Dr. Bardakoğlu şunları söyledi: “Bazı hadislerde evli olmayan kişilerin dinin koyduğu yasaklar dışına çıkan, dinin koyduğu yasakları ihlal eden beraberliklerin uygunsuz, günah olduğu söylenmiştir. Hatta bazı hadislerde bu bir nevi zina olarak adlandırılmıştır.
Evet, insanların içine bu sevgiyi koyan Allah'tır. Ancak her duygunun nerede ve nasıl kullanılacağını da bize bildirmiştir. Bu duyguları asıl sahibi olan Allah'a verdikten sonra o zaman Allah adına onun mahlukatını sevmek de ibadet olur. Bize verilen duyguları yanlış yerde kullanmak doğru değildir.
Aşık olmak günah değildir. Bir hadiste, bir kadına aşık olup onu gizleyen ve kimseye söylemeden ölen birinin şehit olacağı ifade edilir. (bk. Kenzu'lummal, h. No: 7000) Bildiğiniz gibi, aşk, nefsanî olan duygusallıktan ziyade, kalbî olan aşırı sevginin adıdır.
Çünkü sevgi en yüce ibadettir. Aşk makamı mâbud olma makamıdır. Bir “sevgi dini”nden de (dînü'l-hub) bahseden İbnü'l-Arabî dininin de kıblesinin de sevgi olduğunu ifade etmiştir. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî açıkça aşk dininden bahsederek aşktan başka din ve mezhep tanımadığını ifade etmiştir.
Madde, Reşit Olmayanla Cinsel İlişki başlığı altında, “Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikâyet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” şeklinde.
İlgili 23 soru bulundu
Bu konudaki ilke nettir; erkeğin namahremi, yabancısı olduğu bir kadına somut bir gereklilik veya zaruret dışında özellikle bakması, onu izlemesi, bakarken dalması hangi hislerle olursa olsun caiz değildir.
Aşk, şiddetli sevgidir.
Tasavvuf dilinde, Allah'a muhabbet anlamında kullanılır. Allah'a muhabbet, velayet yollarının en keskin kuvvetidir, en mühim bir mayası ve iksiridir.
Sen, Cenab-ı Hakkın zât, sıfat ve esmâsına sarfedilecek sevme duygusunu kalkıp âşık olduğun insana sarf ettiğinden lâyık olarak, hak ederek bu aşk acısını çekiyorsun. Aşk acısı merhametsiz bir azap olduğu için merhamet edilmeye de lâyık değilsin.
Evet, haklısınız. Her bireyin yaşadığı olaylara bakış açısı, inançları ve kişisel deneyimleri farklıdır. Bu nedenle, aşk acısının bir imtihan olarak görülmesi ya da duygusal bir acı olarak tanımlanması kişisel bir tercihtir.
Çünkü kendi yanından o kişiye âşık olmamıştır. Allah'ın verdiği duygulardan yani ona yüklenen programdan dolayı o şahsa âşık olmuştur. Allah bununla onu imtihan etmektedir. Yani o aşkla imtihan olan o insanın; aşkını gizleyip, sabredip, iffetini muhafaza edip, nefis ve şeytanı ile mücadele etmesi büyük cihadıdır.
"AŞK GEÇİCİ BİR GÖRME KUSURUDUR
“Çünkü insan sevgi üreterek, sevilmek gereksinimini doyurmak ister. İşte bu süreçte; yaşarken sıkıntı verse de yüreğimizi titreten, aklımızı meşgul eden ve sürekli yaşamak isteyeceğimiz duygu olarak karşımıza çıkan aşk, geçici bir görme kusurudur.
Âşık olduğu kişi, âşık olan için en özel kişi olur ve büyük bir tutku hisseder. Sebebi ise beyindeki dopamin seviyesinin yükselmesidir. Âşık olunan kişinin kusurları görülmez ve en mükemmel kişi olarak kabul edilir. Sebebi ise norepinefrin salgılanmasının artmasıdır.
Elinde olmadan sürekli size bakar, gözlerini sizin üzerinizden alamaz. Ortam kalabalıksa bile mutlaka sizi görebileceği bir yere geçer ve sizin de onu görmeniz umuduyla bakmaya devam eder. Yalnızca ortamlarda değil, sosyal medyada da sizi göz takibine alır ve fotoğraflarınızı beğenir, hikayelerinize cevap verir.
Bu durumda, bir görevle daha büyük bir ödül algıladığında, genellikle beynin dopamin seviyelerinde bir artış olur. Yani, romantik bağlar duygusal iniş ve çıkışlarla gelirler. Duygusal ve fiziksel uyarıcılar da beynin aynı nörokimyasal sistemi ile yönlendirdikleri için aşk acısı yaşanır.
O kişiye dokunmak, kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan hormonların salgılanmasına neden olur ve onlarla birlikte olmak, görmek için güçlü bir istek duyulur. İkinci aşama romantik aşktır. Burada da dopamin ve oksitosin kimyasalları salgılanarak insanların birbirine bağlanması sağlanır.
Allah, 'Ben, beni seven müminin kalbindeyim' diyor. Peygamber Efendimizi ruhumuzla seviyoruz. Allah'ın bir ismi de Vedûd'dur yani 'şehvet olmayan sevgi'. Gerçek aşkta şehvet yoktur ve aşkın dili de sükuttur. Aşkın lisanı da yoktur, akıl ile izahı da” dedi.
Gerçek aşk nedir diye merak edenler için üçüncü kişilerin olmadığı aşktır denilebilir. Her yerde ve her kişide aynı şekilde hissedilen gerçek aşta, asla üçüncü kişilere yer verilmez. Bu yüzden kişinin hem aklında hem de kalbinde 7/24 sadece tek kişi vardır ve o da aşık olduğu kişinin ta kendisidir.
Halbuki onları Allah için sevmenin ölçüsü: Onlara hiç ihtyacın kalmadığı bir zamanda, ihtiyar ve bakıma muhtaç olduklarında, onlara daha çok hürmet ve hizmet edip uzun ömürlü olmalarını istemektir. Evlâdına yönelttiğin sevgi karşılıksız ve hasbidir.
Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının nikahsız olarak ellerinin birbirine değmesi ve yalnız kalmaları da caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
buyurarak harama bakmayı, zinaya götüren fiillerden olduğu için caiz olmadığını belirtmiştir. Bu itibarla, erkek veya kadının, birbirlerini tahrik edici hal ve hareketlerde bulunmaktan kaçınmaları gerekir.
Sahabeden Hz. Ömer bu hadis çerçevesinde evleneceği hanıma bakmıştır ve bakılmasını tavsiye etmiştir. Evlenecek erkek eş adayının saçlarına eline tenine ayaklarına gerdanına ağzına dişlerine bakmak istese bu onun hakkıdır. Ama eş adayı da bunlardan uygun gördüğünü gösterme ya da göstermeme hakkına sahiptir.
Şehvetin özel bir kişiye odaklanabilmesi için cinsel dürtülerin de o kişiye yönelik olarak artmış olması beklenir. Bu bağlamda, aşkın cinsel arzuyu artırması şaşılacak bir durum değildir. Biyokimyasal açıdan ise, aşık olma sürecinde artan dopaminin, testosteronu da artırır. Testosteron, cinsel arzunun belirleyicisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri