En Nadir Fobiler Ablutophobia: Yıkama veya banyo yapma korkusu. Xanthophobia: Sarı renk korkusu.
Bu fobi genellikle çocukken balon patlatmak ve gürültüden korkmak gibi bir balonla travmatik bir deneyimden kaynaklanır. Omphalophobia, göbek deliği korkusudur.
Büyük fırtınaya yakalanan ve zarar gören insanların rüzgardan korkması kabul edilebilir ancak genel olarak rüzgar korkusu olan kişiler “Ancraophobia”ya sahiptir.
Binlerce ilginç fobi mevcuttur. Örneğin; ertophobia (aşk fobisi), geliophobia (kahkaha fobisi), ornithophobia (kuş fobisi), turophobia (peynir fobisi), trypophobia (delik fobisi). Bu özgül fobiler az rastlanan ve kişinin deneyimine dayanarak gelişen fobilerdir.
Dünyada hâlâ tam olarak tanımlanamayan birçok fobi türü var. Bunlardan biri olan Megalofobi; büyük olan şeylerden korkmak anlamına geliyor. Bu fobiye sahip insanlar devasa nesnelerin yanında kendilerini oldukça stres altında hissediyor.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer salıyorsa sizde Dendrofobi, yani ağaç korkusu olabilir.
İğne korkusu, enjeksiyonlar veya deri altı iğneler içeren tıbbi prosedürlerden aşırı korkmaktır.
haptofobi dokunmaktan veya dokunulmaktan korkma fobisi. Bu fobi genellikle cinsel saldırı korkusu ile ilişkilendirilir.Michell Dorais'a göre cinsel tacize uğrayan kişilerde genellikle dokunulma korkusu vardır ve cinsel taciz kurbanlardan biri dokunulmayı "Ateş gibi yanan" bir şey olarak tanımlamıştır.
Tafefobi: Mezarlardan korkmak ve diri diri gömülme korkusu taşımak anlamındadır. Bu fobisi olan kişiler öldüklerinin sanılması ve bu nedenle gömülme korkusu taşırlar.
Pistanthrophobia tedavisi için psikoterapi seanslarında, psikoloğunuz sizi korktuğunuz sorulara maruz bırakabilir. Yavaş yavaş korkularınızla yüzleşmeye, korkularına karşı tolerans göstermeye başladığınızda fobilerinizi yenmeye başlıyorsunuz demektir.
unutulma ya da umursanan biri tarafından yok sayılma, görmezden gelinme korkusudur. belki de hepimizin içinde biraz bulunan ve oldukça da zor telaffuz edilen bu fobi, bir insanın hayatının her döneminde, çocukluktan yaşlılığa yaşanabilir.
Başarısızlık korkusu, literatürde Atychiphobia olarak geçmektedir.
Hafefobi, dokunulan travmatik bir olayı tecrübe etmek veya tanık olmaktan kaynaklanabilir. Bir kişi fobiyi tetikleyen olayı, özellikle de o zamanlar çok küçüklerse, hatırlayamayabilir. Fobiler ailede de çalışabilir.
Ablütofobi (Yunancada: ebliUt, "yıkanmaktan") kalıcı, yersiz bir "yıkanma korkusudur". Bu fobi spesifik fobi sınıfına girer.
okunacak şeylerin hızla tükenmesi, okunacak bir şey kalmayacak olması korkusu. Abibliofobi nedir? Abibliofobi: Okunacak hiç kitap kalmaması, her şeyi okuyup tüketme korkusu.
Amaksofobi kişinin araç kullanmasını engelleyen, hayat kalitesini düşüren, korku ve panik atak semptomları gösterebilen bir kaygı ve korku türüdür.
Bilim insanlarına göre koulrofobi, daha çok çocuk yaşlarda gelişen bir rahatsızlık ve en büyük sebebi de ebeveynlerin ısrarla çocuklarını palyaçolar ile aynı ortama sokmaya çalışması. Ebeveynler her ne kadar aksini düşünse de küçük yaştaki çocuklar palyaçolardan zerre hoşlanmıyorlar.
Koulrofobi, palyaçolara duyulan korkudur. Koulro kelimesi, Antik Yunan kültüründe palyaçoların eğlence figürü olarak yer almamasına rağmen,Yunanca'da tahtabacak anlamına gelen "κωλοϐαθριστής" kelimesinden gelir. Koulrofobi, insanların üzerinde ciddi izler bırakabilen bir fobidir. Ciddi anlamda, insanları rahatsız eder.
Kahkaha Korkusu Geliofobi! gülmekten korkmak anlamına gelmektedir.
Pedofobi (Yunanca παιδοφοβία, pedophobia), psikolojide "çocuk korkusu" olarak adlandırılan bir rahatsızlıktır. Pedofobi, bugün tedavi edilebilen rahatsızlıklar kapsamında ele alınmaktadır. Yaşlara göre değişik tarzda efebifobi ve gerontofobi de vardır.
Atelofobi (ing: Atelophobia), kusurlu olma veya mükemmel olamama olarak tanımlanan fobi türüdür. Atelofobi, kendini sert bir biçimde yargılama, kaygı, stres, yetersiz hissetme ve düşük benlik saygısı gibi türlü psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır ve mükemmeliyetçiliğin aşırı biçimidir.
Korku nedir sorusunun cevabı doğal, güçlü ve ilkel bir duygu olduğudur. İster fiziksel ister psikolojik olsun, seni bir tehlike veya zarar tehdidine karşı uyarır. Bazen gerçek bir tehditten kaynaklansa da, korku psikolojisi kafanda yarattığın hayali zorlukların sonucunda da oluşabilir.
Psikolojide bir tür kaygı bozukluğu olarak ele alınan, kişinin bir nesne veya durumla ilgili yaşadığı belirgin, aşırı korku ya da kaygıya fobi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri