Yaratıcı Dramanın Aşamaları
Süreç ise Isınma-Hazırlık, Canlandırma ve Değerlendirme-Tartışma aşamalarından oluşur.
Drama türleri olarak; psikodrama, eğitici drama ve yaratıcı dramadan bahsettik. Okul öncesi drama çeşitleri olarak genellikle psikodrama ve yaratıcı drama kullanılırken çocuğun okul hayatıyla birlikte eğitim sisteminde eğitici drama teknikleri daha sık kullanılır.
4. Donuk İmge: Öğrencilere oyun sırasında üzerinde bir nesne ya da insanların yer aldığı bir resim gösterilir. Öğrenciler resimdeki nesne/kişiler gibi donarak dururlar. Bu sırada sınıftaki diğer öğrenciler de tekniğe katılabilir.
Bu teknikte bir durum ve olayla ilgili iki farklı görüşe sahip olan öğrenciler, koridor oluşturacak şekilde ikiye ayrılır. Karar vermekte zorlanan kişi, bu koridorda ilerlerken karşıt görüşlere sahip kişiler kendi fikirlerini açıklar. Bu doğrultuda, başlangıçta ikilemde kalan öğrencinin karar verme süreci hızlanır.
İlgili 28 soru bulundu
Tekniğe adını veren sıcak kavramı, soru soracak katılımcıların sandalyedeki kişiyi terletebilecek kadar sorgulama yapmalarına bir göndermedir. Sandalyedeki katılımcı, büründüğü kişi ya da karaktere yönelik geniş çaplı soruları yanıtlamaya çabalar ve ilgili konuyu ilgilendiren her şey açığa çıkmış olur.
Bu teknik dikkatlice seçilmiş bir kişisel eşyalar koleksiyonu yardımıyla bir karakterin yaratılışına ve/veya ona yeni özellikler eklenmesine izin verir. Nesnelerin seçimi, nesnelerin sahibi hakkında ipuçları vermelidir. Nesneler bir karakterin kendisinin veya özelliklerinin tanıtımı olarak görülebilirler.
Doğaçlama ya da tulûat; oyuncunun, konuya bağlı fakat metne bağlı kalmadan, içinden geldiği gibi konuşması ve davranmasıdır. Oyuncunun doğaçlama anında sunduğu hareketler ve sözler, spontan bir biçimde ortaya çıkar.
Dedikodu Halkası
Katılımcılar bir halka biçiminde ya da karışık yürüyerek birbirleriyle fısıltılı olacak biçimde konunun kahramanıyla ilgili dedikodu yaparlar. Karakter bu esnada halkanın ortasında durur. Bir kişi yapılan tüm dedikoduları diğer karakterlere aktarır. Genellikle gerilimi arttırmak için kullanılır.
Fotoğraf karesi drama tekniğinde gruplara bir tema verilir, kısa bir planlama sonrası grup olarak tek bir fotoğraf oluşturulur. Arkadaşlık, barış, savaş, doğa vb. temalarda küçük bir kurgu üzerine tartışmaları ve bir fotoğraf karesi oluşturmaları istenebilir.
Klâsik bir drama çalışmasında olması gereken aşamalar şunlardır: ısınma, oynama (pantomim ve rol yapma), doğaçlama, oluşum ve değerlendirmedir.
İnsan toplulukları arasında ki çeşitli ilişkileri ve değişik toplumsal konuları, öğretileri konu alan gurup çalışma yöntemidir. Sözcük kökeni; Socius-dramadır. Türkçe'de toplumla ilişkinin sahnelenmesi olarak karşılık bulmaktadır.
Rol İçinde Yazma
Katılımcıların drama sürecindeki karakterlerin rollerine girerek onların ağzından yazılı ürünler oluşturmalarıdır.
Adıgüzel (2022) yaratıcı dramayı oluşturan temel bileşenleri (öğeler); drama eğitmeni/öğretmeni (lider), grup (katılımcılar), mekân (çalışma ortamı) ve konu (düşünce) olmak üzere dört başlıkta ifade etmektedir.
Drama lideri, katılımcıları rehberlik ederek, onların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimine katkıda bulunur. Yaratıcı drama lideri, grup dinamiklerini anlayarak, güvenli bir ortam yaratır ve katılımcıların özgüvenlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine destek olur.
Empati temelli bir tekniktir. Öğrenci kendisini bir başkasının yerine koyarak onu anlamaya çalışır ve onun gözünden dünyaya bakar. Bu bağlamda öğrenci kendi duygu ve düşüncelerini başka bir kimliğe girerek ifade eder.
B. Rol Değiştirme: Etkinlik sırasında, öğrencilerin farklı rolleri denemelerini ve yaa şamalarını sağlamak amacıyla rolleri değiştirilerek; onların öğrenme ve anlama becerileri Page 7 161 Sosyal Bilgiler Öğretiminde Etkili Bir Öğretim Yöntemi: Dramatizasyon zenginleştirilebilir.
Drama tekniği ile öğrenciler hangi durumlarda nasıl davranmaları gerektiğini yaşayarak öğrenirler. Problem çözme ve iletişim kurma yeteneğini geliştirir. Bu teknik bilinen en eski öğretme tekniklerinden birisidir. Bu teknik, tek taraflı olmayıp hem oyuncuya hem de seyirciye yöneliktir.
Özgür yaratma eylemi olarak da tanımlanabilen doğaçlama, önceden belirlenmeksizin herhangi bir durum ya da nesne ile ilgili olarak, anında, kendiliğinden (spontane) canlandırmanın yapıldığı tekniktir. Doğaçlama süresince ortaya çıkanlar, başkası tarafından yeniden ve aynen yinelenemez (Öztürk, 2007: 129).
Yaratıcı drama çalışmalarının aksine lider, dramatizasyonda çok daha aktif, yönlendirici ve belirleyicidir. Sözgelimi öğretmen metni okur ya da anlatır, rolleri dağıtır, bu kez çocukların okudukları öyküyü canlandırmaları beklenir.
Donuk imge; drama sırasında öğrencinin hareketsiz kalarak donuk bir fotoğraf oluşturmasıdır. Öğrenciler sırasıyla heykellerini yaparlar. Ekran başında diğer öğrenciler heykelin onda nasıl bir duygu oluşturduğunu tarif eder.
Bölünmüş Ekran Tekniği: Donuk imge tekniği ile eşzamanlı olarak kullanılmaz. Sahnenin farklı noktalarında birbiriyle bağlantılı konuların/ durumların aynı anda işlendiği bir tekniktir.
Bu gerilim, sözgelimi yapılması gereken bir görevi, doğru ve ritmik bir biçimde yapmaktan kaynaklanır. Bu durum ritüelin dramatik yanını vurgular. Bu nedenle ritüel, drama ve tiyatro alanında da önemli bir kavramdır.
Biçimsel Drama: Etkinliğin genel çerçevesi belli, içeriği doğaçlama gelişen drama türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri