Bu nedenle bu sözcükler isim fiil olarak nitelendirilmezler. Örneğin: ekmek, çakmak, kavurma, dolma, sarma, dokuma, gözleme, yarışma, buluşma, uçurtma, tartışma kelimeleri bu durumdaki sözcüklerden bazıları olmaktadır. - Olumsuz eki olan -me ve -ma eki isim fiil eki olan -me ve -ma ile karıştırılmaması gerekmektedir.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
Sözcüğün köküne bakmıyoruz. Sözcüğün son halinin sonuna mastar eki getirip bakıyoruz. Örneğin yaz(mak) fiildir. Ancak yazmak dersek o zaman isim olur.
Fiilimsi ya da eylemsi, fiillerden türemelerine karşın fiilin bütün özelliklerini göstermeyen; cümle içerisinde isim soylu sözcükler gibi kullanılan fiil soylu kelimelerdir. Türkçede fiilimsiler, fiillere yapım ekleri ekleyerek oluşturulur.
Cümle içerisinde fiilimsileri bulmak için öncelikle cümledeki fiillerin bulunması gerekir. Bunun için cümledeki kelimelerin sonuna "-mek, -mak" ekleri getirilir. Bir kelime bu ekleri aldığı zaman anlamı bozulmuyor ise fiil olduğu anlamına gelir.
İlgili 28 soru bulundu
İsim fiil - Fiilken ek alarak isim olan sözcük demektir. Yani tüm isim fiiller aslında isimdir.
Fiilleri özne veya nesne görevinde kullanırken onları isim fiil ekleriyle (-mAk, -mA ve Iş) isim haline getirmemiz gerekiyor. Bir çay istiyorum (Cümlede “çay” ismi nesne görevindedir.) Çay içmek istiyorum (Cümlede “çay iç-“ fiili nesne görevindedir. Ama –mAk isim fiil eki alarak isme dönüşmüştür. )
İsim fiil elde etmek için fiillere -ma, -me, -ış, -iş, -mak, -mek ekleri getirilir. Bu eklerle oluşturulan isim fiil sözcükler fiillerin cümle içinde isim yerine kullanılmasını sağlar. Bu ekleri birleştirerek elde ettiğimiz "maışmak" kelimesi isim fiilleri aklımızda tutmak için oluşturulmuş bir koddur.
İsim-fiil eki olan –ş ekini alan almak ve vermek fiillerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
Canlıların isimleri
Hayvan türleri özel isim değildir (kedi, köpek vb.) ancak belirli bir hayvana insanlar tarafından verilen isimler özel isimdir: Fino, Bobby, Şimşek vs.
Türkçede yüklemin türüne göre cümleler iki ana gruba ayrılır. Eğer cümlenin yüklemi bir varlık ise (Ahmet, Ayşe, O) İsim Cümlesi olur. Eğer cümlenin yüklemi bir ya da birkaç eylem içeriyorsa (yapmak, etmek, gelmek) Fiil Cümlesi olur.
Örneğin: Kardeşime kalemimi sakın kırma, demiştim. Bu cümlede kırma kelimesi olumsuzluk eki olan -ma ekini almıştır. Bahçeye tohum ekme işini bana verdiler cümlesinde yer alan ekme kelimesinde yer alan -me eki is isim fiil eki olarak kullanılmıştır ve bir eylemin adını belirtmektedir.
Dilimizde isim ad ve özne ile eş anlamlı bir kelime olarak kullanılır. Türkçe dilbilgisinde ismi bulabilmek için, cümlenin yüklemine “Ne” ya da “Kimi” soruları yöneltilir. Bu soruya alınan cevap o cümlenin ismi, adı veya öznesi olarak nitelendirilir.
Kalıcı isim, isim fiilin fiilimsi anlamından çıkıp yeni bir isim haline gelmesidir. Fiil soylu sözcükler -ma, -ış, -mak eklerinden birini alıp çoğunlukla varlık adı olur. Örneğin “dolma” sözcüğü “Sürahinin ağzına kadar dolmasına gerek yok.” cümlesinde hareketlilik anlamı bildirdiği için isim fiildir.
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
“oldukça, gittikçe” fiilimsi değildir. -dıkça zarf-fiil ekini alan oldukça ve gittikçe sözcüğü “epey, çok” anlamlarına geldiğinde fiil anlamını yitirir ve bu sebeple fiilimsi olmaz. Benim öğrencilerim, oldukça başarılı öğrencilerdir. (Bu cümlede zarf-fiil değil.)
Fiilimsi veya bir diğer ismiyle eylemsi, fiillere getirilen fiilimsi ekleriyle oluşturulan; fiilleri isim, sıfat, zarf şekline dönüştüren sözcüklere denir.
Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
Fiil (Mastar)
Fiillere getirilen “-ma / -me, -mak / -mek, -ış / - iş / -uş / -üş” ekleriyle yapılır. Bu ekleri, aklımızda daha kolay kalması için “-iş, -me, -mek” veya “- ma, -ış, -mak” şeklinde kodlayabiliriz. Bu ekler fillere gelerek onları cümle içinde “isim” yaparlar.
1.2. sevmek sev-mek= fiil kökü-fiilden isim yapım eki (isim-fiil eki) Sevmekten sevim, sevimli sevgi, sevgili, sevgisiz, sevinç, sevinçli, sevecen, sevilmek, sevinmek, sevdirmek, sevindirmek, sevdiceğim kelimeleri türetilmiştir.
B. Varlıkların Sayılarına Göre isimler 3.Tekil isim: Aynı türden varlıkların sadece bir tanesini karşılayan isimlerdir. Örnek: Köpek, yastık, uçak, karanfil, ağaç, asker, inson... 2. Çoğul isim: Aynı türden olan birden fazla verlyğı karşılayan isimlerdir.
1. görüş: Okul kelimesi, Türkçe oku- fiiline “-l” fiilden isim yapma eki getirilerek türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri