İlk olarak geniş bir kaba su koyun ve yarım kilo kaya tuzunu bu suyun içine ilave edin, karıştırarak tuzu eritin. Yaprakları güzelce yıkayın ve kavanoza demetler halinde güzelce yerleştirin. Her demetin arasına bardakla kaya tuzunu ekleyin ve tekrar demetlerden koyun.
Salamuranın %22 tuz oranıyla hazırlanması en uygun olanıdır. Yaprak Salamurası için Estuz deniz tuzu tercih edilmesi hem bekleme sürecindeki bome kaybını ( Salamurada tuz kaybını ) engelleyecektir. Hem de Estuz deniz tuzunun daha yumuşak lezzeti yaprakda düşük tuz tadı verecektir.
Salamura yaprak yapımında en önemli etken kullanılan tuzdur. Tuzunu eksik eklerseniz kurduğunuz yaprak çok geçmeden küflenir ve çürür. Kaya tuzu ile yaprağı kurmak önemli bir noktadır.
Yaprakları deste deste (10-15 tane) bidona koyup aralarına bir avuç kayatuzu serpip bir kaç tane limon tuzu koyuyoruz. Yapraklarımız bitene kadar sık bir şekilde bidona basıyoruz. En üst kısmına yine tuz dökerek hazırladığımız suyu çektire çektire sallayarak koyuyoruz.
İlgili 35 soru bulundu
Salamura yaprak yapımında en önemli etken kullanılan tuzdur. Tuzunu eksik eklerseniz kurduğunuz yaprak çok geçmeden küflenir ve çürür. Tuz olarak mutlaka kaya tuzu kullanın.
Yaprak tuzlar, özel olarak tasarlanan kapalı havuzlarda ki tavalarda, tuz çözeltilerinin doğal yöntemlerle buharlaştırılmasıyla üretilir. İnce bir katman halinde tava yüzeyinde kalan yaprak tuzlar elle, özenle ve yapısı korunarak toplanır.
Salamura tuz, sofra tuzu gibi rafine edilmediği için doğal yapısını korur. İçeriğinde 80'den fazla mineraller barındırır ve özellikle magnezyum, demir, sülfür ve kalsiyum açısından oldukça zengindir. Tüm doğal elementleri bünyesinde barındıran salamura tuz, kristal sodyum ve klor içeren önemli bir kaynaktır.
Salamura yaprak kullanacaksanız yaprakları 1 gece önceden sıcak suyun içerisine koyup bekletmelisiniz. İç harcını hazırlarken kullandığınız yaprakların tuzluluk oranına mutlaka bakmalısınız. Yaprakların tuzu gitmedi ise iç harcına dengeleyecek şekilde tuz koymalı ya da hiç koymamalısınız.
Yapraklar salamura olduğu için öncelikle soğuk su ile yıkanı ve iki saat suda bekletilir ki tuz oranı iyice azalsın. Daha sonra tencerede su kaynatılır ve bu suya basılan yapraklar bir taşım kaynatılır. Süzgeçle alınan yapraklar yine soğuk suya tutulur.
İnsanlara önerim hangi tuzun kullanıldığı değil ölçülü miktarda tuz tüketmeleridir. Sağlıklı bir yaşam için 5-6 gram günlük tuz tüketimi yeterlidir. Kaya tuzu ve sofra tuzu aynı miktarda tuz içerir. Arada ufak tefek farklar vardır ama tuz miktarı açısından büyük fark yoktur.
En yaygın olarak kullanılan ev tuzu sofra tuzudur.
Deniz tuzu sodyum, klorür, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve diğer 90 minerali doğal halde bulundurur. Bu maddeler tuza lezzetini ve rengini verir. Sofra tuzu ile benzer sodyum klorür içeriğinin olmasının yanı sıra rafine edilmemiş olması ve zengin mineral içeriği deniz tuzunu daha tercih edilebilir kılar.
İri salamura tuzu; turşu, salça, zeytin, peynir ve konservelerin yapımında kullanılabilir. Turşularda ve yaprakları salamura etmek için de deniz tuzu etkilidir.
(5kg'lik bidonda 3 kg yaprak vardır)
1su bardağısıcak su. 1yemek kaşığıdolmalık fıstık. 1yemek kaşığıkuş üzümü 1çay kaşığıtuz.
Tencere içerisine, hafif sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip, tuzu ekleyin. Tencerenin kapağı kapatarak kaynamaya bırakın ve kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 1 saat kadar pişirin. Zeytinyağlı yaprak sarma piştikten sonra, üzerine zeytinyağı ve limon suyu ilave edip, ocaktan alın.
Kullanılacak tuz oranı malzemelerin ağırlığının % 5 ya da 9'u kadar olmalıdır. Bu nedenle bidon ya da kavanozu tartarak daha verimli salamura hazırlayabilirsiniz. Bidon içindeki malzemelerin üzerini geçecek kadar tuzlu su eklediyseniz, kapağını kapatıp serin ve karanlık yerde bekletmelisiniz.
Kaya tuzu daha saf ve içeriğinde daha yüksek oranda mineral var. Bu nedenle; kaya tuzu, deniz ve göl suyuna göre saflığı ve mineral zenginliği açısından daha kaliteli. Ancak kaya tuzundaki bazı mineraller radyoaktivite içeren zararlı mineraller olabilir.
Hem iri taneli hem de öğütülmüş halde satılan deniz tuzu; salamura yapımında, peynir sularında, balık tuzlamada ve turşu kurarken sıklıkla kullanılmaktadır. Hiçbir işlemden geçmeyen ve doğallığını koruyan deniz tuzu, rafine edilmiş sofra tuzuna göre daha lezzetli ve faydalıdır.
Salamura ya da turşu tuzu olarak da marketlerde satılan kaya tuzunu tercih etmelisiniz. Ağır ağır çözülen bu tuz, turşunun lezzetini ve dayanıklılığını artıracaktır.
Epsom tuzu; magnezyum sülfat olarak bilinen bir kimyasal oluşumdur. Bilinen diğer ismi İngiliz tuzudur. Epson tuzunun hangi maddelerden oluştuğunu incelemek istediğinizde bu tuzu meydana getiren yapıların magnezyum, kükürt ve oksijen olduğunu görebilirsiniz.
Bağırsakların hareketlenmesini sağlayan epsom tuzu, bu sayede özellikle kabızlık sorunu yaşayanlara destek oluyor. Serotonin hormonunun salgılanmasına yardımcı olan içeriği sayesinde epsom tuzu stres, üzüntü, kaygı, depresyon gibi olumsuzluklarla baş etmeyi kolaylaştırıyor.
Magnezyum sülfat olarak da bilinen Epsom tuzu, magnezyum, kükürt ve oksijen içeren doğal olarak oluşan bir bileşiktir. Yaygın sofra tuzuna veya sodyum klorüre benzer kristal bir yapıya sahiptir. Epsom tuzu, tadı acı olduğu ve yemek pişirmek için uygun bir bileşen olmadığı için sofra tuzundan farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri