Sürekli Değişken: Ölçülebilen ve tartılabilen değerleri içeren değişkenlerdir. Örneğin, uzunluk, ağırlık, yaş, alan, güç, zeka düzeyi, sıcaklık, basınç, hız… Kesikli Değişken: Sayılabilen değişkenlerdir.
Sürekli değişkenlere örnek yaş, boy, kilo vb. verilebilir. Syılarla ifade edilen nicel değişkenler aynı zamanda sürekli değişkenlerdir.
Değişkenler aldıkları değerlere göre sürekli ya da süreksiz olarak sınıflandırılır. Süreksiz değişkenler ölçülen özellikle ilgili yalnızca sınırlı sayıda değer alırken, sürekli değişkenler iki ölçüm arasında sonsuz sayıda değer alabilirler. Örneğin cinsiyet yalnızca kadın ve erkek değerleri alabildiği için süreksizdir.
Süreksiz Değişken (kesikli/kategorik) : İki değer arasında sınırlı sayıda değer alan değişkenler süreksizdir.
Eğer değişkenin özelliği sayı ve miktar olarak açıklanabiliyorsa buna nicel değişken denir. Başarı puanı, ağırlık ve uzunluk ölçüleri birer nicel değişkendir. Eğer değişkenin özelliği sınıflandırılıyorsa nitel değişken denir. Değişkenler aldıkları değerlere göre sürekli veya süreksiz olarak sınıflandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Sayısal değişken: Ölçülebilen, üzerinde aritmetik işlemler yapılabilen ve nümerik olarak ifade edilebilen veri tipidir. Boy, kilo, yaş ve hava sıcaklığı sayısal değişkenlere örnek olarak verilebilir.
Cinsiyet, eğitim düzeyi, doğum yeri, kan grubu, şube gibi değişkenler kesikli, yaş, ağırlık, akademik başarı, öğrenme başarısı, tutum gibi değişkenler süreklidir. Genellikle nitel değişkenler kesikli, nicel değişkenler ise sürekli değişkenlerdir.
Yaş, cinsiyet ve eğitim durumu bağımlı bağımsız değişken örnekleri arasındadır.
Süreksiz değişkenler, tam sayılarla ifade edilen nitel değişkenlerdir. İki değer arasında başka değer alamazlar. Örneğin; cinsiyet, medeni durum, mezun olunan okullar, vb.
iki değeri arasına sonsuz sayıda başka değer alamayan değişkenlere süreksiz değişken denir. Kesikli değişken olarak da isimlendirilmektedir. Buçuklu değer alamazlar. Örneğin; beden ölçüleri (X, M, L...), ayakkabı numarası, soru sayısı, kardeş sayısı, soru tipi, memleket vb. süreksiz değişkenlerdir.
4857 sayılı kanunun 10. Maddesinde sürekli ve süreksiz iş ayrımı; “Nitelikleri bakımından en çok otuz iş günü süren işlere süreksiz iş, bundan fazla devam edenlere sürekli iş denir.” Şeklinde ifade edilerek açıklanmıştır.
Bir ailenin sahip olduğu çocuk sayısı da süreksiz değişkene bir örnektir. Ancak bireyin boyu(metre) sürekli değişkendir çünkü bireyin bu özelliği miktar olarak kesirli de gösterilebilir.
Bu tür değişkenlere de süreksiz değişkenler adı verilmektedir. Örneğin sınıf mevcudu, ailedeki çocuk sayısı, cinsiyet veya medenî durum süreksiz değişken- lerdir.
Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken. Bağımsız (etki eden) değişken: araştırmada etkisinin olup olmadığı araştırılan değişken. Bağımlı değişken (etkilenen): bağımsız değişkene bağlı olarak değişiminin araştırıldığı değişken.
Nitel Değişken, gözlemden gözleme kalite ve çeşit yönünden farklılık gösteren değişkendir; kadın — erkek, evli — bekar, göz rengi, işçi — memur vb.
Örneğin hane halkı sayısı kesikli, hanedeki kişilerin ağırlıkları sürekli değişkenlerdir.
Kontrol değişkenleri, ele alınan bağımsız değişkenlerin dışında fakat bağımsız değişkenler gibi bağımlı değişkeni şu veya bu şekilde etkileme olasılığının kuvvetli olduğu tahmin edilen ve bu etkinin önlenmeye çalışıldığı değişkenlerdir. Bunlara, etkileri istenmediği için, "şaşırtıcı değişkenler” de denir.
Psikolojide değişken, bir birey içinde veya bireyler arasında değişebilen veya farklılık gösterebilen herhangi bir özellik veya faktördür.
Bağımlı değişken diğer değişkenlerden etkilenir yani bağımsız değişken bağımlı değişkeni etkiler. Bağımlı değişken, başka bir değişkendeki değişikliklere yanıt olarak değişen bir şeydir. Bağımsız değişken (Independent Variable): Bağımlı değişkeni etkileyen değişkendir. Yani doğrudan ortaya çıkacak olan sonucu etkiler.
Örnek Çalışma:
Bir deney tasarlayarak bağımsız, bağımlı ve kontrol edilen değişkenleri açıklayabilirim. Deneyimizde, bitkilerin büyümesini artırmak için farklı miktarlarda gübre kullanacağız. Bu deneyde, bağımsız değişken gübre miktarıdır. Bağımlı değişken ise bitkilerin büyüme hızıdır.
Bağımlı değişkenler, bağımsız değişkenlere tepki olarak değiştiği gözlenen değişkenlerdir. Bağımsız değişkenler ise bağımlı değişkenlerde bir değişime neden olmak için bilinçli veya kasti bir şekilde manipüle edilen değişkenlerdir.
Nicel Değişken: Sayısal değerlerin matematiksel anlamıyla temsil edilebilen değişkenlerdir. Örneğin; yaş, sınav notu, aylık gelir, nüfus büyüklüğü, vs. Nitel Değişken: Kategorize edilebilen değişkenlerdir.
herhangi bir değer alabilme olasılığına sahip ise, –kesirli olarak ifade edilebiliyorsa bu değişkene SÜREKLİ DEĞİŞKEN denir. – Değişimin asıl merak edildiği, – Araştırıldığı, – Başka değişkenlere göre değişimi incelenen – Sonuç değişkenidir.
Sürekli veriler, Dağılım aralığında her değeri alabilen ölçü birimi ve titizliği arttıkça daha alt düzeyde değeri saptanabilen ve kesirli değerler içeren veri setleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri