Yaratıcı drama bireyin iç dünyasını yansıtmasının yanında zihinsel becerilerini de gösterir. Yaratıcı drama bilişsel kazanımlar ile çocukların ve yetişkinlerin; eleştirel ve yaratıcı düşünme, estetik algı gelişimi, problem çözme, dinleme ve anlama becerilerinin artması gibi katkılar sunmaktadır.
Çocuklar, yaratıcı drama etkinlikleri sayesinde duygularını serbestçe ortaya koyma imkanı bulurlar. Olumlu veya olumsuz duygularını rahatça yaşadıkları için içsel gerginlikten kurtulmaktadırlar. Drama, bireyin her alanda kendini tanımasına imkan sağlar. Bu durum çocuğu duygusal yönden rahatlatır.
Bu alanlar arasında, eğitim bilimleri, psikolojik danışma ve rehberlik, sosyal hizmetler, sokak çocukları, işitme-görme-zihinsel-konuşma-otistik engelli çocukların eğitimlerinde, kültürler arası çalışmalarda, ev kadınlarına yönelik çalışmalarda vb. alanlarda kullanılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Sanat eğitiminin önemli bir boyutuna sahip olan yaratıcı drama, bireyin kendisini kısıtlayan çevrenin yaptırımlarından uzaklaştırıp, özgürce yaratma ve ortaya bir ürün koymanın zevkini, yaratıcılık kavramı ile ilişkilerini kurdurarak yaşatmasını da amaçlar.
Canlandırma süreci üç temel ilkeye dayanır; "-mış gibi yapma", "kendiliğindenlik" ve "şimdi burada" ilkesi. Ayrıca yaratıcı drama, oyunun genel ilkelerinden ve gücünden doğrudan yararlanır.
Yaratıcı Drama ile Kendini Keşfeden Çocuklar!
Oyun ve doğaçlama temeline dayalı çalışmaları kapsayan çocuklar için yaratıcı drama eğitimi ile geleceğin, sosyal iletişimi güçlü,özgüveni yüksek, kendini ifade edebilme yeteneği gelişmiş, yaratıcı, dışa dönük, uyumlu bireylerinin temelleri atılır.
Okul öncesinde drama çalışmalarına katılan çocuk, yaratıcı davranışlarla yeni yollar bulma ve rol oynamayla çatışmaları çözme kapasitesini geliştirir. Çocukta grup içinde bağımsız olma, kurallara uyma, birlikte karar verme becerisi gelişir, doğru ahlaki yargılar oluşur (Alevcan, 2005).
Drama, iletişim becerilerini, ekip çalışmasını, diyalogu, müzakereyi ve sosyalleşmeyi destekler. Hayal gücünü ve yaratıcılığı uyarır, insan davranışları ve empati hakkında daha iyi bir anlayış geliştirir. Drama eğitimi alan kişiler, eleştirel düşünebilir ve daha bilinçli kararlar alabilir.
Drama, çocukların sosyal, ruhsal, zihinsel ve fiziksel birtakım beceriler kazanabilmesi için sahne ve doğaçlama çalışmalarından faydalanan bir türdür. Yaratıcı dramanın işlevi, çocukların yaratıcılığını, hayal dünyasını ve farkındalığını iyileştirmek, üretkenliğini en üst seviyeye çıkarmaktır.
Drama kendini kontrol etme becerisini artırır. Drama kendini ve başkalarını anlama becerisini geliştirir. Dramanın yararları arasında olumlu iletişim kurma becerilerini arttırması da vardır. Drama, farklı olay ve durumlarla ilgili deneyim kazanmayı sağlar.
Drama, çocukların spontan oyunlarında ortaya çıkan, katılımcıların sanatsal duyarlılığını, kendisi, başka insanlar ve dünya hakkındaki bilincini artıran ve hayal gücünü geliştiren bir öğrenme aracıdır (Pinciotti, 1993). Drama oyunun gücünü eğitimde kullanan bir alandır.
Drama ise çocuklarımızın hayal güçlerini geliştiren, kendisini ve hayatı tanımalarını sağlayan bir öğrenme aracıdır. Oyun ve doğaçlamalara dayanan yaratıcı drama, çocuklarımızın sosyal iletişimini güçlendirirken hayata uyum sağlamalarını da kolaylaştırmaktadır.
İletişim becerilerinin gelişmesinde en etkili yöntemlerden biri de yaratıcı dramadır. Yaratıcı drama, bireyin eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme, etkili iletişim, kendi öz farkındalığını tanıma ve karar verme becerilerinin gelişmesini sağlar.
Drama Tarihi, İletişim, Doğaçlama Eğitimi, Duyu Gelişimi, Rol Yapma ve Oynama, Yaratıcılık ve Hayal Gücü, Dramatik Oyunlar, Etkileşim, Sahne Çalışmaları, Oyun, Dans ve Müzik, Duyu Gelişimi ve Dekor/Kostüm Kullanımı, drama dersi konularını oluşturur.
Yaratıcı drama etkinlikleri bahsettiğimiz üzere çocuğun doğal öğrenme araçlarını kullanır ve ilk oyun bilgilerinin, öğrenme deneyimi yerinde yoğunlaşmasına ve bu deneyimin derinleşmesini sağlar. Çocuklar rol yapma, doğaçlama, hikaye oluşturma çalışmaları sayesinde soyut kavramları daha kolay algılar.
Yaratıcı drama bir tür öğrenme aracı görevi görmektedir. Bu nedenle de, çocuklar olayları bunların arasında ki bağı kolayca öğrenip çözüm yolu bulabilirler. Eleştirel düşünme yeteneği çok iyi gelişir. Neticesinde çocuk çevresindeki olan bitenlere eleştirel gözle bakıp yorumlayabilir.
Olayları değerlendirme yeteneği kazandırma. İnsanların diğer insanlar, durumlar ve doğal olaylar hakkındaki gözlemlerini geliştirmek. Bireylerde, grup planlaması, grupla karar verme, yeni çözümler üretme yeteneği geliştirme. Empati becerisi geliştirme olarak özetlenebilir.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
1. Yaratıcı Drama. Yaratıcılığı geliştirmek için çocuklarla yapılan drama etkinliklerini kapsar. Bir sözcüğü, kavramı, davranışı, tümceyi, fikri vb. tiyatro tekniklerinden yararlanarak, oyun veya oyunlar geliştirerek canlandırma olarak tanımlanabilir.
Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Yaratıcı drama sürecinde öğrencilerin eski deneyimlerini de kullanarak yeni bilgiyi doğaçlamalar ve rollerle özümsemeleri ve yorumlamaları söz konusudur. Geleneksel öğretim sistemindeki tek taraflı aktarımın yerine, öğrencinin de konunun içine dahil olduğu bir öğretim yaratıcı drama ile mümkün olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri