TATLI PATATES NE KADAR TÜKETİLMELİ? Her besinde olduğu gibi tatlı patatesin tüketilmesi de dengede tutulmalıdır ve aşırıya kaçılmamalıdır. Tatlı patatesi günde 2 veya 3 kere tüketmek yeterli olacaktır. Tatlı patatesi bu sıklıkla tüketirseniz oldukça faydalı olacaktır.
Tatlı patatesi tıpkı bildiğimiz patates gibi, haşlayarak, kızartarak, fırınlayarak, püre haline getirerek keyifle tüketebilmeniz mümkündür. İnce ince dilimleyip baharatladıktan sonra fırında kızartarak harika bir atıştırmalık hazırlayabilirsiniz.
Nişasta ve Lif:
1 bardak beyaz patates 1.8 gram lif içerirken, bir bardak tatlı patates 4 gram lif içerir. Diyet lifini arttırmak için tatlı patates tercih edilmelidir.
Düşük kalorili olduğundan tatlı patates aynı zamanda sizlere kilo verme konusunda da yardımcı olacaktır. Tokluk hissini artırdığı içinde diyet yaparken sizlere yardımcı bir besin kaynağı.
Tatlı patatesin 100 gramında 86 kalori bulunmaktadır. 1 orta boyu (130 gr) 112 kaloridir.
İlgili 21 soru bulundu
- Tatlı patates olarak adlandırılsa da içeriğinde şeker oranı oldukça düşüktür. Bu özelliği bakımından şeker hastalarının da tüketmesinde sakınca yoktur. Kandaki şeker oranını düzenleyerek şeker indeksinin yükselmesini engeller.
Tatlı patatesler, çoğunlukla turuncu ve mor renkte olan lezzetli sebzelerdir. İyi bir beta-karoten ve lif kaynağı olan tatlı patates ayrıca, A ve C vitaminleri bakımından zengindir. Tatlı patates, sağlık açısından incelendiğinde göz hastalıklarından kanser riskini önlemeye kadar birçok yararı olduğu görülür.
Tatlı patates, oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Patatesi çok seviyorsanız, kilo verme döneminde tatlı patatese de şans tanımalısınız. Çünkü hem daha sağlıklı, hem daha kolay pişiyor hem de kilo vermenize de yardımcı oluyor.
Tatlı patatesin yüksek su içeriği onun kilo vermeye yardımcı olmasını sağlar. Zira dehidrasyon metabolizmayı yavaşlatırken, tatlı patatesten yeterince su almak hücrelere sıvı akışını hızlandırır ve bu da metabolizmayı hızlandırır.
Bol lif kaynağı olan tatlı patates, sindirim sisteminin de düzenli çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakları harekete geçirir.
Tatlı patates, A vitamini içeriğiyle tanınmaktadır. A vitamini, tatlı patateslere turuncu rengi veren ve yendiğinde vücutta A vitaminine dönüştürdüğü bir bitki pigmenti olan beta-karoten olarak yer alırlar. Bunların yanında B6 ve C vitamini kaynağıdır. Tatlı patates vitaminlerin yanında mineraller de içerir.
Tatlı patatesin kabuk kısmı kahverengi, kırmızı, mor, sarı ve beyaz renkte, iç kısmı ise mor, turuncu, sarı ve beyaz renklerde olabilir.
Lifin yanında fosfor, bakır, manganez ve potasyum zengini olan tatlı patates, elbette ki sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik endeksi düşük olduğu içinse tok tutar.
Sıcak iklimlerde daha kolay yetişme imkanı bulan bir bitki olduğundan tatlı patates ekimi için toprağın ılık olduğu, güneşli zamanları tercih etmelisiniz. İlkbaharda ekimini yapabileceğiniz tatlı patateslerin hasadını da sonbahar aylarında yapabilirsiniz örneğin, aklınızda bulunsun.
Beta karoten oranı yüksek olduğu için bağışıklık sisteminin güçlü olmasına destek olur. Karaciğer yağlanması, kalp krizi riskini azaltır. Özellikle cilt ve prostat kanseri riskini de azaltmaya destek olur. Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur, içerisinde lif olduğu için sindirim sisteminin düzenli çalışmasını da sağlar.
Pişmiş tatlı patates buzdolabında yaklaşık 3 ila 5 gün saklanabilir.
Ülkemizde daha çok sebze kategorisinde olduğu için yemeklerde kullanılıyor. Püresi, haşlaması, salatası ve hatta kızartması da yapılabiliyor. Çiğ olarak yemeyi de deneyebilirsiniz.
Tatlı patates gaz yapar mı? Patatesi güvenli gıda olarak adlandırsak da diyetteyken içindeki şeker ve nişasta nedeniyle uzak durmamız gereken bir gıdadır. Bazı kişilerde sindirim problemlerine yol açarak gaz oluşmasına neden olmaktadır.
Haşlama olarak tatlı patates pişirmek için patates yıkanır, kabukları soyulur. Patatesler eşit derecede pişmeleri için eşit boyutlarda doğranır. Tencereye alınan patatesin üzerini geçecek kadar su koyulur ve haşlanmaya bırakılır. 10-15 dakika sonra patatesler haşlanır.
Hedef: Haftada ortalama 5 – 6 kilo verebilirsiniz. Not: Genel bir diyet – zayıflama programı olarak diyetisyenler tarafından tercih edilmeyen bu düşük kalorili diyet tekrarlı olarak uygulanmamalıdır.
Tatlı patatesler genellikle kahverengi kabuklu ve turuncu etlidir, ancak mor, sarı ve kırmızı çeşitleri de bulunur. Normal patateslerin kabukları kahverengi, sarı ve kırmızı tonlarına sahiptir ve beyaz ya da sarı etlidir.
Sabırsız kimseler için hızlı kilo vermek isteyenlere özel olarak düzenlenen diyet listeleri şok diyet olarak geçmektedir. En fazla 7 gün yani 1 hafta uygulanan şok diyet listeleri etkisini gösterdiği zaman mola verilerek yeniden yapılabilir. Ancak bu aranın 1 ay- 45 gün olma mecburiyeti vardır.
Tatlı patates (Ipomoea batatas; Japonca: さつまいも), kahkahaçiçeğigiller (Convolvulaceae) familyasından anavatanı Orta Amerika olan, yumruları yenen, nişastalı ve tatlı bitki türüdür. Taze yaprakları ve filizleri de yenilebilir.
Tahıllı gıdalardan olmadıkları için tatlı patatesler de doğal olarak glutensiz besinler arasında yer alıyor.
👉🏼Tatlı patates (Ipomoea batatas), Kahkahaçiçeğigiller familyasına ait, kökleri sebze olarak kullanılan bir bitkidir. Tadı balkabağı gibi biraz şekerlidir ve şekli patatese benzediği için tatlı patates olarak anılır ancak patates bitkisi ile farklı ailelere aittirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri