Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Yargıtay yeniden yargılama yapar mı?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Yargıtay yeniden yargılama yapar mı?

Olağan kanun yollarında hüküm kesinleşmemiştir. Olağanüstü kanun yolları ise CMK 308 gereği; Kanun Yararına Bozma, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtirazı ve Yargılamanın Yenilenmesidir. Bu kanun yoluna ancak hüküm kesinleşmiş ise başvurulabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi hangi durumlarda olur?

Hâkimin işlediği suçla sanık ya da hükümlü lehine bir sonuç doğarsa yargılamanın yenilenmesi sanık ya da hükümlü aleyhine yapılabilir. Hâkimin işlediği suç sanık ya da hükümlünün aleyhinde bir karar almaya sebep olduğunda ise sanık ya da hükümlünün lehine yargılamanın yenilenmesi yoluna gidilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahddurakhukuk.com

Temyiz yeniden yargılama yapar mı?

Temyiz incelemesinde kural olarak bölge adliye mahkemelerinden verilen kararların sadece hukuka uygunluk denetimi yapılır. Yoksa yeniden bir inceleme yapılarak karar verilmez. Zira temyiz aşamasında tahkikat yapılmaz. Yeni vakıaların ileri sürülmesi ve bunların incelenmesi, karşı tarafın rızasına da bağlı değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karayildizhukuk.com

Kesinleşen hükmün yeniden yargılamasını kim yapar?

Yargılamanın yenilenmesi başvurusu, kesinleşmiş mahkumiyet hükmünü veren mahkemeye yapılır. Yargılanmanın yenilenmesi talebini alan mahkeme, talebin kabule şayan olup olmadığını değerlendirirken önceki yargılamaya katılmamış hakim veya hakimlerden oluşmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yeniden yargılama kararını kim verir?

Yeniden yargılama yolunu açan mahkeme, ihlali ve sebebini dikkate almak suretiyle yeni bir karar verir. Bu yeni kararda önemli olan kararın sonucu değil, Anayasa Mahkemesi'nin tespit ettiği hak ihlalinin giderilip giderilmediğidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Yeniden Yargılama Nedir, Şartları Nedir? - Adana, Avukat Saim İncekaş

İlgili 20 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Yargıtayda kapanan dosya tekrar açılabilir mi?

Kapanmış olan bir dava tekrar açılır mı? Bir konu hakkında verilmiş olan kesinleşmiş bir hüküm bulunması halinde kural olarak yeniden yargılama yapılması söz konusu değildir. Yargılanmanın yenilenmesi, Ceza Muhakemesi Kanunu madde 311 hükmünde düzenlenmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Yeniden yargılama nasıl olur?

Yargılamanın Yenilenmesi HMK

Buna göre yargılama yenilenmesi bir dava şeklinde açılır ve incelenir. Yargılamanın yenilenmesini talep eden bir kişinin bu talebini içeren dava dilekçesi yazması gerekmektedir. Yargılamanın yenilenmesini davasının içeriği açısından, dava dilekçesine dair genel hükümler uygulanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kucukokka.av.tr

Kesinleşen dava tekrar açılır mı?

Yargılamanın yenilenmesi, kesinleşmiş hükümler aleyhine başvurulabilecek bir yoldur. Hukuki güvenlik ve hukuk devletinin işlerlik kazanabilmesi için kesin hüküm gerekli olsa da bazı hallerde adli hataların düzeltilmesi de gerekmektedir. Bu gerekliliğin sonucu yargılamanın yenilenmesidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Yargılamanın yenilenmesini kimler talep edebilir CMK?

Buna göre, kanun yollarına başvuru hakkını düzenleyen CMK m.260 vd. maddeleri sanık veya hükümlünün hayatta olması halinde yargılamanın yenilenmesine başvurabilecek kişiler bakımın- dan da uygulanacaktır. Cumhuriyet savcısı hükümlünün hem lehine hem de aleyhine yargılamanın yenilenmesini talep edebilir (CMK m.260).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Yargıtay kararı iade ne demek?

Yargılamanın iadesi MHK madde 374-381 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Mahkeme sonucunun kesinleştiği kararların yeniden incelenmesi adına yeniden başvuru yapılır. Başvuruyu yapan kişinin; kesinleşmiş mahkeme kararını, direkt olarak değiştirebilecek delil ve olayların kanıtlarıyla başvuru yapması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yargıtay da onaylanan dosya ne olur?

Yargıtayın onama kararı vermesi halinde karar kesinleşmiş olacaktır. Ceza davasında verilen ceza kesinleşmiş, cezanın infazı başlayacaktır. Sanık sıfatını hükümlü olarak alacaktır. Karara itiraz olarak olağan kanun yolları sona ermiş olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Yargıtaydan sonra nereye başvurulur?

Yargıtay bozma kararına itiraz, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvurularak kullanılır. Başsavcılık bozma kararına karşı kararın düzeltilmesi için kendiliğinden itiraz edebileceği gibi tarafların talebi üzerine de harekete geçebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yargıtaydan bozulan karara tekrar itiraz edilir mi?

Yargıtayın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, Yargıtay Hukuk Genel Kurulunca yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: app.e-uyar.com

Yargılamanın yenilenmesini kim inceler?

Maddesi gereğince Yargıtay'ın doğrudan vermiş olduğu bir hükme karşı yapılacak yeniden yargılama isteminin de hükmü vermiş olan mahkemeye yapılması gerekir. Yargılamanın yenilenmesi talebi üzerine mahkeme öncelikle bu talebin kabul edilebilir olup olmadığını inceler. Bu inceleme dosya üzerinden yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: nusretcetin.av.tr

Yargıtay da 322 madde ne demektir?

(1) Hükümlü ölmüşse mahkeme yeniden duruşma yapmaksızın gerekli delilleri topladıktan sonra hükümlünün beraatine veya yargılamanın yenilenmesi isteminin reddine karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlarda yargılamanın iadesi istenmez?

Yargılamanın iadesi, kesin olarak verilen veya kesinleşmiş olan hükümlere karşı istenebilir (HMK. m. 374/1). Kanun yolu denetimi açık ve henüz kesinleşmemiş olan kararlara karşı yargılamanın yenilenmesi istenemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Yeniden yargılama talebi nasıl yapılır?

Yeniden yargılanma, uyuşmazlık kuralarına göre yapılması mümkün olmayan ancak olağanüstü kanun yolu olduğu için her iki tarafından da talepte bulunabileceği bir kanun yoludur. Yeniden yargılama talebinde bulunulması için ceza veren mahkemeye müracaat edilmesi ve yeniden yargılanma dilekçesi yazılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Yargılamanın yenilenmesi için kararın kesinleşmesi gerekir mi?

Yargılamanın yenilenmesi ancak kesinleşen veya kesin olarak verilen kararlar için istenebilir. Yargılamanın yenilenmesi sebeplerinden biri veya birkaçı bulunan bir yargılamada karar henüz kesinleşmemişse, yargılanmanın yenilenmesi talep edilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: izmirbarosu.org.tr

Davanın yenilenmesi nasıl olur?

Kanun metninde de açıkça belirtildiği üzere davacı ya da davalı taraf (dosyası işlemden kaldırılmış taraf), üç ay içinde karar veren mahkemeye sunacağı bir dilekçe ile dosyanın yenilenmesini talep edebilir. Yenileme dilekçesi dava dilekçesi gibi tüm taraflara tebliğ edilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avgizempinar.com.tr

Yargılamanın yenilenmesi süresi ne kadardır?

Yargılamanın Yenilenmesi yoluna başvuruda süre sınırı bulunmamaktadır. Ancak şayet Avrupa İnsan Hakları Makhemesi kararına dayanan bir kanun yolu başvurusu var ise bu durumda kararın kesinleşmesinden itibaren 1 yıllık süre caridir. Talep kararı veren mahkemeye yapılır. İstem yazılı olmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: batur.av.tr

Aynı dava tekrar acilir mi?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Yargılamanın yenilenmesini kimler talep edebilir HMK?

(1) Aşağıdaki sebeplere dayanılarak yargılamanın iadesi talep edilebilir: a) Mahkemenin kanuna uygun olarak teşekkül etmemiş olması. b) Davaya bakması yasak olan yahut hakkındaki ret talebi, merciince kesin olarak kabul edilen hâkimin karar vermiş veya karara katılmış bulunması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

IYUK yargılamanın yenilenmesi kim karar verir?

2.Yargılamanın yenilenmesi istekleri esas kararı vermiş olan mahkemece karara bağlanır. 3.(Değişik birinci cümle: 15/7/2003-4928/6 md.)

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Basit yargılama kaç ay sürer?

Basit yargılama

Basit yargılamada, iddianamenin kabulünden sonra adli para cezası veya üst sınırı iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda 2 yıl sürebilecek yargılamalar, ortalama üç ay gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aa.com.tr

Yargılamanın yenilenmesi nedir HMK?

HMK'nun 375 maddesinin (a) bendinde “Yargılama sırasında, aleyhine hüküm verilen tarafın elinde olmayan nedenlerle elde edilemeyen bir belgenin kararın verilmesinden sonra ele geçirilmiş olması” yargılanmanın yenilenmesi sebebi olarak sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT