Sadece bayramlarda da değil, akşam yemeklerinden önce ara sıcak olarak da tercih edilebilen yaprak sarma en zamansız yemeklerden biridir.
Davet sofralarında sık sık servis edilen ara sıcaklar için birbirinden farklı yemekler yapılır. Patates graten, fırında beşamel soslu tavuk, milföylü biber sarma ve kremalı patates ara sıcak olarak bilinmektedir.
sıcak, soğuk, çiğ, pişmiş. yaprak sarma her halükarda yenir. sıcak yemeyin midenize oturur , hem tadını alamazsınız hem de daha fazla tüketirsiniz.
Tüm yapraklar sarıldıktan sonra 2,5 su bardağı soğuk su sarmaların üstüne eklenir ve varsa sarma taşı yoksa bir tabak sarmaların üstüne kapatılır. Su kaynayana kadar altı açık ateşte pişirilir su kaynadıktan sonra ocak kısılarak kısık ateşte pirinçler ve yapraklar pişene kadar sarmalar pişirilir.
Bu nedenle artan dolmalarınızı fırında ısıtmanız da mümkün. Yine çok az su ile birlikte dolmaları küçük bir fırın kabına dizip 170-180 derecede üzerleri hafifçe kızarana kadar fırınlayabilirsiniz. Bu fırınlama işlemi biberlerin daha da lezzetlenmesini de sağlayacaktır aynı zamanda.
İlgili 17 soru bulundu
Pişmiş Sarmalarınızı Hava ile Temas Ettirmeyin
Çünkü bakteriler hava ile birleştikleri anda ortaya çıkarlar. Bu nedenle hava ile olan ilişkiyi kesmek faydalı olacaktır. Sarmaları pişen tencere içerisinden ağzı sıkı kapalı buzdolabı kaplarından birine alarak kolaylıkla saklayabilirsiniz.
Bir tenereye yine onları dizip üzerine de bir miktar su koyuyorsunuz. Sonrasında ısıtmak istediğiniz sarmaları da tencereye sıralayıp orta ateşte su buharlaşana kadar pişiriyorsunuz. Bu ısıtma işlemi, neredeyse sarmayı pişirme yönteminin aynısı.
Sarmış olduğunuz yaprakların üzerine isteğe bağlı olarak da zeytinyağı ya da limon ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Sarmanın püf noktaları:
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Türk mutfağının seçkin yemeklerindendir yaprak sarması… Yapımı meşakkatli ancak lezzetli ve besleyicidir. Yaprak sarmasının pişme süresi tencerede 45-50 dakika, düdüklüde ise yalnızca 15-20 dakikadır.Yaprak sarması pişirirken 2-3 su bardağı su ile pişirilir.
Yaprak sarma pişirirken içinin çiğ kalmaması için kaynama aşamasına gelene kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika pişirmelisiniz.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Ara sıcak tabağı: Ana yemek tabağının üzerine konur. Çorba kasesi: İlk tabak katından önce en üstte yer alır.
Ara sıcaklar ise, yudumlanan nefis çorbaların ardından, ana yemek servis için hazır hale getirilene dek hafif hafif atıştırmaya devam etmenizi sağlayan, sıcak servis edilen aperitiflerdir. Ara sıcak çeşitleri arasında börekler, kızartılmış sebzeler veya minik köfteler yer alabilir.
Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın. Üst tarafa koyduğunuz pirinçler pişmişse eğer sarmalarınız pişmiş demektir.
Pişme esnasında açılmamaları için; üzerlerine düz bir servis tabağı kapatın. 1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Arzuya göre; ılık ya da soğuk olarak servis edin.
Pişirmek için önce artık veya yırtık yapraklar ve sapları tencerenin dibine konulur. Sarmalar yerleştirilir ve su ile limon suyu ilave edilerek 1 saat kadar pişirilir.
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur. Yaprakların cinsine göre bu süre biraz uzayıp kısalabilir. Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz.
Sarmaları pişen tencere içerisinden ağzı sıkı kapalı buzdolabı kaplarından birine alarak kolaylıkla saklayabilirsiniz. Kabın ağzını hiç açmadığınız sürece 4-5 gün boyunca saklayabilirsiniz. Buzluğa koyduğunuz sarmaları ise 20-30 güne dek tüketebilirsiniz.
Sarmaları da dizerek tüm tencereyi doldurun.Su, zeytinyağ ve limon suyunu da ekleyin. Üzerini dağılmaması için yaprak ve tabakla örtün. 30 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra da buzdolabı poşetlerine pay ederek dolaba kaldırabilirsiniz.
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri