Yapılandırmacılık, bilişsel öğrenme kuramı içerisinde görülmektedir. Çiçek'e (2005) göre ise dört grupta toplanabilir. 1.Davranışçı öğrenme kuramları, 2.Bilişsel öğrenme kuramları, 3.Duyuşsal öğrenme kuramları, 4.Beyin temelli öğrenme kuramları.
Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımında bilginin nasıl yapılandırıldığını açıklayan bilişsel, sosyal ve radikal olmak üzere üç tür bulunmaktadır. Bu türlerden bilişsel yapılandırmacılıkta, Piaget'ye göre birey çevresiyle etkileşim sonucu bilgiyi yapılandırır.
Yapılandırmacılık; bireyin aktif olarak, öğretmen rehberliğinde bilgiyi oluşturmasını savunan bir öğrenme yaklaşımıdır. Bu çalışmada yapılandırmacı öğrenme yaklaşımına göre yapılan bir uygulamanın ayrıntıları verilerek, uygulama sonucunda yapılan değerlendirme üzerinde durulmuştur.
Yapılandırmacılık bilgi ve öğrenmenin doğasıyla ilgili bir yaklaşımdır. Bilişsel Yapılandırmacılık: Bilgi öğrenen tarafından var olan bilişsel yapıların üzerine etkin biçimde işlenerek yapılandırılır. Birey çevreden bilgiyi edilgen almaz.
İlgili 37 soru bulundu
Oluşturmacılık ya da diğer adıyla yapılandırmacılık olarak bilinen öğrenme ve öğretme kuramıdır. Yapılandırmacılık kuramının öncülüğünü Piaget, Vygotsky ve Glasersfeld yapar. Eğitimde oluşturmacılık çocuğun konu hakkındaki kendi anlayışını oluşturmasına izin verilecek şekilde eğitilmesini söyleyen bir eğitim metodudur.
Yapılandırmacı kuram, değerlendirme sürecinin bir parçası değil, temelidir. Çocuğun sadece sonuç kısmında elde ettiği verilere bakmayan, sürecin her aşamasında gösterdiği performansı dikkate alan bir değerlendirme vardır. Hem süreç hem de sonuç değerlendirmesi kullanılır.
Radikal yapılandırmacılığa göre, bilgi bireyin zihninde bizzat kendisi tarafından oluşturulur. Bu yaklaşıma göre, her birey edindiği bilgileri kendi deneyim ve düşünceleri doğrultusunda yapılandırır, bu nedenle radikal yapılandırmacılıkta biliş ve birey önemlidir.
Yapılandırmacılık, bilginin biriktirilmesi ve ezberlenmesi değil, düşünme ve analiz etme ile ilgilidir. Yapılandırmacı öğrenmede asıl olan bilginin öğrenen tarafından alınıp kabul görmesi değil, bireyin bilgiden nasıl bir anlam çıkardığıdır. Bilgi, öğrenenin varolan değer yargıları ve yaşantıları tarafından üretilir.
Yapılandırmacı öğrenme kuramı, kökenini Jean Piaget ve Lev Vygotsky'nin çalışmalarından almaktadır.
Bilişsel yapılandırmacılık, Piaget'nin zihinsel gelişim kuramı üzerine kuruludur. Pi aget'ni n görüşleri ne dayalı olan bi li şsel yapılandırmacılık, öğreneni n dünyaya i l işki n b ilgi si ni özümseme ve uyum yolu i le oluşturduğu düşüncesi ni temel alır.
Radikal Yapılandırmacılık
Bilginin oluşturulmasında kişi aktiftir. Bu nedenle bilgi bireysel ve içseldir. Her öğrenenin farklı bir yaşantısının olması, bilgiyi farklı bir şekilde yapılandırmasına neden olur.
Yapılandırmacı öğrenme ortamlarında öğrencilerin öğrenme süreçlerine aktif katılımını gerektiren proje tabanlı öğrenme yaklaşımı, beyin fırtınası, benzetişim, drama vb yöntem ve teknikler kullanılır.
Yapılandırmacılık, bilgiyi sabit ve dışsal bir varoluş olarak değil, yaratılan inşa edilen bir anlam sistemi olarak görmektedir (Neimeyer, 1993; Aktaran McAuliffe, Garrett, Eriksen ve Karen, 1999). Bu anlayışa göre bireyler gerçeği, sosyal ve fiziksel çevreleriyle iletişim ve etkileşimleriyle yapılandırmaktadırlar.
Yapılandırmacı Yaklaşım
*Öğrenen, uyarıcıların özümleyicisi ve davranışların aktif oluşturucusudur. *Eğitim Programı tümevarım yoluyla ve temel becerilere ağırlık verilerek işlenir. *Eğitim programı tümdengelim yoluyla ve temel kavramlara ağırlık verilerek işlenir, öğrenci sorunlarına göre program yönlendirilir.
Öğrenme deneyimleri yaşanan, planların esnek olduğu, öğrencilerin bilgilerini yapılandırması için uygun bir ortamı ifade eden yapılandırmacı öğrenme ortamında öğretmenin etkili rehberliği öğrenme ortamlarının öğrenci merkezli olmasına rağmen oldukça önemli görülmektedir.
Bireyin bildiklerini yapılandırması, keşfetmesi ve yaratması şeklinde tanımlanan öğrenme, yapılandırmacı öğrenme yaklaşımında; bilgilinin sorgulanması, yorumlanması ve analiz edilmesi sürecini kapsar.
Sosyal-yapılandırmacı yaklaşım, dile bütüncül bir açıdan yaklaşarak, onun sosyal bağlamdan bağımsız ve bireysel çabalarla öğrenilemeyeceğini ve(ya) kazanılamayacağını savunmaktadır (Yang & Wilson, 2006).
Oluşturmacı öğrenme modeli (constructivist) olarak bilinen öğrenme yaklaşımında ise, öğrencilerin daha önceki deneyimlerinden ve önbilgilerinden yararlanarak yeni karşılaştıkları durumlara anlam verebilecekleri savunulmaktadır. Oluşturmacı öğrenme yaklaşımına göre bilgi pasif olarak alınamaz.
Sosyal yapılandırmacılık, Berger ve Luckman'ın 1966 yılında gerçeklik yaratısını ve sosyoloji bilgisini incelediği “Gerçekliğin Sosyal Yapısı”sını yazdıktan sonra büyük ilgi toplayan ve son zamanlarda geliştirilen bir teoridir.
Piaget, gelişimin öğrenmeyi mümkün kılacağını ileri sürerken Piaget'nin aksine Vygotsky, öğrenmenin gelişimi mümkün kılacağını savunur. Vygotsky de tıpkı Piaget gibi, çocuğun hayata ve çevresine dair bilgisini kendisinin deneyimler sonucunda yaparak ve yaşayarak edineceğini savunmuştur.
temeli vygotsky'nin sosyo-kültürel teorisine dayanan, öğrenmede sosyal çevre ve bireysel farklılıkların önemine dikkat çeken öğrenme kuramı. bu kurama göre öğrenme kişinin yeni bilgiyle eski bilgileri ilişkilendirmesi ve kendi deneyimleri aracılığıyla yapılandırması yoluyla gerçekleşir.
Bloom tarafından geliştirilen tam öğrenme modeli öğrenme sürecinde başarıyı %95 düzeyine çıkaran bir yaklaşımdır. Bu modelin dayandığı temel düşünce tüm öğrencilerin okulda öğretilenleri öğrenebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Model. tüm öğrencilerin öğretilen konuları öğrenebileceği varsayımına dayanır.
Alanyazında yaygın kabul gören üç temel öğrenme kuramı vardır, Bunlar: Davranışçı öğrenme kuramı, bilişsel öğrenme kuramı ve yapılandırmacı öğrenme kuramıdır (Özerbaş, 2007).
Yapılandırmacı kuramda öğretmen, bir otorite olarak sınıfta bulunmaz; öğretmenin asıl görevi öğrencileri gözlemek ve onları yönlendirmektir (Şaşan, 2002). Öğretmenler, problemi öğrenenler için çözmek yerine öğrencinin çözümlemesi için ortam hazırlar (Brooks ve Brooks, 1999).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri