Karışık yas kendini, Kronik yas, gecikmiş yas, abartılmış yas, maskelenmiş yas ya da patolojik yas gibi çeşitli biçimlerde göstermektedir. Bireyin yas tepkileri uzun süredir devam etmekte ve kayıp sonrası oluşan acı derinleşerek artmaktadır.
Travmatik yas: Travmatik yas, sevdiğimiz kişinin ani, beklenmedik ve özellikle kötü, korkunç bir olay ile vefat etmesi sonucu olan yas sürecine denir. Bu tür bir yas süreci geçiren kişilerin psikolojileri ciddi derece etkilenmektedir ve zaman zaman travma sonrası stres bozukluklarına sebep olmaktadır.
Normal yas süreci genelde altı ile yirmi dört ay kadar sürer ve zaman içinde yatışır. Yas sürecinin ileri dönemlerinde bu yaşantıların sürmesi patolojik yasın belirtisi olabilir. Patolojik yas; genel olarak yas tepkilerinde gecikme ya da uzama durumunda ortaya çıkar. Uyku ve iştahta bozulmalar görülebilir.
Patolojik Yasta; yas tepkisinde gecikme , ölenin şikayetlerini taklit etme, psikosomatik belirtiler , düşmanca tutum ya da öfke ve düşmanca duygularla donmuş gibi davranma, sosyal ilişkilerde bozulmalar, kendine zarar verici davranışlar, İntihar riski, ağır depresyon ortaya çıkabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Normal bir yas süreci ortalama 6-7 ay sürerken, çok yakınların kaybı 2 sene civarı sürebilir. Evlat kaybı gibi bazı komplike yas süreçleri ise bütün bir ömür sürebilir.
Karmaşık yas, kayıp sonrası kaçınılmaz ve gerekli olan yas tepkilerinin zaman içerisinde azalmayarak yas sürecinin patolojik bir hal alması olarak tanımlanabilir.
Bunlar : inkar, öfke, pazarlık, depresyon, kabul aşamalarıdır. Şimdi bu aşamaları biraz detaylandırılım.
Bazı insanlar yas sürecini hızlı bir şekilde tamamlarken, diğerleri uzun sürebilir. Ayrıca, bir kişinin yas süreci, kaybın ne kadar beklenmedik ve ne kadar yakın olduğuna da bağlıdır. Yas sürecinin farklı aşamaları vardır ve bu aşamalar genellikle kabul, öfke, inkar, pazarlık ve depresyon olarak tanımlanır.
Psikolojik yaş, kişinin hissettiği, davrandığı ve ona göre hareket ettiği yaştır ve bu nedenle doğumdan itibaren alınan yaş olan kronolojik yaşa eşit olmak zorunda değildir. Bu nedenle, bir kişi gerçekte olduğundan daha yaşlı, daha genç ya da olduğu yaşta hissedebilir.
Maskelenmiş Yas: Hastalar yakınmalarının kayıpla bağlantılı olabileceğinin farkında değillerdir. Kayıp sırasında ya yas yaşanmamıştır, ya da yasın ifade edilmesi bastırılmıştır. Maskelenmiş yas tepkileri, fiziksel ve ruhsal bir belirti şeklinde veya maladaptif davranışlar şeklinde görülür.
Ölüm deneyimine ilişkin iki önemli kategori vardır: komplike olmayan ve komplike yas. Komplike olmayan yas anlamlı bir ilişkinin yitimi sonrasında yaşanan normal yas süreci olarak tanımlanır. Komplike yas, kişinin kendisini bunalmış ya da uyumsuz davranışlara başvuracak düzeyde keder duygusunun yoğunlaşmasıdır.
Ölümden birkaç ay sonrasına kadar olan depresif durumlar normal kabul edilmektedir. Yas sürecinde yaşanan belirtiler depresyonla aynı olduğundan ve yas yaşanması gereken bir durum olduğundan depresyon belirtilerinin yas sürecinde görülmesi normaldir.
Yasın beş evresi teorisi aynı zamanda Kübler-Ross modeli olarak da adlandırılmaktadır. Üzücü bir olay yaşadığımızda veya yas tutmamıza sebep olacak durumlarla karşılaştığımızda farkında olmasak bile yasın beş evresini kendi kendimize yaşarız. Bu evreler sırasıyla inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenmedir.
Duygusal tepkiler: Ölümü inkar etme, üzüntü, ağlama, özlem, öfke, sıkıntı, güvensizlik, tedirginlik, aklını yitireceği-delireceği korkusu, hayata karşı ilgi ve istek kaybı, hiçbir şeyden zevk alamama, hiçbir duygu hissedememe, geleceğe dair umutsuzluk ve karamsarlık, yalnızlık, çaresizlik.
Yas, sağlıklı ve yaşanması gereken bir süreçtir ve kaybın özelliklerine göre (yakınlık, beklendiklik vb.) 6 ay ila 1 yıl sürmesi normal karşılanmaktadır.
Cenaze defnedildikten sonra matemdeki şahıslar ekmek ve yumurtadan oluşan yemek için cenaze evine giderler. Yedi gün süren matem boyunca yas tutanlar yere oturmak zorundadır.
İlk şok atlatıldıktan sonra yaklaşık 40 gün içinde kabullenme aşamasına geçilir ve gerek fiziksel gerekse duygusal destek ile ölüm gerçeği ile yüzleşilir. Bir yıla kadar yas sürecinin daha hafifleyerek devam etmesi olağandır.
Örneğin bir kişinin on sekiz yaşında kalp problemi olabilirken, başka bir kişinin yetmiş yaşında hayati organları çok sağlıklı olabilir. Psikolojik Yaş: Bu yaş çeşidi, psikolojik adaptasyonu ve esnekliği temel alır. Bireylerin adaptasyon kapasitelerini kendi kronolojik yaşıtlarıyla kıyaslamamıza karşılık gelen yaştır.
Pazarlık evresi
Diğer evrelere nazaran daha sakin bir ruh halinin hakim olduğu söylenebilir. İnkar ortadan kalkmaya başlamıştır, kişi hayatının bu yeni dönemini gözden geçirmeye başlar. Daha az yarayla çıkabilmek amacıyla girdiği bu evreden sonra birey depresyon adı verilen aşamaya geçer.
Çözümlenmiş yas; bireyin acı çekmeksizin kaybettiği kişiyi hatırlayabilmesidir.
Yas süreci bir kayıp ya da tehdit sonrasında başlar. İlişki, ayrılık ve ölüm sonucu biter. Bu yüzden her insan yaşamında mutlaka ölümle karşılaşır. Doğal olarak bir yas süreci yaşar.
Patolojik yas: Kaybın ardından en az 6 ay geçmesine rağmen bireyin kişisel, sosyal ve mesleki yaşam alanlarındaki işlevselliğinin giderek bozulması ve hissedilen acının giderek yoğunlaşması söz konusudur. Kronik yas, gecikmiş yas, abartılmış yas, maskelenmiş veya karmaşık yas gibi isimlerle anılabilir.
Kronolojik yaş (takvim yaşı); kişinin doğumundan itibaren belli bir zamana kadar geçen süreye denir. Yaş tayininde sıklıkla başvurulan kemik yaşı ise, kişinin radyolojik metotlarla saptanan mevcut kemik gelişim düzeyinin karşılık geldiği yaşın kronolojik yaşa atfedilmesidir.
Uzun süreli yas bozukluğu ya da komplike yas olarak tanımlanan bu durum (çocuklar ve gençler için 12 ay) yakınını kaybettikten sonra ortaya çıkmaktadır. Ölen kişi için çocuklarda derin bir özlem hissinin ortaya çıkması zamanla saplantı haline gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri