Bilimi kapsayan bütün uygulama alanlarında matematik bir anlatım ve çıkarsama aracıdır. Matematikçilerin gözünde ise matematik bir araç değil, bir amaçtır.
Matematik bu anlamda bir araç değil amaçtır ve yalnızca “Bilme ihtiyacının ürünüdür, bir düşünme ve doğruyu arama uğraşıdır.” Matematik bu uğraşın sonucunda ortaya çıkmıştır.
Ayla ÖZDEMİR- İnsanların hayatlarını kolaylaştıran pek çok şeyde matematiğin çok önemli bir yeri ve önemi bulunuyor. Diğer bilimler o olmadan bir adım dahi ilerleyemeyeceği Matematik, fen bilimlerinde, sosyal bilimlerde hatta sağlık bilimlerinde uygulanarak bu bilimlerin gelişmesine katkıda bulunuyor.
Bilgiyi işleme, sonuçlar çıkarma ve problem çözmenin etkin bir aracıdır. Matematikte sayma, hesaplama, ölçme, çizme vardır. Mantıklı düşünmeyi geliştiren bir sistemdir.
Matematik, fiziksel gerçekliği dikte etmemektedir.
Günümüzde var olan, en basitten en karmaşığa bütün matematiksel sistemler, bu basit fiziksel gerçeklerin uydurma bir dil ile tanımlanmasından yola çıkarak geliştirilmiştir.
İlgili 29 soru bulundu
Örneğin doğada matematiksel anlamda bir doğru, bir üçgen veya bir çember gösteremezsiniz. İcatla keşif arasındaki farka bakarsak, zaten var olan bir şey keşfedilir, olmayansa icat edilir. Örneğin Kanarya Adaları keşfedilirmiştir ama telefon icat edilmiştir, matematik de doğada olmadığından keşif değil icattır.
Eğer matematik olmasaydı skor tutamazdık veya bir sahayı standart ölçülerde oluşturamazdık. Karşılaşmalar kaç dakika sürecek, topun atılış açısı, turnuvalar, gerisayım, eşitlik gibi kavramlar hayatımızda olmazdı. Belki gene spor yapıyor olurduk ama profesyonelliğe uzak ve sadece bireysel anlamda olabilirdi.
Matematik mantıklı düşünme becerisini geliştirdiğinden çocuklarda, gençlerde ve yetişkinlerde akıl yürütme yeteneğini kuvvetlendirir. Problem çözme becerisinin gelişmesiyle kişi hayatın her alanında farkını ortaya koyar. Matematik zihni aktif tutar ve nöron aktivitelerini artırdığından hafızayı güçlendirir.
"Matematik" terimini icat eden ve sadece matematik yapmak için matematik çalışmasını başlatan Pisagorculardı. Pisagor teoreminin ilk ispatı, teoremin uzun bir geçmişi olmasına ve irrasyonel sayıların varlığının kanıtı olmasına rağmen Pisagorculara atfedilir.
Bu bağlamda, matematik özellikle “düşünme, olaylar arasında bağ kurma, akıl yürütme, tahminlerde bulunma, problem çözme gibi önemli destekler sağlamaktadır”. Matematiğin yalnızca okulda öğrendiğiniz tarzda şeylere uyarlanabilecek bir yetenek olduğunu düşünme alışkanlığınızı bir yana bırakmalısınız.
Matematik, fizik, mühendislik, ekonomi, finans gibi alanlarda kullanılır ve bu alanlarda işlem yaparken matematik konularını iyi bilmek zorunludur. Ayrıca matematik, zihinsel becerilerimizi geliştirir, düşünme yeteneğimizi arttırır ve analitik düşünme yeteneğimizi geliştirir.
Matematik hayatımızı düzenli hale getirir ve kaosu önler. Matematik ile beslenen belli yetenekler; akıl yürütme gücü, yaratıcılık, soyut veya uzamsal düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme yeteneği ve hatta etkili iletişim becerileridir.
Doğası gereği rasyonel tarafı aşikâr olan matematik, empirik bir bilim olmaktan çok, mantık gibi biçimsel bir bilimdir. Matematiksel nesneler doğada bulunmayıp, kavramsal olarak algılanırlar. Matematikte deney, gözlem ve kuram yoktur ya da çok dolaylı biçimde söz konusu olabilir.
Matematik, ardışık ve yığmalı, birbiri üzerine kurulan; insan yapısı ve insan beyninin yarattığı bir soyutlamadır. Matematik, varlıkların kendileriyle değil, aralarındaki ilişkilerle ilgilenir. Matematik, birçok bilim dalının kullandığı bir araçtır. Matematik, bir düşünce biçimidir.
Birçok farklı matematik kaynağında sıfır rakamını harezminin keşfettiği yansıtılmaktadır. Ancak son zamanlarda elde edilen birçok farklı yeni bilgiye göre sıfır rakamı ilk kez MS 1200 yılında Leonardo Fibonacci tarafından kullanılmaya başlanmış, çok kısa sürede dünya geneline yayılmayı başarmıştır.
Matematiğin bir dil olup olmadığı ile ilgili tartışmalar hala sürerken birçok önemli bilim insanı matematiğin evrensel bir dil olduğu konusunda hem fikirdir. Ayrıca matematik dili hayatın her zaman içinde yer alan ve bu yüzden de hayatı kolaylaştırmak için herkesin bilmesi gereken evrensel bir dildir.
780 senesinde Harezm'de doğduğu kabul edilir. Harezmi, ilk defa birinci ve ikinci dereceden denklemleri analitik metotlarla, bir bilinmeyenli denklemleri de cebirsel ve geometrik metotlarla çözmenin kurallarını ve usullerini tespit etti. Matematikte ilk defa sıfır rakamını kullandı.
Atatürk matematiğin hayatındaki yeri ve önemini şu sözlerle anlatmaktadır. “Ben öğrenim devrimde matematik konusuna çok önem vermişimdir ve bundan hayatımın çeşitli safhalarında başarı elde etmek için faydalanmış olduğumu söyleyebilirim. Onun için herkes matematik bilgisinin çok gerekli olduğuna inanmalıdır.”
Matematik ile uğraşmak mantıklı düşünme yetisini geliştirir, karar verme sürecinin doğruluğunu arttırır. Hem çocuklarda hem gençlerde hem de yetişkinlerde akıl yürütme yeteneklerini kuvvetlendirir. Matematikte iyi olmak en azından bunun için çaba harcamak problem çözme becerilerini geliştirir.
Örnekleri arttırırsak; marketler, mağazacılar , hesaplamalarda , bankalarda, okuldaki derslerde, meteorolojide, elektrik ve elektronik işlerde, saat hesaplamalarında ve daha nice alanlarda matematik kullanılır. Yani matematik aslında hayatımızın her alanını kapsamaktadır.
Matematik, temeli mantığa dayanan bir sistemdir ve zihni geliştiren bir araç olarak kişiye rasyonel bakış açısı kazandırır. Kişiye özgür ve ön yargısız bir düşünce ortamı yaratır. İnsanın sistemli, mantıklı, tutarlı düşünmesini sağlar.
Sudoku, kakuro gibi sayı bulmacaları, satranç, go ve mangala gibi strateji oyunları dikkat ve analitik düşünme becerisini geliştirecektir. Matematik dersini ne kadar sever ve ne kadar çok ilgi gösterirseniz başarı o kadar çabuk gelir.
Ölçü birimleri olmadan bırakın uyduları, robotları, basit aletleri yapmak bile bir işkence olurdu. Bir başka büyük değişiklik de zaman konusunda yaşanırdı. Zamanı ölçmek için kullandığımız sayılar olmayınca, saatin tam olarak kaç olduğunu kestirmek zor olurdu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri