Vergi borcu olan aracın satışı yapılamaz. Ancak araca ait olan vergi borcuna yapılandırma işlemi yapılabilir. Yapılandırma işlemi, ödenmeyen borcun taksitlendirilerek ödenmesi demektir. Yapılandırılmış olan borç, tamamen ödendikten sonra aracın satışına engel kalkar.
Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'ni ödemeyenler araçlarını satamayacak, trafikten çekemeyecek, hurdaya ayıramayacak veya yurt dışına çıkaramayacak. Araç alım-satımında ek vergiyi kimin ödeyeceği ise, kanunun yürürlük tarihine göre değişecek. Ek MTV uygulamasına ilişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.
Ancak notere gitmeden önce aracınızın muayenesini kontrol ettirmenizi tavsiye ederiz. Çünkü muayenesi yapılmamış aracın satışı yapılamaz. Ayrıca aracınızın üzerine kayıtlı vergi borcu ya da trafik cezası varsa bunlar da aracın satılması esnasında sorun yaratacaktır.
Sürücünün üzerine düşen bu borç içerisinde araca herhangi bir borç yüklenmeyerek olumsuzluk gösterilmez. Bu durumda HGS borcu araç satışı için hiçbir engel bulundurmamaktadır. Fakat burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey otomobil satışı gerçekleştirirken HGS iptal ettirmeme veya kartı araçtan sökmeme durumudur.
Herhangi bir belgenin yanlış ya da eksik olması durumunda satış gerçekleşmez. Vergi borcu, trafik cezası ya da ipotek gibi araç satışına engel bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Satışa engel bir durum bulunmuyorsa satış sözleşmesi, noter görevlileri tarafından hazırlanıp satıcıya ve alıcıya sunulur.
İlgili 34 soru bulundu
"Bu düzenlemeye göre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesiyle satış yapanların yanı sıra bir takvim yılı içinde yetki belgesiz 3 ve üzeri ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan tüm gerçek ve tüzel kişilerin '6 ay-6 bin kilometre düzenlemesine' aykırı satışları noterlikler nezdinde engellenmektedir.
Rapor, aracın satışından en az 3 gün önce hazırlanacak. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılamayacak. Satılmaları durumunda para cezası uygulanacak.
Araç muayenesinin yapılabilmesi için arabanın vergi ve ceza borcunun olmaması gerekir. Trafik cezası ve vergi borcuna sahip araçlar muayeneden geçemeyeceği için satışı da gerçekleşememektedir.
Hem sıfır km araçlar hem de ikinci el otomobil kredisi kullanılarak satın alınan araçlar, taşıt kredisi vadesi dolmadan önce satılabilir. Bunu engelleyen herhangi yasa yoktur.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir.
Muayene aşaması tamamlandıktan sonra satış süreci başlatılabilir. Diğer bir önemli konu ise cezalardır. Araç üzerine yazılan trafik cezaları ve diğer cezalar nedeniyle satış gerçekleştirilemez. Yapılması gereken bankalar ve vergi daireleri aracılığıyla cezaları yatırmaktır.
Taşıt kredisi aldığınızda aracınıza ipotek (bankaların kredi ödemelerini güvenceye almak için uyguladığı bir teminat) konulur. Vade sonuna kadar bu rehin işlemi devam eder. Taksitlerin tamamlanmasının ardından ipotek de kaldırılır. Böylece aracınızı dilediğiniz zaman satabilirsiniz.
Hacizli Muayeneden Geçer mi? Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin.
Vergi Borcu Varken Satış Yapılır Mı
Kanun'da sadece satıştan bahsedilmemektedir. Kanun metninde “devir ve ferağ” yapılamayacağından bahsedilmektedir. Dolayısıyla sadece satış değil, bağış, hibe, trampa gibi işlemlerde de emlak vergi borcunun olmaması aranılması gerekecektir.
Ödemenizi zamanında yapmamanız halinde, Maliye Bakanlığı'ndan gelecek bir mektupla uyarı alırsınız. Buna rağmen ödemenin gerçekleşmemesi durumunda, banka hesaplarınıza vergi dairesince haciz konulup ödemeniz gereken tutar tahsil edilir, gerekirse aracınız bağlanabilir.
Evet çıkabilir vergi borcu engel değil ama trafik sigortasını bir gün geciktir cezayı yersin.. Para & Ekonomi konusunda 554 cevap paylaştı.
Bankalar, ödemelerin gecikmesi durumunda bunu gecikme faizi olarak ödemeye dahil eder. Gecikme faizi ise yasal olarak kredi alınırken geçerli olan faiz oranının en fazla %30 yukarısında olabilir. Örneğin aylık %1 faiz ile bir kredi kullanılması halinde aylık gecikme faizi en fazla %1,30 olur.
Halihazırda geçerli olan yönetmeliğe göre satın alacağınız sıfır kilometre aracın nihai fatura fiyatı ya da kısacası ödeyeceğiniz toplam tutar 400.000 TL'yi aşmıyor ise fatura üzerinde yazan ücretin %70'i kadar taşıt kredisi çekebilirsiniz. Kredinin vadesi ise en fazla 48 ay olabilir.
Taşıt İpoteği ile Kredi Çekmek
Sahip olduğunuz taşıtı teminat göstererek de ipotekli krediye başvuru yapabilirsiniz. Tıpkı konut ipoteğinde olduğu gibi taşıt ipotekli kredilerde de aracın değerine bakılır. Aracın değeriyle doğru orantılı olarak bankalar size çekebileceğiniz maksimum kredi miktarını ve vadesini iletir.
Otoyol ve Köprü OGS Geçiş İhlal Cezalarını Kurumumuz web sayfasında (www.kgm.gov.tr) bulunan ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme ekranından ve PTT'nin herhangi bir şubesinden 351113 nolu posta çeki hesabına araç plakası belirtilerek ödenebilir.
HGS etiketinde yeterli bakiye olmadan otoyoldan geçildiyse ve 15 gün içerisinde yeterli bakiye yüklenmediyse plakaya ceza kesilecektir. Bu ceza otoyol geçiş ücretinin 4 katıdır.
Plakaya kayıtlı aktif bir hgs aboneliği olduğu sürece cezalar yüklediğiniz bakiyeden otomatik olarak düşer.
Son dakika haberi... Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründe sıfır araçların 6 bin kilometre veya 6 ayı doldurmadan satışını önleyen '6 ay, 6 bin kilometre' kısıtlamasının, 1 Ocak 2024 tarihine kadar 6 ay süreyle uzatıldığını açıkladı.
Getirilen pazarlama ve satış kısıtlaması 1 Temmuz 2023 tarihinde sona erecektir. Araçlar 6 ay veya 6.000 kilometre sınırını geçmeden satılmaları durumunda para cezası uygulanacak. İnternet üzerinden gerçekleştirilen satışlar da Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilecek.
Bir Yılda 4 Araç Satışının Cezası
Dolayısıyla geriye dönük vergi ödenmesi zorunluluğu ortaya çıkabiliyor. 4 ve üzeri satış söz konu olduğunda ayrıca kanuni sınırı aşan her bir araç için 5 bin TL para cezası kesiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri