Peki, yastık kılıfınızı hangi sıklıkta değiştirmelisiniz? Bunun yanıtı kullanım oranınıza göre değişir ancak yastık kılıflarınızı her halükarda en az 7 günde bir değiştirmelisiniz. Bunun yanı sıra doğal malzemelerle üretilmiş, nefes alan yastık kılıfları seçmek de yatak odanızda hijyeni sağlamanıza yardımcı olur.
- Yastık kılıflarını temizlemeden tozlardan kurtulmanız gerekmektedir. Tozlu olduğu zaman temizleme işlemi sağlıklı olmayacaktır. - Nevresim, çarşaf ve yastık kılıfları haftada en az 1 ortalama 2 kere değiştirilmelidir.
Yastık kılıfları haftada en az 1 kere yıkanmalıdır, kişinin tercihine göre sıklığı değişiklik gösterebilir. Yastığın içeriğinin temizliği için koruyucu kullanabilir ve düzenli olarak yıkayabilirsiniz. Yastık koruyucu olarak boyutuna uygun bir yastık alezi tercih edebilirsiniz.
Dr. Browning, kış aylarında sıklığın azalmasının tolere edilebileceğini ancak çarşafları haftada bir değiştirme sıklığının ideal olduğunu belirtiyor. Kış aylarında daha az terlesek bile ölü deri hücrelerimizi vücudumuzdan atmaya devam ediyoruz, bu yüzden iki haftada bir sıklık bile yeterli olmayabiliyor.
Nevresim takımlarının kış aylarında haftada en az bir kez, yaz aylarında ise haftada en az iki kez değiştirilmesi sağlıklı olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Çarşaflarınızı ne sıklıkla yıkamalısınız? Normal şartlar altında çarşaflarınızı ve yatak örtülerinizi en az haftada bir, tercihen haftada iki kez yıkamalısınız.
Diğer Çamaşırlardan Ayrı Yıkayın
Havluların diğer çamaşırlarla birlikte yıkanması yanlıştır. Havluların daha kolay sertleşmesine sebep olur. Havlularınızı biriktirerek, diğer çamaşırlardan ayrı yıkamayı tercih etmelisiniz.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
Keten ya da Keten Karışımlı Nevresim Takımları
Bu nevresimleri de çamaşır makinesinde yıkayabilirsiniz. 30-40 derece kafi olacaktır. Hassas bir deterjan kullanmanız önerilir. Kolay buruşan bir kumaştır bu yüzden orta derece ısıda ütüleme gerektirir. Düşük ısıda ütülenmesi zordur, zahmetli bir işlem olur.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
İpek kumaş, alerjik reaksiyonlara neden olan toz akarlarının üremesini engelleyebilir. Bu nedenle ipek yastık kılıfları, sağlıklı ve konforlu bir uyku deneyimi sunmak için tercih edilen ideal bir üründür. Hem kişisel sağlığı hem de hijyeni desteklediği için sıklıkla tercih edilir.
Yastıklar, toz birikintileri gibi alerjenlerin toplandıkları yerlerden biridir. Bu nedenle, yastıklarınızı sık sık temizlemeniz veya yıkamanız önemlidir. Ayrıca, yastık kılıflarını haftada birkaç kez değiştirmek ve yastıkları güneşte havalandırmak da alerjenleri azaltmaya yardımcı olur.
İçi boş elyaf yastık
Bu yastıklar tavsiye edildiği gibi her iki yılda bir değiştirilirse idealdir. Çünkü muhtemelen her yıl yastıklara bir servet harcamak istemeyeceksiniz.
Sistemin tam olarak işlev görebilmesi için bebeğin en az 2 yaşını geçmesi gerekir. Bu gelişme dönemini göz önüne alan uzmanlar, 2 yaşından küçük bebeklerin yastık kullanmamaları gerektiğini dile getirirler. Eğer yastığı bebeğinize uygun şekilde kullanmazsanız, bebeğinizin solunum sistemi kapanabilir.
Yastık Kılıfı Hangi Kumaştan Yapılır? Yastık kılıfları polyester, pamuk, viscon gibi malzemelerden veya bunların bileşiminden elde edilen kumaşlardan oluşur. Yastığın kullanılacağı alana göre belirlenen dolgu malzemesi ve kaplaması, en verimli sonuçları elde etmek üzere tasarlanır.
Yıkanmamış bir yastık ölü deri hücreleri, ter, bakteri, toz akarları ve hatta küfle dolu olabilir. Tüm bu etkenler yastık kılıflarının sararmasına neden olabiliyor. Sararmış yastık kılıfları nasıl beyazlatılır merak ediyorsanız bunun için çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal ürünler kullanmanıza gerek yok.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
İç çamaşırını doğru şekilde yıkamak için etiketteki talimatlara göre hareket edilmelidir. Hassas yapıdaki kumaşlardan üretilen iç çamaşırları “hassas” programda, günlük kullanıma uygun olan iç çamaşırları ise “iç giyim” programında yıkanmalıdır.
Çarşaflar renklerine ve kir durumuna göre 40 ya da 60 derecede yıkanır. Bunun yanı sıra çamaşır makinesinde 400-800 devir aralığında bir tercih yapılabilir.
Çamaşır makinesine atarken kılıfını çıkartmaya gerek yoktur. 30 derecede ve kısa programda yıkanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, deterjan miktarını fazla kaçırmamak ve makineye aynı anda birden fazla yastık atmamaktır. Kurutma işlemi ise açık havada olmalıdır.
Pamuklu, dayanıklı ve beyaz çarşaf ve nevresimleri 60 derecede yıkayabilirsiniz ancak polyester karışımlı veya renkli bir çarşaf icin 30-40 derece ideal.
Suni süet ve nubuk yastık kılıfı yıkanır mı diye düşünüyorsanız, cevabımız evet. Bu tarz kumaşlar da düşük derecede ve hassas programda çamaşır makinesinde yıkanabilir.
Yüz havlularını gün aşırı yıkamanız en doğrusudur. Banyo havluları ise üç ila altı gün arasında sıklıkla yıkanabilir.
Sarı lekeleri temizlemek için karbonat da kullanabilirsiniz.
Çeyrek bardak karbonatı sıcak suya batırılmış havluların üzerine serpin. 1 saat kadar beklettikten sonra çamaşır makinesinde soğuk suyla yıkayın. Sararmaların azaldığını belki de yok olduğunu görebilirsiniz.
Beyaz pamuklu iç çamaşırlarını kaynama sıcaklığında yıkayabilirsiniz ama o zaman bile 40- 60°C genellikle yeterli. Viskon veya dantelden yapılmış daha hassas kumaşlar pek dayanıklı değil: bunlar için, çamaşır devrini 40°C'ye ayarlayıp uygun yumuşak bir deterjanla yıkayınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri