Kanal D' de çarşamba günleri yayınlanan ve Reşat Nuri Güntekin'in aynı adlı romanından uyarlanan "Yaprak Dökümü" adlı dizi beş çocuklu Ali Rıza Bey ve ailesinin değişen toplum düzenine karşı direnemeyişini anlatır.
Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin'in ilk baskısı 1930 yılında yapılan toplumsal romanı.
Yaprak Dökümü, Reşat Nuri Güntekin'in 1930 yılında yayınlanmış olan psikolojik kurguya dayalı sosyal romanı. Yaprak Dökümü'nde, modernleşme sürecindeki Türk toplumunda sosyal değişimle yitirilen değerlerin Ali Rıza Bey ailesinde sebep olduğu dağılma ve yıkım anlatılmaktadır.
Yazar tarafından anlatılan ve bir toplumsal roman niteliği taşıyan Yaprak Dökümü romanı, Güntelcin'in eleştirel gerçekçilik anlayışı ile değişmenin toplumsal ve kültürel yönlerine ilişirin görüşlerini içeren tezli roman özelliğini göstermektedir.
Yaprak Dökümü Türkçe yayınlanmış olan ve Türk yazarın yazmış olduğu bir eserdir. Bu roman 1930 yılında yayınlanmış ve o dönemin en çok okunan Cumhuriyet dönemi eserlerinden bir tanesi olmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Yaprak Dökümü yazarın en bilinen kitapları arasındadır. Roman psikolojik kurguya dayalı bir sosyal romandır. Kitap yanlış batılılaşmayı anlatır. Ali Rıza Bey kendi prensiplerine uymayan insanlar ile çalışmak istemediği için işinden istifa etmiştir.
Yaprak Dökümü, Türk modernleşme sürecinde toplumsal çözülmenin boyutlarını aile düzeyinde irdeleyen bir romandır. Toplumsal değişimle birlikte yitirilen değerler Ali Rıza Bey ve ailesi model alınarak yansıtılır. Romanda değişim sürecinin toplumdaki bireylere yansıması sosyal zaman unsurlarıyla birlikte değerlendirilir.
Önce Necla ile yakınlaşır. Necla biraz nazlanınca, gönlü kaymaya hazır olan Leyla, kendisini Oğuz'un sevgilisi olarak bulur.
Reşat Nuri, Türk toplumunda görülen ve başlangıcı birkaç yüzyıl geriye giden Batılılaşmanın yanlış biçimde algılanması ve yaşanması olgusunun Cumhuriyet Dönemi'nin ilk yıllarındaki görünüşünü Yaprak Dökümü adlı romanında Ali Rıza Bey ailesi ve bu ailenin sosyal çevresinde göstermeyi denemiştir.
Tezli roman savunmuş olduğu görüşü ortaya koyan bir romandır. İlk tezli roman bir teze bağlanmış ve tezi işlenmiş olan roman türüne denilmektedir. İlk tezli roman düşünceyi savunur bu düşüncesini de kanıtlamak için tezlerini destekleyici nitelikler koyar.
Ali Rıza Bey, Beyin Kanaması Geçirdi!
Fikret, uzun bir aradan sonra geri döndüğü baba evinde, geçmişle bugün arasında hüzünlü bir yolculuğa çıkarken, Tahsin'le Fikret'in boşanma kararının ardında, başka bir erkek olduğuna inanan Cevriye Hanım, hesap sormak için soluğu Fikret'in kapısında alır. Cevriye büyük olay çıkarır.
Çalıkuşu, Yaprak Dökümü, Dudaktan Kalbe, Akşam Güneşi gibi eserler TV'de dizi olarak uyarlanmıştır. Çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanan eserlerini kendi ismi ile yayınladığı gibi Hayrettin Rüştü, Mehmet Feri gibi mahlaslarda da yayınlamıştır. Romanlarında realizm akımından etkilenmiş ve canlı üslup kullanmıştır.
Ferhunde Kalfa, 1987 yılında TRT 1'de yayımlanmış olan, Halit Ziya Uşaklıgil'in aynı adlı eserinden televizyona uyarlanan Ramazan Bakkal'ın yönetmenliğini üstlendiği, Tufan Güner'in senaryosunu yazdığı aile türündeki Türk televizyon dizisidir.
2 Reşat Nuri Güntekin, Yeşil Gece, Semih Lütfi Kitabevi, İstanbul 1945,215 sayfa. Eserin ilk baskısı 1928'de yapılmıştır ve 1945'deki, 2. baskıdır.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır.
Halide Edip Adıvar'ın Ateşten Gömlek romanının kadın kahramanı Ayşe ve D.H. Lawrence'ın Tilki eserindeki March, birbirini çağrıştırsa da, bazı yönlerden farklılık göstermektedirler. Ailesini ve evladını savaşta kaybeden Ayşe'nin tek amacı, vatanına hizmet etmektir.
Yakup Kadri'nin Kiralık Konak romanının erkek 'kahramanı'dır Hakkı Celis. Pasif bir aşk oyuncağından aktif bir özneye; âşık ve çocuk görünümlü şairden haysiyetli bir askere erkekliğine tutunarak ve savaşarak dönüşür...
"Yaprak Dökümü dizisinin entrikalarla dolu karakteri Ferhunde, geçtiğimiz sezonda köşkün yeni sahibi Mithat Bey ile evlendi.
Final bölümüyle ekranlarda olan dizide, Oğuz suçunu itiraf ederek hapise girdi, Şevket ise özgürlüğüne kavuştu. Necla ve Ali Sarpel'in boşanma davası sonuçlandı. Mahkeme çıkışı Sarpel, Necla'nın hamile olduğunu öğrendi. Sedef, Emir ile evlendi.
Oğuz'un ölüm haberi başta Leyla olmak üzere, herkesi derinden sarsar. Leyla, Oğuz'u son bir kez görmek için Fikret'le yola çıkar. Oğuz'un ölüm haberi Şevket için de büyük bir düş kırıklığı olur.
Bu makalede, Reşat Nuri Güntekin'in 1928 yılında yayımlanan Yeşil Gece romanı bağlamında, Cumhuriyet sonrasında değişen siyasal ortam ve söylemin bir edebiyat eserine nasıl yansıdığı, roman kahramanı Ali Şahin Efendi'nin kişili- ğinde idealize edilen figürün ne ifade ettiği tartışılmaya çalışılacaktır.
Yaprak Dökümü'nde “ağaç” aileyi temsil eder; evden giden-ayrılan her çocuk için “yaprak dökümü” ifadesi kullanılır. Bu ifadeyle ailenin dağıldığı gösterilir. Dil- i Kûr romanında da benzer şekilde “ağaç” motifi kullanılmıştır. Ailenin dağılmasına temsil olarak, sokaktaki “ağacın kökten sökülmesi” romanda yer alır.
Yaprak Dökümü Kitabının Sonu Nasıl Bitiyor? Kitap, Ali Rıza Bey'in hastalığının ilerlemesi ve kızı Leyla'nın yanında hayatına devam etmesiyle son buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri