Yarı Yapılandırılmış Görüşme: İncelenmek istenen konu hakkında katılımcılardan aynı türde bilgilerin toplanması amacıyla yapılan bir görüşme türüdür. Bu yaklaşımda görüşme öncesinde, görüşmeciye rehberlik edecek görüşme sorularının ya da konu başlıklarının yer aldığı görüşme formu hazırlanır.
Yarı yapılandırılmış görüşme türünde, görüşmeyi yapan kişi soruları önceden hazırlamıştır fakat görüşme sırasında katılımcıya kısmi esneklikler sağlar. Gerekirse soruların yeniden düzenlenmesine veya ilgili konu üzerinde tartışmaya izin verir.
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
Önceki çalışmalarda ortaya çıkan davranışların tekrarlanıp tekrarlanmadığını gözlemeye yönelik olan, genellikle bir gözlem formunun kullanıldığı gözlemdir.
-- Yarı yapılandırılmış görüşme: Bazı sorular standartlaştırılmıştır, bazı sorular da açık uçlu olarak hazırlanmıştır. Bu görüşme türünde derinlemesine bilgi elde etmek mümkün olur. -- Yapılandırılmamış görüşme: Sorular açık uçludur, derinlemesine bir veri toplama söz konusu olur.
İlgili 37 soru bulundu
Yapılandırılmamış görüşme, genellikle gözlem sırasında araştırmacı ile katılımcı arasında oluşan sosyal etkileşime dayalı, soruların önceden belirlenmediği bir görüşme türüdür.
Yapılandırılmış Mülakat
Bu görüşme türünde görüşmecinin elinde spesifik sorulardan oluşan bir liste bulunmaktadır ve görüşmeyi bu doğrultuda yönlendirmektedir. Bu listede yer alan spesifik soru tipleri; adayın iş geçmişi, eğitim ve deneyimi, kişiliği, motivasyonu ve karakteri ile ilgilidir.
Yapılandırılmış bir görüşmenin temel özelliği, katılımcıya yöneltilecek soruların standartlaştırılmış şekilde ve belli bir düzende sıralanmış olmasıdır. Yapılandırılmış görüşmelerde sorulara cevap kategorileri oluşturulmuş ya da esnekliğe yer vermeksizin açık uçlu sorular kullanılmış olabilir.
Araştırmacının örneklemi gözlemlerken neyin, nerede, ne kadar süre gözlemleneceğini, nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve gözlemlerin nasıl kaydedileceğini belirten gözlem çizelgelerinin kullandığı, böylece bilgi toplama yolunun denetim altında tutulduğu gözlemdir.
Anket: Belli seçeneklerin olduğu ve bunlardan birinin seçilmesinin istendiği kapalı-uçlu sorular daha yaygın olarak kullanıldığından, anketler nicel bir veri toplama yöntemidir.
Yapılandırılmış soru, katılımcıların düşünmesini en aza indirirken hızlı ve doğru yanıtlar elde etmek için anketlerde kullanılan kapalı uçlu bir sorudur. Bu sorular araştırmacının işini azaltacaktır çünkü çözümler basit ve analiz edilmesi kolaydır.
Flashback; geçmişte yaşanan, kişilerin bastırdıkları korku-yas gibi travmatik olayların ani bir şekilde tekrar zihinde canlanması sonucunda gerçekleşen tetiklenmedir.
a) Açık ve kapalı uçlu sorular, b) Yönlendirici olan ve olmayan sorular, c) Dolaylı ve dolaysız sorular, d) Seçenekli sorular, e) Niçin'li sorular, 4. Soruları yanıtlamak ve Açıklamak : 5.
Gözlem bu yapısıyla, araştırma yöntemleri içinde kullanılan bir “veri toplama tekniği”dir. Gerek “deneysel/klinik araştırmalar”, gerek “saha araştırmaları” kapsamında kullanım imkânı bulur.
Görüşme, araştırmacının katılımcıların hayatına dair sorular sorarak toplumsal dünya hakkında veri topladığı bir nitel araştırma tekniğidir. Araştırmacı ve katılımcı arasında etkileşimi gereksinen bu teknik, genellikle yüz yüze ve daha az yaygın olmakla birlikte telefon aracılığıyla uygulanır.
*Yapılandırılmış Oyun Etkinlikleri: Çocukların gelişimsel ilerlemelerini desteklemek amacıyla kuralları başkası tarafından belirlenmiş oyun etkinliklerine küçük ve/veya büyük gruplarda katılımını sağlayan oyunlardır.
Yapılandırılmış Alan Çalışması
Bu tür çalışmalar, yapılandırılmamış alan çalışmaları yoluyla elde edilen sonuçları doğal ortamlarda test etme amacına hizmet edebilir. Bu türün en önemli sorunu, araştırmacıya ortam üzerinde tam bir kontrol vermemesidir.
Derinlemesine görüşme bir veri toplama tekniği olarak, açık uçlu soruların sorulması, dinlenmesi,cevapların kaydedilmesi ve incelenmesini mümkün kılar. Derinlemesine görüşme, bir konuşma ve ilişki başlatma sürecini kapsar.
Nitel araştırma, ayrıntılı, derinlemesine ve zengin bilgi edinmeyi amaçlar. Bu yüzden bu yöntem nicel araştırma içerisinde kullanılmaz. 6-12 kişiyi bir araya getirip bir konu hakkında moderatör eşliğinde dinamikleri, grup üyelerinin nasıl algıladığını ortaya çıkarır.
Görüşmenin en çok bilinen türü bireysel, yüz yüze, söz alışverişidir fakat yüz yüze grup görüşmesi, posta yoluyla, kendi başına yanıtlanan soru formu veya telefon görüşmesi şeklinde yapılmaktadır.
•Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ve standart oluşturmak amacıyla geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır. Farklı gözlemcilerin aynı şeyleri gözlemlemesini sağlar. •Gözlemciler arasında tutarlılığın kontrol edilmesini sağlar. Görüşme “sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.”
Nitel araştırma yöntemi, bir şemsiye isim olarak kendi içinde birbirinden farklı çok sayıda nitel araştırma yöntemini bünyesinde barındırır. Nitel araştırma yöntemleri bir veri toplama tekniği olmayıp farklı veri toplama tekniklerini kullanabilen, analiz edebilen metotlar olarak tanımlanır.
Nitel görüşmeler genellikle takip soruları içerir ve sohbet ya da tartışma formatında gerçekleştirilir. Niteliksel görüşme bir daha kişisel bir araştırma biçimi genel anketler veya odak grup çalışmaları ile karşılaştırıldığında. Bu tür formatlar genellikle açık uçlu ve takip soruları içerir.
Sorular veya konuların belli bir öncelik sırasına konulmasının zorunlu olmadığı yarı yapılandırılmış bir görüşme türüdür. •Önceden bir taslak oluşturulmuş olması, sistematik bilgi elde edilmesine yardımcı olur. Araştırmacı, görüşme sürecine bağlı olarak bazı soruları yeniden sorabilir, veya sormaktan vazgeçebilir.
Dolaylı konuşma (İngilizce: Indirect speech), Herhangi bir dilde bir başkasının ifadesini yeniden aktarmada kullanılan bir cümle yapısıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri