Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Stopaj, gelir ya da kazancın kaynağında kesilen vergidir. Personele yapılan ücret ödemesi, kira ödemesi, kar payı veya gider pusulası ödemelerinde stopaj kesilmesi gerekmektedir.
Personele yapılan ücret ödemeleri, serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları ve kâr paylarının yanı sıra iş yeri kira ödemeleri de stopaj kesintisi yapılan ödemeler arasında yer alır.
Aktif ya da pasif gelir elde eden herkes, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her yıl düzenli olarak açıklanan oranlar dahilinde stopaj ödemekle yükümlüdür ve ödemeler vergi dairesine yapılır.
İlgili 42 soru bulundu
193 numaralı Gelir Vergisi Kanununun 95. maddesine göre bazı kişilerin kira stopajı ödeme yükümlülüğü yoktur. İlgili kanun maddesinde belirtilen kişiler şunlardır: Maaşlarını yurt dışından alan kişiler. Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.
Kooperatifler, Yatırım fonu yönetenler, Gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, Zirai kazançlarını bilanço veya zırai işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler, gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecburdurlar.
Stopaj, verginin ödenme şeklidir. Muhtasar ise stopaj aracılığı ile kesilen vergileri ifade eder. Yani muhtasar bir vergi çeşidi iken stopaj, verginin ödenme şeklidir. Stopaj yolu ile kesilen vergiler, muhtasar beyannamede belirtilerek vergi dairesine ibraz edilir.
Kiracı şahıs şirketi sahipleri işyeri kirasının %10'u kadar stopaj öder. Kira stopajı aylık hesaplanır ve üç ayda bir ödenir. Bu arada kira stopajının oranı dönemsel olarak değişiklik gösterebilir.
Faturada stopaj olmaz ancak Serbest meslek Makbuzu kesilirken %20 stopaj hesabı yapılır. Fatura kesiminde stopaj bulunmadığından gelirinizden herhangi bir tutar da düşülmez.
esnaf muaflığından yararlanmayan ve vergi mükellefiyeti olmayan nihai tüketiciden almanız durumunda, ödeyeceğiniz bedel için gider pusulası düzenlemeniz gerekmekte olup; bu bedel üzerinden gelir vergisi tevkifatı (stopaj) yapılmasına gerek yoktur.
❓ Hangi Ödemelerde Stopaj Yapılması Gerekir? Serbest meslek ödemeleri, gider pusulaları, personele yapılan ücret ödemeleri, kira ödemeleri ve kar payları stopaj vergisine tabiidir.
Stopaj ticari kazançlarda kanunda belirtilen miktarda ödenir. Herhangi bir kişiye serbest meslek hizmeti yaptırdığınızda, yaptığınız ödemenin içerisinden Stopaj Vergisi kesilir ve kesilen kısımdan kalan kısmı siz karşı tarafa ödersiniz.
Stopaj Vergisi Ödenmezse Ne Olur? Gelir Stopaj Vergisi ödememek, gecikme cezasına yol açar. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, söz konusu cezaya ilişkin detaylara yer verir. Bu kanunun 359. maddesinde yer alan nedenlerle ödenmeyen vergiler için ilgili tutarın üç katı ceza uygulanır.
İş yeri kiraları söz konusu olduğunda gelir vergisi stopajı kiracı tarafından beyan edilerek vergi dairesine ödenir ve stopaj yoluyla ödenen vergi mal sahibi tarafından verilen yıllık gelir vergisi beyannamesinde beyan edilen kira geliri üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir.
Stopaj Kesintisi İadesi Nasıl Alınır? Bu haktan yararlanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı kişilerin vergi dairelerine dilekçe ile iade başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Dilekçe ayrıca geri ödemenin yapılabileceği banka hesap numarasını da içermelidir.
Sanal Ofislerde Kira Stopajı Var Mı? Sanal ofislerde kira stopaj vergisi ödenmeye devam edilmez. Kira stopaj vergisi; kiralanan ya da satın alınan mülke ait ödenmesi gereken bir vergi türüdür. Ancak sanal ofis kullanılmaya başlandığı zaman bu durumdan muaf olunur.
Evet, stopajsız e-serbest meslek makbuzu kesmek mümkün. Eğer müşteriniz vergi mükellefi değil ise stopajsız fakat KDV dahil şekilde e-SMM kesebilirsiniz. Örneğin, basit usule tabi mükelleflere düzenlenen e-SMM'lerde stopaj bulunmaz.
Kirada oturuyorsanız home ofis için evin ne kadarını kullandığınızın bir önemi yoktur. Dolayısıyla stopaj yükümlülüğünüz kiranın tamamını kapsar.
Muhtasar ile Stopaj Aynı mı? Hayır, muhtasar beyanname ve stopaj farklı kavramlardır. Muhtasar beyanname, çalışanlardan kesilen gelir vergisi ve sigorta primlerini bildirmek için kullanılırken, stopaj, belirli ödemelerden hemen kesilen vergileri ifade eder. Stopaj, gelir vergisi ödeme biçimlerinden biridir.
Stopaj Nedir Basit Anlatım? Stopaj basit anlatımda gelir ya da kurumlar vergisine tabi bir kazançtan kaynağında kesilen gelir vergisine denir. Diğer vergi türlerinden farklı bir yapıya sahiptir. Genel olarak vergi sistemimiz beyana dayalıdır ve belirli dönemlerde ödenir.
Muhtasar beyanname, işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kimseler (Vergi Sorumluları) tarafından kesilen vergilerin matrahları ile birlikte, toplu olarak vergi dairesine bildirilmesine mahsustur (GVKmd.84). MUHTASAR BEYANNAMEYİ VEREBİLECEK MÜKELLEFDİR.
Mevduat Faizleri (TL ve DTH)
30.09.2020 tarihinden itibaren açılan veya vadesi yenilenen TL mevduat hesaplarına ödenen faizlerden; Vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli hesaplarda %5, 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda %3, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda %0, oranında stopaja tabi.
193 sayılı VUK ile 5520 sayılı K.V. açısından brüt tutar üzerinden stopaj yapılır. Oluşacak vergi kesintisi muhtasar beyanname ile vergi dairesine beyan edilecektir. Stopaj oranı %20 tır.
Muhtasar, kelime olarak kısa ve öz anlamlarına gelir. Beyanname ise bir şeyi bildirme olarak kullanılır. Bu iki kelimenin birleşimi olan muhtasar beyanname ise kesilen vergilerin matrahlarıyla beraber ilgili vergi dairesine iletilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri