Rengi kahverengi ve siyah arasında, büyüklüğü ise yaklaşık 1-2 cm olan yaşlılık lekeleri (aynı zamanda güneş lekeleri olarak da adlandırılır) fazla miktarda melanin üretimini tetikleyen güneşe aşırı maruz kalma sonucu oluşuyor.
Yaşlandıkça cilde rengini veren melanin pigmenti, cilt yüzeyinde birikmeye başlar ve cilt üzerinde kahverengi renkli alanlar oluşturur. Cilt, uzun süre güneşe maruz kaldığında güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından kendini korumak amacıyla yüksek miktarda melanin (cilde rengini veren renk pigmenti) salgılar.
Cilt güneş ışığına maruz kaldığında, vücut güneşin zararlı ultraviyole (UV) ışınlarından korunmak için fazladan melanin üretir. Ne kadar çok melanin üretilirse cildin o kadar koyulaştığı görülür. Ciltteki fazla melanin bir araya toplandığında koyu yaşlılık lekeleri ortaya çıkar.
Yaşlılık lekeleri tedavisinde kryoterapi (buz tedavisi) ve lazer tedavileri kullanılabilir. Yaşlılık lekeleri deriden kabarık et beni şeklindeyse 1-2 seansta lazer veya kryoterapi ile giderilebilir. Deriden kabarık olmayan leke şeklinde yaşlılık lekeleri 1-4 seans, 1 ay aralıklarla tedavi edilebilir.
Ellerinize düzenli olarak güneş kremi sürmelisiniz. Eller için özel olarak formüle edilmiş dermokozmetik ürünler, pigment giderici, nemlendirici ve güneşi filtreleyen etkin maddeleri sayesinde ellerdeki kahverengi lekeleri önleyebilir ve azaltabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ciltte kahverengi lekeler genellikle güneşe maruz kalmanın bir sonucu olarak oluşur ve "güneş lekeleri" olarak da bilinir. Ayrıca yaşlılık lekeleri veya lentigo olarak adlandırılırlar. Hormonal değişiklikler, hamilelik veya doğum kontrol hapları da bu lekelerin oluşumuna katkıda bulunabilir.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
İçeriğinde bulunan asetik asit sayesinde elma sirkesi de cilt pigmentasyonunu hafifletir ve lekelerin tedavisinde tercih edilir.
Cilt lekelerine çözüm İbrahim Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Saraçoğlu, cilt lekelerinden kurtulmak için cildi temizledikten sonra elma sirkesine batırılan pamuk ile lekeli bölgelerin silinmesini önermektedir.
Itır yağının yanı sıra gül yağı, bergamot yağı, limon yağı da cilt lekelerinde başarılı. Fakat bunları birleştireceğiniz sabit yağ da önemli. Alfa ve beta tokoferol yönünden zengin olan argan yağı kullanmalısınız.
Yaşlandıkça cilde rengini veren melanin pigmenti, cilt yüzeyinde birikmeye başlar ve cilt üzerinde kahverengi renkli alanlar oluşturur. Cilt, uzun süre güneşe maruz kaldığında güneşin zararlı ultra viyole ışınlarından kendini korumak amacıyla yüksek miktarda melanin (cilde rengini veren renk pigmenti) salgılar.
Temiz bir pamuğa bol bol limon suyu sürüp güneş lekesine uygulayarak 20-25 dakika bekleyin. Ardından bol su ile durulayın. Kaşıntı ya da kızarıklıklara maruz kalmamak için limon suyu uyguladığınızda güneşe çıkmayın. Aloe Vera: Güneş lekelerini gidermede en başarılı bitkilerden biridir.
Yaşlılık Lekesi Neden Olur? Yaşlılık lekesi, vücudun yaş ile birlikte fazla melanin, cilde rengini veren pigment, üretmesi ile oluşur. Güneşe fazla maruz kalan ciltlerde özellikle yaşlılık lekeleri çok daha fazla görülmektedir. Çünkü vücut kendini güneş ışınlarından korumak için daha fazla melanin üretmeye başlar.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Vücuttaki kahverengi lekeler, genellikle zararlı değildir ancak bazı durumlarda bir çeşit cilt kanseri olan melanom ile karıştırılabilir. Genellikle dermatolog, fiziksel muayene ile koyu lekelerin türünü teşhis edebilir. Lekeler hakkında şüphelenirse biyopsi ya da ileri kan testleri isteyebilir.
Stres altında kalan insanlar, cilt lekesi oluşumuna daha yatkın olmaktadır. Stres kaynaklı cilt lekeleri, kronik ilerleyebilmekte ve kişilerin cilt bütünlüğünü bozmaktadır. Stres, cilt sağlığı başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin dengesini bozmakta ve yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etki göstermektedir.
Elma sirkesi cilt bakımında tonik, yüz yıkama suyu olarak ve hatta leke tedavisi için kullanılabilir.
Rendeleyip suyunu çıkardığınız kabak ve salatalığın üzerine yoğurt, kil , kabartma tozu ve birkaç damla limon suyunu ekleyin, krem kıvamına getirene kadar karıştırın, temiz cilde sürün ve 20 dakika bekletin, hafifçe ovarak cildinizden çıkarın ve ılık suyla durulayın ve cildinize uygun gece kreminizle nemlendirin.
Lentigo, cilt yaşlanması ve güneşe maruziyet ile güçlü bir şekilde ilişkili olan özel bir hiperpigmentasyon formudur. Bir lentigo bazen solar lentigo, aktinik lentigo, senil lentigo veya "yaşlılık lekesi" olarak da adlandırılır.
Yumuşak ve pürüzsüz bir cilt için çok yardımcı olur. Yarım su bardağı üzüm sirkesini bir bardak soğuk su ile karıştırarak buzdolabında bir süre soğutun. Pamuk yardımıyla günde birkaç kez cildinize uygulayın. Yaşlılık lekelerini ve kırışıklıkları giderir.
Et beni elma sirkesi ile yok edilebilir mi? Bu sorunun cevabı, evet! Et beni tedavisi elma sirkesi ile yapılabilir ancak özenli ve sabırlı olmak gerekir. Elma sirkesi içerisindeki asidik asit ile et beni tedavisinde çok başarılı bir doğal çözümdür.
Yaşlanma lekeleri aslında cildin glikasyonudur ve cilt proteinine glikoz yani şeker eklenmesiyle olur. Aniden ortaya çıkmadıysa ve yaşınızla doğru orantılı artıyorsa bir sorun yoktur ancak ortaya çıkma hızı süratleniyorsa araştırılması gerekir.
“Lentigo” adı verilen ve halk arasında “yaşlılık lekesi” olarak bilinen cilt lekeleri ileri yaşlarda en sık karşılaşılan sorunlardan biridir. Yaşlılık lekesinin nedeni güneştir. En çok eller ve yüzde görülür. Kriyoterapi (dondurma tedavisi) yöntemiyle ve renk açıcı kremlerle tedavi edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri