Yaşlılarda terden kaynaklanan kokuda sıklıkla öz bakımlarının azalması da rol oynamaktadır. Bunun dışında yaşlılarda terde “ω10 doymamış yağ asitleri” ve “ω7 doymamış yağ asitleri” yüksek bulunmuştur. Bunlar hava ile yada bakteriler ile okside olduklarında koku ortaya çıkmaktadır.
Yaşlandıkça, metabolizma hızı da yavaşlar. Bu durum, bazılarında vücut sıcaklığının düşmesine ve terleme miktarının azalmasına neden olabilir. Azalan terleme, vücuttan atılan kimyasalların bileşimi ve miktarını etkileyebilir ve bu da "yaşlı kokusu" olarak adlandırılan kokuyla sonuçlanabilir.
Tıbbi durumlar: Tiroit bezlerinin hızlı çalışması, diyabet, karaciğer ve böbrek hastalıkları nadir olarak da genetik durumlarda vücudun kokusu değişim gösterebilir. Bazı sağlık problemlerinde vücut farklı bir koku yayabilir.
Vücut kokusu, ergenlik çağındayken başlar. Kadınlar aslında daha fazla ter bezlerine sahip olsalar da apokrin bezlerinden daha fazla terledikleri için vücut kokusu erkekler için daha büyük bir sorundur. Köri, sarımsak veya baharatlar gibi bazı yiyecekler, alkol ve bazı ilaçlar ter kokumuzu kötü hale getirebilir.
Bilim insanlarına göre, yaşlı insanlara bu özgün kokuyu veren kimyasal, 2-nonenal adındaki bir bileşen. Diğer kimyasalların zamanla oksidatif parçalanmaları ile ortaya çıkan bu bileşen, insanlarda “nahoş, yağlı ve otsu” olarak tanımlanan kokuyu üretiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle tuvalet, banyo ve lavabo gibi ortamlarda kullanılır. Böylece ortamın kötü kokmasını önler. Tuvalet koku giderici olarak değerlendirilebilmesi için aromalı türleri de üretilmiştir. Bu sayede kendine has kimyasal kokusuyla birlikte çiçek kokuları da yayar.
En tehlikeli kimyasal madde, naftalindir ve kesinlikle eve alınmaması gerekir. Hiçbir evin içerisine konmaması lazım.
- Yüz, koltuk altı, ayak terlemesi ameliyatsız tedavi için Dermatoloji bölümüne gidilir.
Mantarların en çok görüldüğü yerlerden bir bölgede bacak arası bölgesidir. Terleme sonucu nemin çokca oluşması ısının bu bölgede fazla oluşu hava almaması gibi nedenlerle bacak arası mantar oluşumu için oldukça elverişlidir.
Ter Kokusu için En Etkili Doğal Çözümler
Pek çok etken ter bezlerinin çalışmasına neden olmaktadır. Ağır iş koşulları, yaşanan stres, kaygı gibi durumlar, genetik rahatsızlıklar, yanlış ya da eksik kişisel bakım gibi birçok durum kötü ter kokusuna neden olabilir.
Göğüsün alt kısmı da kaburga kısmına temas eder. Bu sebeple özellikle yaz aylarında göğüs arası ve altlarında terleme ve kötü koku oluşur. Kimi zaman sivilcelenme, kaşıntı, kızarıklık da meydana gelir. Hava almayan göğüs bölgesi temiz ve kuru tutulmaz ise zamanla mantar türemeye başlar.
Ekşi, keskin bir koku vajinanın normalden daha asidik olduğunu gösterebilir. Stres durumlarında, diyet değişikliklerinde de vajinal akıntı ve koku değişebilir. Regl döneminde hafif metalik hissedilen koku kanın demir içermesinden kaynaklıdır.
Ayrıca klozet ve lavabolara yarım bardak karbonat veya limon suyu dökmek, sonra bol suyla durulamak kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra lavaboya kahve telvesi ve sonrasında kaynar su dökebilirsiniz.
Bazı hastalıklarda, vücut, alışılmadık kokulara neden olan maddeler üretir. Daha sonra bunlar ciltten (ter), metabolik atıklarla (idrar, dışkı) ve nefes yoluyla (ağız kokusu) atılır ve hastalıkların erken uyarı işareti olurlar. Kokular, ağrı veya lekeler gibi diğer hastalık belirtilerinden daha önce ortaya çıkar.
Fırçalanmayan, diş ipi ve gargara kullanılmayan dişlerde gıda parçacıkları ağızda kalabilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur ve bu durumda nefesin kötü kokmasına yol açar. Antibakteriyel ağız gargaraları kokuyu azaltmaya yardımcı olabilir.
Koku yapan besinler alınmadığı durumda da ter kokunuzda farklılık var ise bu durum bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu rahatsızlıklar neler olabilir ; Karaciğer ile ilgili bozulmalar, böbrek sorunları, kalsiyum, çinko, magnezyum gibi eksiklik veya diyabet rahatsızlığı gibi sorunlar kokusu durumu gelmektedir.
Ispanak gibi sağlıklı bir besinin vücut kokusuna kötü etki ettiğini düşünmek biraz güç. Ispanağın, kimyasal trimetilamin salgılayan yüksek miktarda metil bileşenleri içerdiğine inanılıyor. Bu kimyasal, vücuttan terleme yoluyla atılıyor ve oldukça berbat bir koku yaydığı söyleniyor.
Narenciye tükettiğimizde bir tür kötü koku giderici olarak çalışır. Taze ve canlandırıcı bir kokusu vardır ve portakal, greyfurt, ananas veya çilek yerseniz o koku vücudunuza işler. Meyve tüketen biri değilseniz, içeceğinize biraz limon sıkmayı düşünebilirsiniz.
Vajinada kötü kokunun geçmesi için öncelikle temizliğe dikkat edilmelidir. Vajinanın hava alması ve kuru tutulması gerekmektedir. Pamuklu iç çamaşırı kullanılmalı, sentetik çamaşırlar giyilmemelidir. Vajinadaki kötü kokuyu bastırmak amacıyla deodorant gibi kozmetik ürünler kullanılmamalıdır.
Semenin (meni) kokusu prostat bezinin salgıladığı spermin oksidasyonundan dolayı "at kestanesi çiçeği" gibi koktuğu düşünülüyor. Semen sitrik asit, serbest amino asitleri , früktoz , enzimler, fosforil, prostaglandin , potasyum ve çinko içerir.
Erkekler için önemli bir unsurdur bayanların kokusu. Parfüm kokusundan etkilenen erkekler güzel kokan kadınların adeta etkisi altına girerler. Parfüm kokusunun yanında ilginç bir şekilde, saçtan dağılan şampuan ve vücuttan yayılan duş jelleri ve losyonlarının kokusunu almak isterler.
Fareleri, onların sevmediği kokular ile kaçırmak isteyenlerin uyguladıkları yöntemler şunlardır: Naftalin: Daha çok güve öldürücü olarak kullanılan naftalin, keskin kokuya sahip olması nedeniyle fareleri kaçıran kokular arasında yer alır.
Birçok Avrupa ülkesinde naftalinin yasaklı ürünler listesinde yer aldığının altını çizen Kolaylı, "Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır.
Naftalin, genellikle güveler ve bazı diğer haşerelerle mücadele etmek için evlerde oldukça yaygın olarak kullanılan, kimi zamansa güzel koku vermesi için kullanılan bir kimyasaldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri