Samsun'un yerli halkına neyi meşhur diye sorduğunuz zaman duyacağınız cevaplardan biri kesinlikle “tirit” olur. Tirit, et suyuna kızartılmış ya da bayat ekmek konularak yapılan yemeğe denir. Genel olarak kaz, ördek, tavuk, dana ve koyun eti ile yapılan çeşitleri vardır.
Karadeniz mutfağının vazgeçilmezi olan tereyağı, balık doğal peynirler, yöresel bitkiler ve sebzeler Samsun yemeklerinde de ön plana çıkıyor. Samsun denilince Bafra Pidesi herkesin aklına gelen lezzetlerden olsa da Samsun'un en çok neyi meşhur dediğinizde Samsun'un yerli halkının vereceği cevap "Tirit" olacaktır.
Samsun'un En Meşhur Tatlısı: Samsun'da deneyebileceğiniz tatlılar arasında kıvratma, nokul, kocakarı gerdanı tatlısı, palüze ve fırında kabak tatlısı bulunmakta. Özellikle nokul tatlısını Samsun'da denemenizi tavsiye eder, hatta paket olarak satın alıp bu lezzeti evinize taşımanızı öneririz.
"Aronya meyvesi ülkemiz ve Samsun'umuz açısından yeni bir ürün. Katma değeri ve antioksidan değeri çok yüksek olan özel bir bitki. İnsan sağlığı açısından da değerli olan aronya yetiştiriciliği bölgemizde farkındalık oluşturacak.
Samsun da yapılan bazlamanın tarihi çok eski zamanlara dayanır. Yörede bazlama yerine 'pıtıl' ismi de kullanılır. Sac üzerinde pişirilen bazlamalar hem kahvaltıda, hem de yemeklerin yanında sunulur. Daha önce dediğimiz gibi Samsun, Kafkas mutfağından izler taşır.
İlgili 32 soru bulundu
Yemek listesine göz gezdirecek olursak; ilk olarak tirit, çakallı menemeni ve ardından da Çarşamba kıvratması gelmektedir. Bunların yanı sıra Atom, Samsun pidesi ve kasap üstü yemekleri, Samsun'u ziyaret edenlerin mutlaka tadına bakması gereken yemeklerdendir.
Yetiştirilen ürünler buğday, arpa, çeltik, fasulye, soya fasulyesi, nohut, şekerpancarı, tütün, ayçiçeği, şeftali, fındık ve elma başta olmak üzere çok çeşitlidir.
Tespit edilen bitkilerden en çok da dünyada sadece Samsun'da bulunmakta olup ve yeri sır gibi saklanan bitki türü olan, 1962 yılında tespit edilen Samsun Lohusaotu (Aristolochia Samsunensis) bitkisi dikkat çekiyor.
Mısır pastası, mısır çorbası, keşkek, karalahana çorbası ve sarması, kaz tiridi, yörenin en ünlü yemekleridir. Buğday unundan yapılan "Çarşamba pidesi" de son derece lezzetli, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak tanınan kapalı pidenin hası Çarşamba'da yapılır aslında.
Samsun yöresel mutfağında fasulye diblesi, turşu kavurması, karalâhana dolması, mısır çorbası, tirit, keşkek, ekşili, kaz asması, katık böreği, içli mantı, kapalı kıymalı pide ve fındıklı baklava ile kıvratma ve nokul çeşitleri en dikkat çeken yemeklerdendir.
Bu alanda üretilen ürünler fındık, şeftali, kivi, elma, armut, ceviz ve kiraz gibi meyvelerdir. İlde üretilen diğer ürünler, buğday, mısır(dane), çeltik, kuru baklagiller, şekerpancarı, ayçiçeği, soya ve tütündür.
Her sene yerli ve yabancı on binlerce turiste ev sahipliği yapan Samsun'da aynı zamanda deniz, kum, güneş üçlüsünün keyfini çıkarabileceğiniz birçok plaj ve beach bulunmaktadır. Samsun'u ziyaret eden turistlerin büyük bir çoğunluğu, tatil için yaz aylarını tercih etmektedir.
İsmin İbranice kökenli olduğunu savunan görüşe göre İbrani lider Samson, Karadeniz kıyılarına kadar gelip bir kent kurmuş ve kente kendi ismini vermiştir. Diğer bir görüşe göre ise isim Nuh'un oğullarından biri olan Sam'dan türemiştir.
Şu an Samsun'un ve Karadeniz Bölgesi'nin nüfus bakımından en büyük ve gelişmiş ilçesidir. 19 Mayıs 1919'da Atatürk, Samsun'a gelmesi ve bağımsızlığa giden ilk adımı burada atmasından dolayı ilçeye İlkadım adı verilmiştir.
1395 yılında Candaroğulları Beyliği'nin elinde bulunan Samsun kısa bir süreliğine Kadı Burhâneddin Devleti tarafından ele geçirilmiş, Kadı Burhâneddin'in ölümünün ardından 1398 yılında I. Bayezid Samsun'u Osmanlı topraklarına katmış ve Bulgar çarının oğlu İskender'i vali tayin etmiştir.
Samsun'un belde ve köylerinde ise yaklaşık 412.000 kişi yaşamaktadır. En çok nüfuslu ilçesi 312.332 ile İlkadım' dır. En az nüfuslu ilçesi ise Yakakent' tir.
Yerleşim geçmişi MÖ 60.000 yılına dek uzanan Samsun'a yerleşen ilk topluluk MÖ 5000-3500 arasında buraya gelen Kaşkalardır. Kaşkaların ardından Hitit dönemini yaşayan şehir MÖ 1182 ile MÖ 546 yılları arasında sürekli el değiştirmiş ve bu yıldan itibaren Pers hâkimiyetine girmiştir.
Anadolu Selçuklu devrinde 1194 yılında Samsun ve yöresi Sultan Kılıç Arslan'ın oğlu Tokat meliki Ruknettin Süleyman Şah tarafından fethedilmiştir. Bu dönemde Saathane'de kurulan Selçuklu kalesinin etrafında ortaya çıkan şehir modern Samsun'un çekirdeğini oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri