Bir miktar kalın tuzu dilinizin üzerine serpin ve diş fırçanızla bir dakika kadar fırçalayın. Daha sonra ılık su ile durulayın. Bu yöntemi günde iki kez uyguladığınızda dil üzerindeki bakterileri yok edebilirsiniz.
Günde en az iki kez olmak üzere dişlerle birlikte dili de fırçalamak. Düzenli olarak ağız bakım suyu kullanmak. Dil temizleyicisi ismiyle bilinen ürünlerden yararlanarak dil üzerindeki kalıntıları ve ölü hücreleri temizlemek. Sigaradan uzak durmak.
Dil Temizleme Yöntemleri
Kaşığı, alt kısmı damağa denk gelecek şekilde ters tutarak dil üstüne yerleştirebilirsiniz. Kaşığı veya temizleyici spatulayı dilin üstünü sıyırarak kendinize çekebilirsiniz. Bu sırada dilin zedelenmemesine özen göstermelisiniz. Dil temizleme spatulası yerine diş fırçası da kullanabilirsiniz.
Limon suyu: Limon suyu, dilinizi temizleyerek sararmış tabakaları giderir. Bunun için bir bardak suya birkaç damla limon suyu ekleyin ve bu karışımla dilinizi fırçalayın. Ancak, limon suyunun asit içeriği nedeniyle diş minesine zarar verebileceğini unutmayın.
Dil temizliğinin en basit yolu dişlerinizi fırçalarken dilinizi de fırçalamaktır. Diş fırçasıyla dilinizi temizlerken dilinizi tamamen dışarı çıkararak dilinizi fırçalamalısınız. Bu şekilde dildeki kirleri dışarı atabilir ve tekrar ağız içine yerleşmesini engelleyebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Bir çay kaşığı kadar karbonatı, bir limon suyu ile karıştırın. Macun kıvamına gelen karışım ile diş fırçası kullanarak dilinizi ve dişlerinizi fırçalayıp ılık su ile durulayın. Bu işlemi günde bir kez tekrarladığınızda etkili bir temizliğe ulaşabilirsiniz.
Her kullanımın ardından diş fırçası yardımıyla bu aparatlar temizlenebilir. Diş macunu kullanarak derinlemesine bir temizlik yapılabilir.
Sarılık, cildinizde ve gözlerinizde sarı renk değişikliğine veya dilinizde sarı bir tabakaya sahip olmanıza neden olabilir. Bazı durumlarda, dilinizin de sararmasına yol açabilir. Vücudunuzda çok fazla bilirubin olduğunda sarılık oluşur çünkü karaciğeriniz bunu düzgün bir şekilde sindiremez.
Normalde dinlenme hâlindeyken (konuşmazken veya çiğnemezken) diliniz, ağzınızın alt tarafında (çene tarafında) olmamalıdır; damağınızın ön tarafına doğru hafifçe dokunan hâlde, rahat bir pozisyonda duruyor olmalıdır. Bu konumda dilinizin ucu, dişlerinizin 1 santimetre kadar üzerine denk gelecektir.
sigara dilin ortasına bastırılarak söndürülür.. dilin ortasında sinir ucu olmadığından canınız yanmaz..
Düzenli diş fırçalamak, diş ipi yapmak, ağız gargarası kullanmak sigara kokmanızı önleyecektir.
Kolesterol yüksekliğinin yol açtığı en önemli hastalıkların başında kalp gelmektedir. Ayrıca, dilin ortasında bulunan sarımsı tabaka, karaciğer rahatsızlığına işarettir. Kahverengi lekeler: Kabızlık problemi, bunun yanı sıra aşırı alkol tüketimi ve sigara içmek, dil üzerinde kahverengi leke oluşumuna yol açmaktadır.
Dilin arka tarafından ön kısmına doğru çok bastırmadan çekilerek temizlenir. Bakterilerin bittiğinden emin olana kadar aynı işlemi uygulanmalıdır. Dişler fırçalandı, dil temizlendi, diş ipi kullanılarak tam bir mekanik temizlikten sonra gargara kullanılabilir.
Sigara kullanımı, kalp hastalıkları, alkol tüketimi ve baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi de dilin beyaz renk olmasına neden olur.
Dil temizliği için diş fırçası kullanacaksanız eğer diş fırçanızın yumuşak olmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü sert kıllı diş fırçası dilinizin zarar görmesine neden olabilmektedir. Dilinizi temizlemek için dil spatulası da kullanabilirsiniz. Dil spatulasını dil köküne getirerek dilin ucuna doğru hareket ettirmelisiniz.
Normal bir dil, pembe renklidir, orta kalınlıktadır ve çatlak olmamalıdır. Üzeri hafif beyaz, nemli bir yapıdadır. Şurada Paylaş! Kırmızı bir dil ise bazı besinlerin eksikliği anlamına gelebilir.
Tüm ağız içi kanserleri içinde dil kanseri görülme oranı %3'tür. Ağız içi kanserleri arasında en sık görülen dudak kanseridir fakat 2. sırada dil kanseri gelir. 40 yaş altındaki bireylerde görülme olasılığı çok düşüktür fakat 60-70'li yaşlardan sonra görülme sıklığı giderek artar.
Dr. Bahar Kayahan Sirkeci bu soruma “Sağlıklı bir dil ince beyaz bir tabakaya sahip pembe bir dildir. Pembenin tonu açık veya koyu olabilir” cevabını verdi ve dil hastalıklarından korunmak için şu uyarılarda bulundu: "Öncelikle ağız ve diş bakımına özen gösterilmeli.
Vitamin eksikliği: Vücudunuz folik asit veya B-12 vitamini bakımından yetersizse, diliniz görünüşte kırmızı olabilir. Coğrafi dil: Bu iyi huylu (zararsız) rahatsızlık, dilinizin üzerinde düzensiz kırmızı lekelerin görünmesine neden olur.
Dilin arka kısmından öne doğru hafifçe iterek dil temizleyicisini kullanın. Yumuşak ve nazik hareketlerle dilin yüzeyini temizleyin, ancak fazla güç uygulamaktan kaçının. Her kullanımdan sonra dil temizleyicisini suyla durulayın ve temiz tutun. Böylece hijyenik bir şekilde kullanmış olursunuz.
Dil bir elle öne çıkarılır ve diğer elinizle dilini arka tarafına 10 -15 saniye kadar pamukla silin. Biraz bekledikten sonra pamuğu koklayabilirsiniz. Kokladığınız an gelen koku kötüyse, ağzınız kötü kokuyor demektir. Arka dişlerin detaylı olarak temizlenmesi ağız kokusunun giderilmesini sağlayacaktır.
Amaç diş yüzeyindeki yemek artıklarını, bakteri plağını uzaklaştırmaktır. Ağız ve diş bakımı yapılmadığında ise diş eti kanaması, kızarmasına ve zamanla diş eti hastalıkları meydana gelir. Dişler fırçalanmadığında diş kaybından çene tahribatına kadar birçok olumsuz sonuçla karşılaşabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri