Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir.
Yeteri kadar su alamayan bitkilerin yaprakları sarkar ve kötü görünür. Bu nedenle güneşli bir yerde bakılan yaprak güzeli çiçeğinin günde bir veya birkaç kez sulanması gerekebilir. Gölgedeki bitkilerin ise haftada bir kez sulanması yeterli olabilir.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ve ılıman iklimleri sever. Bu nedenle evde bakmak istediğiniz zaman sık sık sulamanız ve yapraklarına da su püskürtmeyiz gerekir. Bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise bitki çiçek tomurcukları verirse bu tomurcukları açmadan budamak gerektiğidir.
Yaprak güzeli çiçeği, nemli ortamları sevdiğinden sık sık suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle çiçeğin gün aşırı sulanması gerekir. Özellikle yaz aylarında çiçeğin daha sık suya ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır. Çiçeğin yapraklarına su püskürtmek, en ideal sulama şeklidir.
Bitkinizin yapraklarında sararma görüyorsanız, bu yaprakları dikkatli bir şekilde budamanız gerekir. Çünkü orta noktadan başlayan sararmalar, kısa süre içinde diğer yapraklara da yayılacaktır. Yaprağı budamak ise, hastalıkların bitkinin tamamına geçmesini engeller.
İlgili 39 soru bulundu
Çiçeğinizin toprağında yeteri kadar mineral ve vitamin kalmadığı zaman çiçeklerinizin yaprakları zamanla sararabilir. Çiçekler topraktan yeteri kadar besin alamadığı zaman yapraklarında sararma gibi belirtiler gösterir. Bu durumda kesinlikle çiçeklerinize besin takviyesi yapmanız gerekmektedir.
Bazı bitkiler doğrudan güneş ışığı altında çabuk büyürken, bu ışınlar bazı bitkiler için epey yakıcı olabilir. Yaprakları sararan bitkiniz fazlaca güneş ışığı alan bir yerde duruyorsa daha orta-az ışık alan bir yere koymayı deneyin. Onun için en iyi noktayı bulana kadar evdeki uygun noktaları deneyebilirsiniz.
Yaprak güzeli çiçeğinin yarı gölgeli alanlarda konumlandırılması daha doğru olacaktır. Güneş ışığını alış şekline göre yapraklarının rengi de değişmektedir. Gölgeli alanlarda yaprak güzeli çiçeğini konumlandırırsanız eğer yapraklarının rengi yeşil olacaktır.
- Sağlıklı bir şekilde büyümesi için yarı gölgeli alanda ve bol ışık alan yerde tutulmalıdır. - Direkt olarak güneş alan yerlerden uzak kalmalıdır. - Özellikle öğle ışığı dik olarak vurmamalıdır. - Tül ile filtrelenmiş olan alanlar yaprak güzeli çiçeği için en uygun ortamlardır.
Yaprak güzeli bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ortamın ısısıdır. Soğuktan hiç hoşlanmayan bu bitki, sıcak bir ortamı ve nemli toprakları oldukça sever.
Hava kabarciklari ve bakteriler çiçegin gövdesinin tikanmasina neden olup, suyun çiçege ulasmasini engeller. Bu da çiçegin boynunu bükmesine yol açar. Güllerin suyun altinda kalan gövde uçlarini keserek hem tikali kisimlari temizlemis, hem de tikanmanin ilerlemesini önlemis olursunuz.
Budama: Budama işlemi iki yaşlı bitkilerde şubat ayında 2/3 oranında kısaltma şeklinde yapılmalıdır. Üretimi: Tohum ya da çelikle çoğalma yapılır. Hastalık ve Zararlılar: Önemli hastalıkları kök çürüklüğü, kurşuni küf ve yaprak lekesi iken zararlıları nematod, beyaz sinek ve unlu bitlerdir.
Ev ortamında yetiştirilen bitkiler gündüz süresinin kısalması ile beraber havadaki nemin, sıcaklığın ve güneş ışınlarının oranının farklılaşmasıyla bünyeleri için yeteri kadar fotosentezi sağlayamadıklarında bitkinin kendisi için fazla mühim olmayan yaprak kısımlarını dökebilirler.
Bunların beraberinde çiçeklere verilen bazı vitaminlerse daha sağlıklı gelişmelerine, çiçek açmalarına ve türlü rahatsızlıklara karşı bağışıklıklarını yükseltmeye destek olur. Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur.
Bitkiler yaşlandıkça alt yaprakları genellikle sararır ve düşer. Bu, bitkinizin hasta olduğu anlamına gelmez. Bu sadece, alt yaprakların artık daha yüksek yapraklar tarafından gölgelendiği ve bitkinin artık ihtiyaç duymadığı anlamına gelir.
Kuru maya ile bitkilerinizi coşturmak için yapmanız gereken tek şey; 3 litrelik suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar kuru maya ekleyerek karıştırmak ve elde ettiğiniz bu su ile bitkilerinizi sulamak.
Sık sık sulama isteyen cam güzeli birkaç gün susuz kaldığında sararabilmektedir. Sararan cam güzeli yapraklarını budayarak su ve besin takviyesi yapılmalıdır.
Kış aylarında ise cam güzeli çiçeğinin haftada bir kez sulanması yeterlidir. Bitki üstten sulanırken nemin tüm toprağa ulaştığından emin olmak gerekir. Cam güzeli çiçeğinin bakımı için verilen su miktarı her seferinde aynı olmalıdır. Akşam sulama yapıldığında ertesi sabah saksı tabağında biriken fazla su dökülmelidir.
-Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir. -Tohumlar 10-14 günde çimlenir. -Çimlendirme yaptığınız toprak hafif nemli olmalıdır, çok sulu olmaması gerekir.
Toprakta yeterli besin maddesi bulunmaması da yaprak sararmasına neden olabilir. Özellikle azot, demir ve magnezyum eksikliği sorunları nedeniyle yapraklarda sararma görebilirsiniz.
Çiçeğin geneli sağlıklı ve canlı görüntüsü olmasına rağmen birkaç yaprak kurumuşsa, bu hal doğal süreç ve yaprağın yaşı gereği gerçekleşmiş olmaktadır. Genel olarak çiçeğin en dibinde ve orta kısma en uzak tarafta bulunan bu yaprağın kesilmesi, genel görünüşü kurtarmak için yararlı olacaktır.
Toprakta yeteri kadar vitamin ve mineral olmaması çiçeklerin yapraklarında sararmaya neden olur. Topraktan yeteri kadar beslenemeyen kökler gövdeye de besin ulaştıramaz. Bu durumda besin takviyeleri veya toprak değişimi yapılması gerekir. Her çiçeğin hava, ışık ve su ihtiyacı diğerlerine göre farklıdır.
Fotosentezde kullanılan klorofil pigmenti nedeniyle yapraklar yılın büyük bir bölümünde yeşil kalır. Klorofil, güneş ışığından kırmızı ve mavi dalga boylarını emer, ancak geri yansıyan yeşil ışığı emmez. Klorofil, karbondioksiti ve suyu, ağacı besleyen şekerlere dönüştürmeye yardımcı olur.
Haşlanan sebze suyunu bitkilere dökmeden evvel kesinlikle oda ısısına gelmeyi bekleyin. Çiçekler için değerli olan bu suyun barındırdığı vitamin, bileşen ve mineral ile çiçeğinizin daha çabuk gelişmesine yardım eder. Sebze haşlamasından üretilen suyu yemeklerinize de kullanabilirsiniz.
Nem eksikliği nedeniyle güllerin yapraklarında kıvrılma ve sararma görülür. Zamanla bu sararmalar kuruluğa ve renk değişimine uğrar ve bunların sonucunda da dökülme başlar. Uzun süre yaşanan su eksikliği de buna neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri