-Sarmalarınızı aralarında boşluk kalmayacak şekilde tencereye sıra sıra dizin. Piştikten sonra sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. -Sarmalarınızı yatay değil dikey dizerseniz hepsinin aynı anda pişmesini sağlayabilirsiniz.
Yaprak sarması pişirildikten sonra hemen buzdolabına konulmamalıdır. Bir müddet soğuması beklenmeli daha sonra yerleştirilmelidir. Soğuma işlemi bittikten sonra ağzı kapalı bir tencerede ya da hava almayan saklama kaplarında 4-5 gün kadar saklanabilmektedir.
En güzel yaprak sarmalarını pişirmek için birkaç püf noktasına dikkat etmek gerekir. Öncelikle "Yaprak sarma pişirirken suyunu sıcak mı yoksa soğuk mu koymak gerekir?" konusu herkesin merak ettiği bir konu oluyor. Tencere yemeklerini pişirirken kullanıldığı teknikle benzer olarak sıcak su katılır.
Üzerlerine iç harcından koyup, ince olacak şekilde yayın ve kalem inceliğinde sarıp, tencereye dizin. Bütün yaprakları ve iç malzemesini, aynı şekilde sarın. Tencere içerisine, hafif sarmaların üzerine çıkacak kadar sıcak su ilave edip, tuzu ekleyin.
Pişilerin ne büyük problemlerinin başında ise çok fazla yağ çekiyor oluşu ve kabarmıyor oluşu geliyor. Pişilerin kızarırken sönmemesi için hamuruna soda koymak önemli püf noktalarından biri. Bu sayede tam kıvamında pişiler yapabilirsiniz. Kek harçlarınızın içerisine 1 su bardağı kadar soda koyun.
İlgili 32 soru bulundu
Sarmalarınızın daha parlak görünmesini istiyorsanız, üstüne biraz zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır.
zeytinyağlı sarmayı efsane haline getiriyor. Tereyağının lezzeti, vişnenin aroması ve maden suyunun pişirmesi ile bambaşka bir lezzete dönüyor. Mutlaka deneyin.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Sarmaların pişirme esnasında dağılmaması için de tabağı sarmalar pişerken ters bir şekilde üzerine kapatabilirsiniz. Yaklaşık olarak 30 dakika kadar piştikten sonra artık sarmalarınız hazırdır.
Zeytinyağlı sarmalar için tencereye sarmalar üzerine zeytinyağı, sıcak su ve limon koyulur. Etli sarmalarda ise tereyağı ve et suyu konulur. Sarma kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alınmalı ve yapraklar pişinceye kadar kısık ateşte pişmelidir. Sarmalar piştikten sonra kapağı açmadan dinlendirilmelidir.
Üzerlerine 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı kaynar su ve limon suyu gezdirin. Sarmalar kaynamaya başladığında ateşi kısın ve yapraklar yumuşayıncaya kadar ağır ağır pişirin. Sarmanın suyu tencereyi hafif eğerek kontrol edilir, gerekirse kaynar su ilave edin.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (1 kg, yaklaşık 35 adet orta boy)
Sarmaların üzerine limon dilimleri konur; sarmanın hizasını geçmeyecek şekilde tencereye su eklenir ve kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirilir. Üzüm yaprağı, kıyma, pirinç, bulgur, tereyağı, soğan, domates salçası, biber salçası, kırmızı biber, karabiber, yenibahar, tuz.
Dolmalar için iki farklı yöntem tavsiye edeceğim. İlki yine sarmayla aynı. Az miktarda su ile kapağı kapalı biçimde kısık ateşte ısıtabilirsiniz. İkinci yöntem ise fırında ısıtma.
Bir gün önceden hazırlarsanız daha lezzetli olacaktır. İçerisine damak zevkinize göre farklı baharatlar, domates, maydanoz, dereotu ilave edebilirsiniz. Dilerseniz yaprakların içine daha çok iç harç ekleyebilirsiniz.
1 kg taze yaprak. 3-4 adet kuru soğan(bol soğanlı güzel oluyor) 2 su bardağı pirinç
Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 2,5 saat kadar pişiriyoruz. Suyu biter pişmez ise sıcak su ilavesi yapıyoruz. Pişmiş fakat suyu var ise altını hızlı açıp kapağını açıp hızlı bir şekilde kaynatıyoruz ve demlenmeye bırakıyoruz yaklaşık en az yarım saat dinlenmesi lazım. Enfes yumuşacık sarmalar hazır.
Öncelikle bir kase içinde kıyma baharatlar, salça, rendelenmiş domates, rendelenmiş soğan, rendelenmiş sarımsak, pirinç, zeytinyağı, ince kıyılmış nane, maydanoz el ile yoğurulur. İç içe geçmiş sarma, içi dinlenmesi için buzdolabına kaldırılır, 15 dakika dinlendirilir.
*Sarmalar tencereye yerleştirilirken sıkıca yerleştirilmelidir. Böylece sarmaların tencerede dağılması da önlenmiş olacaktır. *Tencereye dizilen sarmaların üzeri porselen bir tabakla örtülmelidir. Bu yöntem sayesinde sarmanın içi çok daha iyi pişecektir ve asla sarmalar dağılmayacaktır.
4. 4 gün ok ama 5. Gün riskli.
1,5 su bardağı sıcak su ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını da tencereye ekledikten sonra sarmaları, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin.
Buzlukta dondurulur. Pişirmek istediğiniz zaman bir kaç saat önceden çıkarıp hafif yumuşayınca tencereye dizilerek üzerine kesilmiş limon, tuz ve zeytinyağı ile sıcak su eklenerek kısık ateşte pişirilir.
Yapraklara azar azar koyup incecik sarıyoruz. Tenceremize dizdikten sonra üzerine 1 su bardağı sıcak suyu ekleyip limon dilimlerini diziyoruz. Kısık ateşte 30 dk pişiriyoruz.
Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak tercihe göre iç harç hazırlanıp servise sunulabilir.
Kimi yapraklar daha sert oluyor ve öylesi yapraklarla sarma sarmak isteyenler çiğ olarak sarıyor ve ona göre suyunu koyup ikisinin beraber pişmesini sağlıyor. Kimi yapraklar ise diğerlerine göre daha taze ve ince oluyor, böylesi yaprakları sarmadan önce de ilk 15 dk iç harcı için bir pişirme yapılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri