Üzerinde zamanla toz, ter biriken yastıkların düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekmektedir. Yastık temizliği yapılmadığı takdirde yastıklar sararır ve konforsuz bir hale gelir.
Yastıkların uzun ömürlü olması için temizliği bir numaralı püf noktadır. Temizliğini sağlamak için alez ve kılıf kullanılır. Bunların yanında mutlaka yastıklar düzenli olarak yıkanmalıdır. Yastıklar içeriğine göre yılda 2 kere, 3 ayda bir veya yılda 4 kez olacak şekilde yıkanabilir.
Yastık kaç derecede yıkanır sorusunun cevabı ise yastık türleri arasında değişkenlik gösterebilir. Genellikle yastıkların 30 derece gibi düşük sıcaklıklarda yıkanması tavsiye edilir. Yastığınızı temizlerken doğru yıkama programını seçtiğinizden de emin olmanız gerekir.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
- İyi kaliteli elyaf yastıklar normal yıkama ayarında yıkanmaktadır; ancak düşük kalitede olan elyafları yıkamanız olumsuz sonuçlara neden olabilir. Yastığın bakım etiketini kontrol ettikten sonra makinede 40 derecede yıkayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Yastıklarını çamaşır makinesine koy. Yastıkları (hatta kuş tüyü olanları bile) çamaşır makinesinde yıkamanın hiçbir sakıncası yoktur. Tek seferde en az iki yastık yıkamaya çalışılmalı ki makine dengeli çalışsın ve yastıklar da makinenin içinde çok fazla savrulmasın.
Elyaf ve silikon gibi yastıklar ise makinede kolaylıkla yıkanabiliyor.
Çamaşır makinesinde düşük derecelerde kısa sürede yıkanabilmeleri mümkün olur. 30 derecede yıkanabilmeleri mümkündür. Yıkadıktan sonra kurutma aşamasına mutlaka dikkat edilmelidir. Güneşte havalandırılarak kurutulması tavsiye edilmektedir. Bunun dışında kurutma makinesi ile kurutulması da mümkün olmaktadır.
Sıradan bir yıkama işlemi için her zaman kullandığın çamaşır deterjanından bir su bardağı kadar ekle. Yastıklarının aşırı derecede beyaz olmasını istiyorsan deterjana ek olarak şunları da ekle: 1 su bardağı toz bulaşık makinesi deterjanı, önerilen miktar kadar çamaşır suyu ve yarım su bardağı boraks.
Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
Leğenin içine sirkeyi ve oksijenli suyu aktarın. Ardından leğene yastığı koyduğunuzda taşmayacak miktarda su koyun ve malzemeleri güzelce karıştırıp yastığı bu karışıma bastırın. Yastığı bu şekilde en az 2-3 saat bekletin. Yastığın tüm lekeli bölgelerinin suyu çektiğinden emin olun.
Çamaşır makinenizin narin ya da hassas programında en az sıcaklık derecesine getirerek yıkamanızı tavsiye ederiz. Hassas bir yapıya sahip olan kaz tüyü yastık ve kaz tüyü yorganlarınızı yıkadıktan sonra asla sıkma işlemi uygulamayın. Yün ve pamuk yorgan çeşitlerinde olduğu gibi düz bir zeminde kurumasını sağlayın.
Yastık, başın ve boyunun doğru pozisyonda olmasını sağlayarak omurga sağlığını destekler. Uyku apnesi, horlama veya reflü gibi solunum sorunlarına karşı yastık kullanmak başı yükseltmek ve solunumu rahatlatmak için yardımcı olabilir. Yastık, uyurken daha iyi destek ve konfor sağlayarak uyku kalitesini artırabilir.
Yıkama Sıklığı
Yine çok terleyen biriyseniz duruma göre haftada 1-2 kez değiştirilip yıkanması doğru olacaktır. Genel olarak nevresim takımları kış aylarında 2-3 haftada bir değiştirilebilir. Yaz aylarında ise hava sıcaklığı gibi durumların etkisiyle haftada en az iki kez değiştirilmesi daha sağlıklı olacaktır.
İki yastıkla yıkama esnasında yastığın savrulmasını da engellemiş olursunuz. Yastığın kaç derece ve kaç dakika yıkanacağı da üzerinde durulması gereken bir konudur. Makine sıcaklığını ve yıkama süresini tayin etmek için yastığın üzerinde yazan kullanma talimatlarını dikkate alabilirsiniz.
Çamaşır makineniz yoksa ya da yastıkları makinede yıkamak istemiyorsanız lavaboyu ya da küveti sıcak sula doldurup bir kaç damla sıvı deterjanla köpürtün. Yastıkları 10-15 kez bu suya daldırdıktan sonra durulama suyuyla iyice durulayın ve sererek kurutun.
Elyaf yastıklar yaygın olarak 30 derece sıcaklıkta yıkanıyor. Yastığın yapısının zarar görmemesi açısından 40 dereceden daha yüksek sıcaklıklarda elyaf yastıklarınızı yıkamamanız öneriliyor. Ancak piyasadaki bazı elyaf yastık modelleri 90 dereceye sıcaklıkta da yıkanabiliyor.
Bir fincan karbonatı yarım fincan su ile karıştırın ve yastık lekesine uygulayın. 30 dakika bekletin ve sonra yıkama makinesinde yıkayın. Bu yöntemlerin herhangi birini kullanarak yastıktaki sarı lekeleri çıkarabilirsiniz.
Yastıkların dolgu malzemesi de omurga sağlığınızı etkileyen durumlardan. Kuş tüyü ve pamuk dolu yastıklar eskilerden beri gelen en kullanışlı yastıklar. Visco ve Latex yastıklar da doktorunuzun önerisine göre tercih edilebileceklerden. Ayrıca bazı dolgular vücudunuzun ısı dengesini koruyarak terlemenizi de engeller.
“Yapmanız gereken tek şey, eşit miktarda beyaz sirke ve suyu bir sprey şişesinde karıştırmak ve yastığınızın lekeli bölgelerine püskürtmek. Yastığı tekrar kullanmadan önce tamamen kurumasını bekleyin.” Beyaz sirke sadece lekeleri çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda yastığı dezenfekte etmeye de yardımcı olur.
Bir yastık için gerekli olan elyaf malzemesi ortalama 600- 700 gramdır. Ancak kalın ve daha dolgun bir yastık isteyenler 1 kilo elyaf kullanabilir.
Bunun yerine, birçok yastık orta ısıda bir saat boyunca kurutulabilir. Kurutucuya birkaç kuru havlu eklemek işleri hızlandıracaktır. Hava ılımansa, yastıkların çoğunu tamamen kuruyana kadar çamaşır ipine asabilirsiniz.
8 kg ve üstü makina alırsanız sorun çıkmadan yıkarsınız yorganlarınıda 7 kg makinada yorgan yıkamak zor çünkü. Arçelik 64lt, Bosch 63lt. Çift kişilik büyük yorganları biraz sıkıştırmanız gerekecektir. Büyük çift kişilik yorganları yıkamak için minimum 65lt hacim gerekir.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Yastıklar pamuk, sentetik tüy, kaz tüyü, silikon-elyaf ya da hafızalı köpük gibi dolgu maddeleri ile doldurulabilir. Bu nedenle herkes için mükemmel yastık türü değişebilir, ancak değişmeyen tek şey yastıkların düzenli olarak temizlenmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri