Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Tamamen gömülü 20 yaş dişleri komşu dişlerde; çürük, diş eti iltihabı veya çevre dokularda kistik oluşumlara sebep olmadıkları sürece çekilmek durumunda değillerdir. Radyolojik ve klinik olarak takip edilmeleri yeterlidir. Kısmen Gömülü 20 Yaş Dişleri Hayati Tehlike Oluşturabilir!
Gömülü 20lik diş çekimi zorluk olarak köklerin pozisyonuna bağlıdır. Diş çekiminin normale nazaran bir parça daha zor olması çekilen çene filmi sonucunda kolayca anlaşılmaktadır. Her iki durumda da lokal anestezi alınacağı için herhangi bir acı ve ağrı duyulmamaktadır.
20'lik dişin çekiminin ameliyat ile olup olmayacağı tamamen dişin çene kemiği ile olan pozisyonuna bağlıdır. Eğer çene kemiğinde tamamen sürmüş bir 20 yaş dişiyse bu durumda ameliyata çoğunlukla gerek yoktur. Ancak dişin yarı gömülü veya tam gömülü olması ameliyat gereksinimini ortaya çıkarabilir.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Gömülü dişlerinizin hepsi çekilmek zorunda değildir. Çene yapısına göre diş hekimi, en sağlıklı kararı vererek uygular. Eğer diş, çevresindeki dişlere ve diş etine zarar vermiş veya verebilecek durumda ise dişinizin alınması en uygun karar olabilir.
Sinirlerin yerleşimine, dişin konumuna ve çıkma oranına bağlı olarak operasyon yarım saat veya 2 saat sürebilir. Diş tek parça olarak veya kırılarak birden çok parça halinde alınabilir. Hastanın süreci net olarak bilmesi, operasyon öncesi rahatlaması için tavsiye edilir.
Gömülü diş çekimi
Bunun için derinizin yarılması sağlanmalıdır. Yarılan deriden gömülü diş yerinden çıkarılmaktadır. Bunun içinde doktorunuz lokal anestezi yöntemi uygulayacaktır. Çekim yapıldıktan sonra mutlaka ameliyat yeri iyice temizlenmekte ve bazen dikiş yöntemiyle kapatılması sağlanmaktadır.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Gömülü dişlerin tamamı çene kemiğinin içinde kalabileceği gibi aslında doğru yerde olup üzerlerinde sadece yumuşak doku olduğundan da görünmeyebilirler. Dişlerin bir kısmının ağızda görülüp kalan kısmın dişetinin altında kaldığı dişlere de yarı gömülü dişler denir.
Fiyatlar, tedavi yöntemi(cerrahi), kliniğin konumu, diş hekiminin deneyimi ve kullanılan ekipman gibi unsurlara bağlı olarak değişebilmektedir. Bunlar dikkate alındığında özelde 20'lik diş çekimi 800 TL- 3000 TL arası değişiklik göstermektedir.
Gömülü, yarı gömülü veya sıkışık dişler çevredeki diş eti dokusunun iltihaplanması (perikoronit), besin birikimine bağlı ağız kokusu ve diş çürükleri, komşu dişlerin kök ve minelerinde doku kaybı (rezorpsiyon) gibi farklı ağız ve diş sorunlarına da yol açabilir.
20 Yaş Diş Çekiminde Acı, Ağrı veya Sızı Hissedilir mi? Yirmilik diş çekim operasyonunda bölge tamamen uyuşturuluyor yani oraya dair hiçbir şey hissetmeyeceğiniz bir duruma getiriliyor. Ardından işlemler yapılıyor. Hastaların büyük çoğunluğu dişin çekildiğini bile fark etmiyor.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
20 YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
20 lik dişlerin iyileşme süresi genellikle 3-4 gündür, ancak bir haftaya kadar uzun sürebilir. İyileşme süresi, 20 yaş dişlerinin çenede ne kadar gömülü olduğu nasıl bir açı ile çıktığına yada yapılan cerrahi işleme göre değişebilmektedir.
Her anlamda dişi lokal anesteziyle çekmek daha "derine " inerek genel anesteziyle çalışmaktan çok daha acısız , kolay ve cüzdan dostudur. Fakat eğer genel anesteziyle çalışılacaksa bütün 20 lik dişler aynı anda tek bir operasyonla çekilmelidir.
Her 20 yaş dişi çekiminden sonra dikiş atılır mı? Yüzümde şişlik olur mu? Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış olan ve normal çekim tekniği ile alınan 20 yaş diş çekimlerinden sonra 'kesi' yapılmadığı için dikiş atılmasına genellikle gerek yoktur.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Özellikle 20 yaş dişleri, çenelerimizdeki yer darlığına bağlı olarak sıklıkla gömülü kalırlar. Yarı gömülü kalan yani bir kısmı ağız içimizde görünen, diğer kısmı dişeti altında kalan 20 yaş dişleri, dişeti enfeksiyonu oluşturmaya aday dişlerdir.
Eğer dişin kökleri sinire çok yakınsa, dişin tamamının çekilmesi yerine koronektomi seçeneği de göz önüne alınmalıdır. Köklerin bilerek bırakılması, dudak, çene, yanak, dişeti ve dilde oluşabilecek kalıcı his kaybı riskini önemli ölçüde azaltır.
Sedasyonda, alınacak yirmilik dişlerin etrafındaki bölgeleri uyuşturmak için ayrıca lokal anestezi de kullanılır. Sedasyon için gerekli anestezi, damar içinden verilmektedir. Genel Anestezi: Bilinciniz tamamen kapalı olur. Hiç ağrı hissetmez, operasyona dair hiçbir şey hatırlamazsınız.
20'lik diş ağrısı nerelere vurur? Sorusu çok yaygındır. Genellikle 20'lik diş ağrısı başa, kulağa ve boyna vurmaktadır. Ayrıca ağrı çenenin tamamına yayılarak genel olarak ağızda ağrıya neden olabilir. 20'lik diş ağrısı ilerlediğinde lenflerin de şişmesine neden olabilir.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Sinir Zedelenmesi
Sinirler 20'lik dişin çıkarıldığı bölgede bulunur ve ameliyat sırasında bu sinirlerin zarar görmesi sonucunda hissizlik, uyuşukluk veya ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri