Vücut Yaşlanırken Beyin Hücreleri Ölür Mü? Yaygın bir inanç vardır: Beyin hücrelerimiz zamanla ölürler. Son bilimsel araştırmalar durumun böyle olmadığını gösteriyor.
Avrupalı bilim insanları, insan beyninin 90'lı yaşlarına kadar yeni hücre üretmeye devam edebildiğini ortaya koydu. İspanya'da yapılan araştırmaya göre beynin hafıza ve ruh halini yöneten kısmı olan hipokampüs, yaşlılıkta dahi taze hücre üretebiliyor.
Yaşlandıkça beynin hızlı karar verme ve bellek gibi fonksiyonlarında azalma olurken, mantık yürütme, analiz etme ve bunlara bağlı karar verebilme yetenekleri artar. Beyin yapısına baktığımız zaman yaşlanmayla birlikte bir miktar küçülmeden söz edilebilir.
Yaşlandıkça, beyinin hafif değişiklikler geçirmesi ve boyutunun azalması yaygındır. Ancak normal yaşa bağlı küçülme ile bu süreci hızlandıran durumlar arasında ayrım yapmak önemlidir.
Beyin hücreleri yaşlanmak zorunda değil, ancak yaşlanma ile birlikte beyin hücrelerinde de değişiklikler olabilir. Yaşlılıkla birlikte beyin hücre sayısı azalabilir ve hücreler arası iletişim azalabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir. Beyindeki oksijen akışı birkaç dakikalığına azalırsa 'hipoksik beyin hasarı' meydana gelebilir.
Yapılan çalışmalar, insan beyninde 60'lı yaşlardan itibaren yavaşlama olarak algılanan şeyin aslında vücudun dış etkenler tarafından engellenen tepki süresi olduğu söylemektedirler.
Yaş İlerledikçe Beyin Değişir
İnsan yaşlandıkça beynin şekli hacimsel olarak küçülmektedir. Beynin motivasyon ve ödül sistemleri için merkez olan alanın hacimsel olarak %25 düzeyinde küçüldüğü de görülmektedir. Yaş dışında beyin yapısını genetik faktörün de önemli derecede etkilediği bilinmektedir.
Beyin Zamanla Büyür Mü? Beynimiz ve işlevleri ,insan türünün beyninin ağırlığının artması milyon yıla yaklaşan bir süre içindedir 10 bin yılda olan bir şey değildir yüzyıllar sonunda olan bir şeydir. Ayrıca insan ne kadar öğrenirse o kadar beyni büyür diye bir şey yoktur .
Dışardan gelen zarara karşı veya oksijenlenme kan akımı azlığında en hassas bölgeler hafıza bölgeleri ciddi oranda etkilenebiliyor. İşlevini yitiren beyin dokusu kullanılmadığı için bir süre sonra küçülmeye başlıyor.
Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır. Ayrıca bu dönemdeki hataların ve ihmallerin telafisi mümkün değildir.
Bilişsel anlamda beyin gelişimi nöronların sayıca artmasından ziyade nöronlar arası bağlantıların (sinapsların) artması ile gerçekleşir. Beyin Gelişimi Kaç Yaşına Kadar Devam Eder? Erkek çocuğun beyin gelişimi 16-18 yaşa kadar devam eder, Kız çocuğun beyin gelişimi 15-17 yaşa kadar devam eder.
Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine (atrofi) ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Beyin dokusunda doğrudan hasar gören ve ölümü gerçekleşen beyin hücrelerinin yeniden iyileşmesi mümkün değildir. Ancak hasar gören beyin bölgesinin etrafında kısmi hasarlanmış veya ödemden dolayı bası altında kalmış hücrelerin erken müdahale ile yeniden iyileşmeleri ve fonksiyonlarını geri kazanmaları mümkündür.
Koordinasyon ortadan kalktığından ortaklık bozulur ve hepsi belli bir süre içinde biyolojik canlılığını yitirir. Bu süre maksimum 72 saattir. Bu nedenle bugün artık kesin olarak biliyoruz ki beyin ölümü tam anlamıyla ölümü ifade eder.
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Beynin büyüklüğü ile zekâ arasında doğrusal bir ilişki yoktur. Bir insanın kısa boylu hatta cüce olduğu için beyninin küçük olması daha az zeki olacağı anlamına gelmez.
Beyin: Sabah saat 10.00-12.00 arasında mental performansımızın en iyi olduğu dönem ve saat 12.00 ile 14.00 arası problem çözme gibi yüksek beyin fonksiyonlarının en iyi olduğu dönem.
Ne yazık ki ölen beyin hücreleri, vücuttaki diğer hücrelerin aksine yenilenmiyor. Ancak nöroplastisite dediğimiz tedavi yöntemi komşu hücrelerin ölen beyin hücrelerinin yerine görevi üstlenmesini sağlıyor. Komşudaki 1 beyin hücresi 2 kat çalışarak onun da işlevini yerine getirebiliyor bu sayede.
Nörogenesis adı verilen yeni beyin hücreleri oluşturabilme özelliğimiz 80'li yaşlarımızda bile sürüyor. Herhangi bir hastalık olmasa da beynimizin yeni hücreler ve bağlantılar oluşturabilme özelliğini kullanabilmemiz için her yaşta öğrenmeye devam etmeliyiz.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
ABD'de ''Nörobiyoloji'' dergisinin son sayısında, ''Yaşlanmanın Nörobiyolojisi'' başlığıyla yayımlanan araştırmaya göre, sağlıklı bir birey, 37 yaşına kadar hafızasını büyük ölçüde muhafaza ederken, kelime hazinesi ya da genel kültür gibi alanlarda hafızanın ortalama 60 yaşına kadar korunabiliyor.
B vitaminleri folat, B12 ve B6 merkezi Sinirsel iletim de görevleri olduğu gibi hormanların yapı taşı veya aktifleşmesi gibi çok geniş bir yelpazede görevi vardır. Bu nedenle bu vitaminlerin çocukluk dönemi boyunca bilişsel gelişim, yetişkinler için ise bellek performansında etkili olabileceği belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri