Yara dudaklarının, klasik dikişle birleştirilmesi Vücudumuzun yara iyileşme mekanizması, iki yara dudağı arasını iyileşme dokusu ile doldurarak iyileştirir. Ancak böyle bir kendi kendine iyileşme, hem daha uzun sürer hem de belirgin, geniş bir iz kalır.
-Doku yapıştırıcısı: Yüzeyel, kanaması olmayan, temiz, küçük, yara gerginliği olmayan kesilerde cilt doku yapıştırıcısı kullanılabilir. Yaranın içinde doku yapıştırıcı kullanılmamalıdır. Çünkü vücut tarafından emilmeyen yapıştırıcı, reaksiyon yapıp, enfeksiyon ve fazla iz kalması sebebi olabilir.
Hafif hareketlerle kan dolaşımını hızlandıran masaj ayrıca, izleri daha yumuşak ve daha düz hale getiren kollajen liflerini kırmaya da yardımcı olur. Yara izlerinin düzenli masajla tedavisi, yara izi yapısını önemli ölçüde iyileştirebilir ve yara izini daha hareketli ve daha az dikkat çekici hale getirebilir.
Aslında estetik cerrahi iz konusunda cerrahi branşlar arasında en hassas olan ve derin eğitim alan ve ameliyatlarda cildin kapatılmasına en fazla zaman ayıran branştır. Ancak her cerrahi işlem sonrası, her estetik ameliyat sonrası mutlaka estetik ameliyatlarda iz kalır.
Deride oluşan bir kesi veya yaralanma hangi yöntemle kapatılırsa kapatılsın, orijinal deri dokusu ile değil sadece bağ dokusu ile iyileştiği için, az veya çok mutlaka bir iz kalacaktır. Bu ize “yara izi” denir. Yara izi, skar veya nebde dokusu olarak da adlandırılan bu izin son halini alması yaklaşık 2 yılı bulur.
İlgili 45 soru bulundu
Dikiş izi olan bölgede cildin soyulmasını sağlayacak kimyasal bir peeling uygulanır. Bu yöntemle bölgede izin yerleştiği dokunun soyulması ve cildin kendiliğinden iyileşerek bölgedeki izlerin ortadan kalkması sağlanır.
Dikiş materyalinin cinsi, inceliği, dikişin atılma şekli iz oluşumunda etkilidir. Dikişlerin çok sıkı bağlanması ya da yaranın çok sıkı kapatılması yaralarda doku beslenmesi bozulmasına neden olur. bu yüzden yara izi daha kötü olabilir.
Öncelikle öğrenmeniz gereken şu ki; her kesiden sonra iz kalır. Kalan iz, dikişin değil kesinin izidir. Bunu 'kesi izi' veya 'yara izi' olarak ifade etmek daha doğru olacaktır. Ancak dikişlerin uzun süre alınmadığı veya kalın dikiş iplerinin kullanıldığı durumlarda, tren rayı görünümlü bir iz oluşabilir.
Erimeyen dikişler ameliyattan 5-6 gün sonra doktorunuz tarafından alınır. Eriyen dikişlerin ne tamamen kaybolacağı ise kullanılan dikişin çeşidine (kalınlığına, malzemesine) bağlıdır. 3 ayda düşebilen dikişler olabildiği gibi 2 haftada eriyebilenler de vardır.
Açık yaraların ya da 1,25 cm'den daha uzun kesiklerin dikilmesi gerekir. Cerrahi sütürler iyileşme sırasında yaraları bir arada tutmak için kullanılır ve sütürlerin çıkarılması yara iyileşmesi ve kalıcı skar dokusu oluşumu üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Contractubex krem; Vücutta yıllardır iyileşmeyen yara izler ya da ameliyat sonrası kalan dikiş izleri, kalıcı hasar bırakan yanıklar, koparılmış sivilce izleri gibi kolay kolay geçmeyen izleri kısa sürede geçiren aynı zamanda yalnızca medikal bir kremdir.
İki bileşenli yapıştırıcının çözülmesi ve ısıtılması işleminin 33 - 37°C arası sıcaklıkta steril su banyosuyla yapılması önerilir.
Hangi nedenle olursa olsun hangi yöntemle yara kapatılırsa kapatılsın onarım bölgesinde bir tamir süreci başlar. Yara izinin son halini alması 1-2 yıl sürer. Zamanla yara izi ten rengine döner. Başlangıçta hissedilen sertlik yumuşar ve daha düzenli hale gelir, ancak iyi veya kötü mutlaka bir iz kalır.
Küçük Yüzeyel Yaralar: Küçük ve yüzeyel cerrahi yaralar genellikle birkaç hafta içerisinde iyileşir. Derin Yaralar: Büyük ve derin ameliyat yaraları, komplikasyon oluşmazsa birkaç hafta ila birkaç ay arasında iyileşebilir.
Yapıştırma Dikiş Ne Zaman İyileşir? Sezaryen doğum sonrası tercih edilen dikişlerden birisi de yapıştırma dikiştir. Yapıştırma dikiş dışarıdan görünmeyecek şekilde cildin altından atılır. Dikişler genellikle 24-48 saat arasında iyileşme gösterir.
Ameliyattan sonra dikişler ne zaman alınır? Eğer yara kendiliğinden eriyen iplerle dikildi ise, dikişleri aldırmanız gerekmez; zira; bu ipler ya dışarıdan görülmezler ya da görünüyorsalar dahi 10. gün civarı kendiliğinden düşerler.
Dikiş (sütur) mümkün oldukça steril koşullarda atılmalı ve düzenli aralıklarla (2 günde bir) pansuman yapılarak enfeksiyondan korunmalıdır. Dikiş (sütur) alma ağrısız ve basit bir işlemdir. Dikiş almadan önce yaranın iyileşip iyileşmediği kontrol edilmelidir.
Estetik dikiş diye ayrı bir dikiş türü yoktur. Cilt yaraları ve kesiler gerekli görüldüğünde dikişlerle kapatılır, bu. dikişleri vücutta en az iz kalacak biçimde atabilmek.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Contractubex, ciltte oluşan sivilce lekelerini, yanık izlerini, dikiş izlerini ya da vücudunuzda olan herhangi bir izi kolayca geçirmenizi sağlar. Contractubex krem sayesinde sevmediğiniz ya da kendinizi kötü hissetmenizi sağlayan izlerin kolay bir şekilde yok olmasını sağlar.
Cilt yaralanmalarında genellikle ipek (siyah) ya da prolen (mavi) iplikler kullanılır. İkisi de eriyen malzeme değildir. O yüzden bunların alınmaları gerekir. Acile kadar gitmenize de gerek yok aile sağlığı merkezinde de aldırabilirsiniz.
Bu sebep ile her önerileni yapmamak, deneyimli estetik ve plastik cerrahların önerilerine kulak vermek çok önemlidir. Yara izinin tamamen çıkartılıp tekrar dikilmesi: Yara izi sağlam kenarlardan tamamen çıkartılabilir ve daha uygun cerrahi teknik ve dikiş malzemesi kullanarak yeniden dikilebilir.
Eski yara izlerinin geçmesi için çeşitli lazer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar arasında iğneli lazer, radyofrekans, IPL lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemler bulunur. Yaranın boyutu ve oluşum zamanına göre en doğru tedaviye uzman eşliğinde karar verebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri