yardımcı unsurun bir fiilimsi ile oluşturulduğu cümlelerdir: Beni soran adam / şu muydu? (sıfat-fiil) Havaların ısınması / tatilcileri sevindirdi.
Bağlı cümledeki her bir cümle kendi öğeleri olan tam cümlelerdir. Ancak bu ögelerden bazıları paylaşıldığı için gizli durumda olabilir: Gösteriye ne annem geldi ne de babam geldi. Gösteriye ne annem ne de babam geldi.
İlgili 33 soru bulundu
A)Yapısına Göre Basit Cümle
Tek bir yargı bildiren cümlelere basit cümle adı verilmektedir. Bu cümleler terk bir yargı bildirdikleri için bir yüklemden meydana gelirler ve cümlede yüklemin dışında fiilimsi ya da çekimli bir fiil bulunmaz.
İki fiilin yer aldığı birleşik yapılı cümlelerde bir temel bir yan cümle yer alır. Bir fiil ve bir fiilimsiden oluşan tümceler de birleşik cümle olarak nitelendirilir. Birleşik Yapılı Cümle Nedir? Birden fazla yargı bildiren cümle türlerine birleşik yapılı cümle denir.
Sıralı cümleler; virgül, noktalı virgül gibi noktalama işaretleri ile birbirlerine bağlanan cümlelerdir. Mart kapıdan baktırır; kazma kürek yaktırır. Sakla samanı, gelir zamanı.
Sıralı cümle kategorisinden biri olan bağımlı sıralı cümle türüdür. Bağımlı sıralı cümleler cümle içinde ortak öğelere sahip cümlelerdir. Bu cümlelerde cümle içinde iki farklı yüklem vardır ama özne, nesne, zarf tümleci ya da zaman öğelerinden bir ya da ikisi ortaktır.
Birleşik cümlede bir ana cümle olur. Ayrıca o ana cümleyi anlam olarak tamamlayan bir cümle daha yer alır. Bazı durumlarda ise birleşik cümlenin yanı sıra birden fazla yardımcı cümle de bulunabilir. Cümlelerde ana yüklem haricinde birleşik cümle içinde ayrıca eylem ve yargı bildiren farklı cümleler de bulunur.
İsim cümlelerinde yüklem isim soylu bir sözcüktür. İsim soylu sözcükler, ek-fiiller ile yükleme dönüştürülür: Tahsin gelemeyeceğini söyledi; çok yorgunmuş. ("yorgun" isim soylu) Dün geceki tiyatro çok güzeldi.
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER KAÇA AYRILIR? Türkçede temelde cümleler olumlu cümle, olumsuz cümle, ünlem cümlesi ve soru cümlesi olarak 4 gruba ayrılmaktadır. İstek, emir, dilek ifade eden cümleler ise bu 4 çeşit cümlenin içinde yer alan alt grubu oluştururlar.
Yapısına göre cümle türleri içinde bulunan bağlı cümleler, merak edilen önemli konulardan bir tanesidir. Çoğu zaman sıralı cümleler ile karıştırılabilmektedir. Bağlı cümleler birbirine bağlanmış olan cümleleri ifade etmektedir. Farklı iki yüklem kullanmadan cümle tek yüklemde toplanmaktadır.
Yapı bakımından sözcükler, basit sözcükler, türemiş sözcükler ve birleşik sözcükler olmak üzere üç grupta incelenir. Yapım eki almamış sözcüklerdir.
Devrik cümleler, öğeleri bir dilin yaygın kullanım kurallarına göre sıralanmamış cümlelerdir. Türkçede devrik cümleler, yüklemi cümle sonunda olmayan cümlelerdir. Devrik cümleler edebî sanat yapmak için, yüklemi vurgulamak için veya pratik amaçlarla kullanılırlar. Hatalı veya bozuk cümleler değillerdir.
Temel cümle, birleşik cümledeki asıl yargıyı bildiren ve yüklemin bulunduğu kısımdır. Yan cümle, yüklemin anlamını tamamlar. Fiilimsi ya da çekimli fiil ile oluşturulan kelime grubuna denir. Temel cümledeki yüklemi kaldırdığımız vakit cümle anlamsız olur.
3 Coşar (1997, s. 153) ise aktarma cümlelerini müstakilen inceleyerek “Aktarma cümleleri dolaylı ve dolaysız anlatım cümleleridir. Bunlar iç içe cümle olarak adlandırılan bir ifade ya da ibarenin yer aldığı cümlelerle, bir takım alıntıların ve tam yargılı cümlelerin bulunduğu cümlelerdir.” şeklinde tanımlar.
Bağımsız tümleçler ise yükleme sorulan hiçbir soruya vermedikleri ve yüklemden bağımsız olarak cümlede yer aldıkları için seçimlik ögelerdir. Bunların dışındaki ögeler cümlede kullanılan yükleme bağlı olarak zorunlu öge olabilirler.
İlgi cümleleri yan cümlelerdir. Kural olarak tek başlarına kullanılmazlar ve temel cümleye veya yan cümleye bağlıdırlar. İlgi cümleleri, birleşik cümledeki bir isme veya zamire ilişkin daha detaylı bilgi verir.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Ortak Öge:İki yüklemi olan cümlelerde ögelerden birinin ya da bir kaçının her iki cümlenin de ögesi olmasıdır.Ortak ögeyi bulmak için heriki cümlenin yüklemine ortak öğe cümlesi olanı düşündüğümüz yere getirdiğimizde yüklem kabul ediyorsa ortak öge vardır,kabul etmiyorsa ortak öge yoktur.
Fiil cümlesi, yüklemi bir fiil olan cümledir. Fiil cümlelerinin yüklemleri oluşturulurken haber ve dilek kipleri kullanılır: Akaryakıt fiyatları yükselmiş.
Cümleler, anlamına, yapısına, yüklemin türüne ve yerine göre dörde ayrılır. Yapısına göre cümleler de basit, sıralı, bağlı ve birleşik olmak üzere dört ana başlıkta toplanır.
Söz dizimi incelemelerinde, yapıları bakımından cümle tipleri ele alınırken “ki'li cümleler” genellikle “birleşik cümle”nin bir türü olarak kabul edilmektedir.
Basit cümle, içinde tek bir yargı bulunduran cümledir. Bugün günüm yoğun geçti. Marketten bir koli yumurta aldım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri