Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
Yün yastıkları yıkarken kısa süreli programda yıkamalısınız. Yünlülere özel deterjanla yıkamanız gereken bu yastıkları elde de yıkayabilirsiniz. Elyaf yastıklar: Elyaf yastıklar normal yıkama ayarında yıkanmalıdır. Yastığın etiket bilgilerini kontrol ederek 40 derecede yıkama yapabilirsiniz.
Yastıklar elde yıkanabileceği gibi çamaşır makinelerinde de yıkanabilir. Dilerseniz yastığı yıkamak yerine sadece yastığın kılıfını yıkamayı da düşünebilirsiniz. Yastık, ekstra bir fermuarlı bölüm içinde ise yastığı bu fermuarlı bölümden çıkararak yıkamayı da düşünebilirsiniz.
Çamaşır makinesinde elyaf yastıkları yıkamak için ideal sıcaklık 30 derece.
İlgili 37 soru bulundu
Elyaf yastık nasıl yıkanır ? Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
Bir fincan karbonatı yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın. Bu yöntemlerin herhangi birini kullanarak yastıktaki sarı lekeleri çıkarabilirsiniz.
Elyaf ve silikon gibi yastıklar ise makinede kolaylıkla yıkanabiliyor.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Sıradan bir yıkama işlemi için her zaman kullandığın çamaşır deterjanından bir su bardağı kadar ekle. Yastıklarının aşırı derecede beyaz olmasını istiyorsan deterjana ek olarak şunları da ekle: 1 su bardağı toz bulaşık makinesi deterjanı, önerilen miktar kadar çamaşır suyu ve yarım su bardağı boraks.
Öncelikle yastığına yastık kılıfı geçirdiysen onu çıkar. Bazı yastıklar ek bir fermuarlı kılıfın içinde gelir ki bu da çıkarılmalı ve yastığın kendisinden ayrı olarak yıkanmalıdır. Yastıklarını çamaşır makinesine koy. Yastıkları (hatta kuş tüyü olanları bile) çamaşır makinesinde yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur.
- Oldukça rahat uyku çekeceğiniz pamuk yastıklar da kaz tüyü gibi doğal ve yumuşak olmasından dolayı alerjik kişilerin tercih ettiği bir yastık türüdür. Pamuk yastıkları 30 derece sıcaklıkta makinede hassas yıkama programında yıkayabilirsiniz.
Çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında en az sıcaklık derecesine getirerek yıkamanızı tavsiye ederiz. Hassas bir yapıya sahip olan kaz tüyü yastık ve kaz tüyü yorganlarınızı yıkadıktan sonra asla sıkma işlemi uygulamayın.
Giysileriniz pamukluysa 40, narinse 30 derecede yıkanabilir. Yoğun lekeliyse ve sıcak yıkamaya uygunsa 90 dereceye kadar program kullanabilirsiniz. Beyazlar lekeleri daha çok göstereceğinden, kumaşlar uygunsa 60 derecede yıkama önerilir. İç çamaşırı gibi kıyafetleri yüksek ısıda dezenfekte edebilirsiniz.
Temizliğini sağlamak için alez ve kılıf kullanılır. Bunların yanında mutlaka yastıklar düzenli olarak yıkanmalıdır. Yastıklar içeriğine göre yılda 2 kere, 3 ayda bir veya yılda 4 kez olacak şekilde yıkanabilir.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal.
Genellikle yastıkların 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye edilir. Yastığınızı temizlerken doğru yıkama programını seçtiğinizden de emin olmanız gerekir. Yastıklarınızı yıkamak için genellikle hassas bir yıkama programı veya yüksek su seviyesi gerektiren bir yıkama programı seçmeniz önerilir.
Çamaşır makinesinde düşük derecelerde kısa sürede yıkanabilmeleri mümkün olur. 30 derecede yıkanabilmeleri mümkündür. Yıkadıktan sonra kurutma aşamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Güneşte havalandırılarak kurutulması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında kurutma makinesi ile kurutulması da mümkün olmaktadır.
Bunun yerine, birçok yastık orta ısıda bir saat boyunca kurutulabilir. Kurutucuya birkaç kuru havlu eklemek işleri hızlandıracaktır. Hava ılımansa, yastıkların çoğunu tamamen kuruyana kadar çamaşır ipine asabilirsiniz.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Elyaf yastıkların yumuşaklığını, kabarıklığını ve hacmini her 2 ayda bir yıkayarak yenileyebilirsiniz. Yastıklarınızı yıkamak için rüzgârlı günleri tercih edin. Elyaf yastıklarınızı yıkamak için çamaşır makinesinde en kısa programı seçip deterjanlı ılık suda ay da soğuk suda yıkayın. Daha sonra durulayın ve kurutun.
Bir yastık için gerekli olan elyaf malzemesi ortalama 600- 700 gramdır. Ancak kalın ve daha dolgun bir yastık isteyenler 1 kilo elyaf kullanabilir.
Makinanın kazan kısmına belirtilen ölçülerde oksijenli su ve sirke koyun. Oksijenli su doğal beyazlatıcıdır, sirke de kirleri gidermeye yarar. Ardından yastıkları makinaya koyun ve makinanın deterjan kısmına belirtilen ölçüde deterjan ilave edin. Makinayı çalıştırın.
“Yapmanız gereken tek şey, eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırmak ve yastığınızın lekeli bölgelerine püskürtmek. Yastığı tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.” Beyaz sirke sadece lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yastığı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.
Ter lekesinin üzerine karbonat döküp, birkaç damla limon suyu damlatıp 15-20 dakika kadar bekledikten sonra ılık su ile durulamak genellikle ter lekesini çıkmasını sağlayabilmektedir. Beyaz Sabun: Ter lekesinin oluştuğu bölgeyi beyaz sabunla ovalayarak yıkadığınızda başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri