Yaş maya nasıl kullanılır? Yaş maya, hamur işleri tariflerinde verilen kuru maya ölçüsünün 2 katı alınarak kullanılır. Bu şu demektir: 10 gr. kuru maya yerine, 20 gr. yaş maya kullanılacaktır.
1 kg un için 1 paket Pakmaya Yaş Hamur Mayası önerilmektedir.
Fazla miktarda maya kullanımı mayalanma hızını arttırmakta, ama buna karşılık hoş olmayan keskin bir maya tadının oluşmasına neden olmaktadır. Bir tarifi çoğaltıp azaltırken maya miktarı un miktarıyla aynı oranda arttırılıp azaltılmaz.
Yaş Maya – Aktif Kuru Maya Dönüşümü
100 gr yaş maya yerine 50 gr aktif kuru maya kullanabilirsiniz. Yani, 1 paket yaş maya yerine 1 yemek kaşığı kuru maya yeterli gelecektir.
Kullanmak istediğinizde un miktarına göre malzemenin içine ekleyebilirsiniz. 5 su bardağı un için; 1 paket instant maya yeterli kabul edilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Tariflerde verilen yaş mayayı, aktif maya olarak kullanmak için kullanılan miktarı 0.5 İle çarpmak yeterlidir. Yani 40 gr. yaş maya yerine 40*0.5 = 20 gr. aktif kuru maya yeterlidir. Yaş maya yerine instant maya kullanmak için de çarpım oranı 0.35 seçilmelidir.
Yaş mayalar 42 gramlık küpler şeklinde tüketiciye sunulan ve içerisinde %70 civarında su barındıran ürünlerdir. Üretim tarihinden itibaren 6 hafta özelliğini koruyan yaş maya, buzdolabında +4 derece sıcaklıkta saklanır.
Eğer 40 gram yaş maya kullanmanız gereken bir tarif varsa ve elinizde yaş maya kalmadıysa; 20 gramlık kuru mayayı tercih edebilirsiniz. Yaş mayanın kullanılması gereken yerlerde, 14 gramlık instant mayayı da ekleyebilirsiniz.
Karıştırma kabına, 1 su bardağı ılık süt, 1 su bardağı ılık su, 1 su bardağı sıvıyağ, 1 adet yumurtanın beyazını ve 1 paket yaş maya koyun. Elinizle iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımın içine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı toz şeker ekleyin.
* 100 gram yaş maya = 50 gram kuru maya
Yani tarifinizde 100 gram yaş maya yazıyorsa yerine 50 gram kuru maya kullanabilirsiniz. Örneğin tarifinizde 40 gram yaş maya kullanılıyor. Bu durumda 20 gram kuru maya kullanmanız uygun olacaktır.
1 kg una yazın 150 gr, kışın 200 gr ekşi hamur girdiğine göre; kış ayını baz alırsak 200 gr ekşi hamura ihtiyacımız var.
Kullanacağınız sıvının ılık olmasına dikkat etmiyorsunuz
Mayada kullanacağınız sıvı ister su ister süt olsun, mutlaka ılık olmalı. Çünkü ılık su ya da sütün içindeki mayalar daha hızlı aktif hale gelecek ve hamurunuzun kabarmasını sağlayacaktır.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır. Birkaç saat beklettiğiniz hamurlar daha nefis mayalanır.
Sıcak bir havada mayalandırırsanız ve uzun süre mayalanırsa hamur da ekşimeler olabilir. Tadı bozulabilir daha birçok farklı sorunlarla karşılabilirsiniz.
1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır.
Ekmeğin içine maya koymazsak ekmek hamuru olmaz. Maya ekmeğin katılaşmasını sağlar mayayı koymazsak ekmek sıvı kalır. Maya ekmeğin yumuşamasını sağlar.
İçine oda sıcaklığında bekletmiş olduğunuz 1 paket yaş mayayı ilave edin ve yaş maya eriyene kadar karıştırın.
1 su bardağı ılık su. 1, 5 yemek kaşığı kuru maya. 4 yemek kaşığı (tepesiz) toz şeker.
Son mayalama: Diğer adıyla tepsi mayalaması. Şekil verdiğiniz hamuru (yuvarlak, somun, roll ne ise) pişireceğiniz kaba ya da tepsiye alarak oda sıcaklığında ya da ılık bir ortamda 10 – 15 dakika daha mayalanmaya bırakın.
Poğaça yaparken yumuşacık ve ağızlara layık bir sonuç almak için önemli malzemelerden biri de yaş mayadır. Tariflere iştah açıcı ve kabarık bir görünüm de veren yaş mayayı kullanarak hayalinizdeki poğaçaları yapma imkanı elde edebilirsiniz.
Maya, cildin mat ve pürüzlü görünümüne yol açan mide sorunlarını gideriyor. Bağışıklık sistemini güçlendirerek cilt alerjilerini önlüyor. içeriğindeki B2 ve B6 vitaminleri sayesinde cildin yağ dengesini ayarlayarak akne ve sivilceye karşı etkili oluyor. Maya, deyim yerindeyse cildi hem içerden hem de dışardan besliyor.
Yaş mayanın hava veya güneş ile temas etmesi durumunda mayanın içinde bulunan besinler hava ile tepkimeye girerek mayanın bozulmasına neden olur. Yaş maya bozulmaya uygun bir besin olduğu için tarihi geçtiğinde kesinlikle kullanılmamalı.
Mayanın bozuk olduğu nasıl anlaşılır? Bozuk ekşi mayada, kırmızı ve pembe renkte küflenmeler görülür. Hamur içerisinde kırmızı ve pembe renkler görülüyorsa, ekşi mayanın bozulduğunu işaret eder. Gri ve siyah küflenmeler, mayanın bozulduğunu gösteren durumlar değildir.
Ekşi mayayı kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklamak mayanızın fermantasyonunu yavaşlatacaktır. Bu sebeple aşırı sık ekşi mayanızı kullanmıyorsanız buzdolabında saklamak en mantıklısıdır. Buzdolabında saklanan ekşi maya 3-4 günde bir beslenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri