Banyo, bi reyin genel hijyenik bakımının bir parçasıdır. Hemşirelik bakımının önemli bir bölümünü oluşturan yatak başı hasta bakımı içinde yer alan yatak banyosu, bireyin hijyenini sağlama ve rahatlamasını sağlama gibi temel amaçları içine almaktadır (Ulusoy ve Görgülü 1996, Berman et al.
Yatak banyosu, baştan ayağa, temiz bölgeden kirli bölgeye doğru yapılmalıdır. Bu nedenle, silme işlemi yüzde gözlerden başlar ve anal bölgenin temizlenmesi ile son bulur. - Gözler kapalı iken yalnızca duru su ile içten dışa doğru silinmeli. Her göz için bezin ayrı köşeleri kullanılır.
Önce temiz, sonra kirli bölgeler silinir (önce kol, sonra koltuk altı gibi). • Her bir bölgeye temizleme işlemi bitince uygun nemlendirici sürülür. Silme işlemi sırasında mahremiyete önem verilir. Hastanın üzeri bir havlu ile örtülmelidir.
Hastanın temizlik ihtiyacının karşılanması
Hasta hareket edebilecek durumdaysa, yardım ile banyo yapabilir,. Hasta hareket edemiyorsa, banyo için özel yapılmış tekerlekli sandalye ile banyoya götürülerek, bu sandalyenin üzerindeyken banyosu yapılabilir.
İlgili 31 soru bulundu
Evre 4: Cilt yüzeyden kemiğe kadar hasarlıdır. İyileşmesi çok uzun zaman ve bakım gerektirir.
Bası yarası veya yatak yarası dört evreye ayrılır:
İkinci evre: Renksiz bir şekilde ağrılı açık yaralar ya da kabarcıklar görülebilir. Üçüncü evre: Cilt yüzeyinin altındaki doku hasarına bağlı olarak krater benzeri bir görünüm oluşabilir. Dördüncü evre: Ciltte muhtemelen ciddi enfeksiyon görülebilir.
– Hasta yıkama yatağı, hastanın altına yerleştirildikten sonra şişirilir ve küvet şeklini alır. Hasta normal banyo şartlarındaki gibi yıkanır ve durulanır. – Tüm atık su küvetin kendi hortumu sayesinde direk kovaya gelecek şekilde ayarlandığı için yatağın ıslanması önlenir.
Açıklamada vücut yıkama makinesinin özellikleri konusunda da şu bilgiler yer aldı: "İki hazneli yıkama ve kurutma özelliği bulunan biri makinedir. Birinci hazne mevcut olan temiz suyu hastanın vücut ısısına göre ayarlamakta, hasta için uygun sıcaklıkta suyu oluşturmakta ve bu şekilde hasta banyosu yaptırılmaktadır.
Hastalara günde 2 defa vücut banyosu (silerek), ağız, göz ve yüz bakımları, saç banyoları ve erkek hastaların traşları yapılmaktadır. Tuvalet; idrar sondası takılarak gerçekleştirilen tuvalet bakımı aynı zamanda hasta altı bezleri ile de alınır.
Yatalak hastanızın rahatlamasını sağlamak ve yaşam kalitesini arttırmak için bazı ipuçları; Yatalak hastanın pozisyonunu 2 saatte bir değiştirmek sırt, kalça ve topuklar üzerindeki baskıyı azaltır. Mümkünse, yatağın başını kaldırmak, yemek zamanları, ilaç alırken ve nefes alırken hastaya yardımcı olur.
Hastaya yan yatış pozisyonu verilir. Sırt ve kalçalar dışında battaniye ile üstü örtülür. Altına havlu yerleştirilir. Sırt, omuzlardan kalçalara doğru uzunlamasına hafif darbelerle silinir, durulanır ve kurulanır.
1. Hasta veya yaşlıya banyo yaptırabileceksiniz.
Hasta bakıcıların görevlerinden biri de, hastanın tuvalet alt bakım ihtiyaçlarını yaptırmalarıdır. Hastada sonda var ise günlük olarak idrar torbasını boşaltır, hastanın altı bezli ise belli aralıklarda bezini değiştirir ve hastanın hijyenik olarak temizlenmesini sağlar.
İnmeli hastalarda kabızlık neden olur? İnmenin kendisi kabızlığa doğrudan yol açmaz. Fakat inmeli hastalarda kabızlık %50 civarı sıklıkla görülür (2). Bunun nedeni yeterince sıvı ve lifli gıda almamaları, hareketsiz kalıp günün büyük bölümünü yatakta geçirmeleri ve kullandıkları bazı ilaçlar olabilir.
Hasta, refakatçi yardımıyla veya kendi kendine hareket edebiliyorsa ihtiyacını tuvalette gidermek isteyecektir. Hareket etme ihtimali yoksa, hasta taşıma lifti adı verilen medikal ürünleri kullanarak hastayı tuvalete götürebilirsiniz.
Yoğun Bakım Hemşireliği Dergisi 2008;12(1-2):26-32
Kronik bir hastalığın ağrı ve kanama gibi dayanılmaz derecede acı veren, yaşamı tehdit eden fiziksel semptomlarının yanı sıra anksiyete, suçluluk, öfke, uyku yoksunluğu ve spiritüel dist- res gibi psikolojik yanıtlar da eklenmektedir.
Entübe hasta iyileşir mi? Entübasyon koronavirüs sürecinde pek çok kişi tarafından olumsuz düşünülse de, entübasyon hastaların nefes alıp vermesini kolaylaştıran, tedaviye yardımcı bir işlemdir. Entübe hasta iyileşir.
Yoğun bakıma yattığı andan itibaren hekimler bozuk olan bu parametreleri düzeltmeye ve hastanın yaşama şansını artırmaya çalışırlar. Ancak bilinmelidir ki, çok ağır hastaların yattığı yoğun bakım ünitelerinde bütün dünyada ölüm oranları % 10-60 arasındadır.
Hastanızın vücuduna özellikle de kalçalarına bariyer krem sürmeniz de fayda vardır. Yatak koruyucu örtü veya çarşafınızı hastanızın kalçalarının biraz altına sıkıştırarak yerleştirin. Hastayı sırt üstü yatırın ve bezi bacaklarının arasından yukarıya doğru çekin. Hasta bezinin sızdırmaz bariyerlerini açın.
Bone hastanın başına geçirilir ve hastanın saçları ovularak friksiyon yöntemiyle bone içerisindeyken temizlenir. Saç temizliği bonesi saçların durulanmasını gerektirmez. Ovalama işleminin bitmesiyle saç temizliği de bitmiş olur.
Raporu alamadığınızda eğer hasta yatağını ücretsiz olarak temin edemezseniz kolaylıkla kiralama işlemlerine başvurabilirsiniz. Kiralama işlemi yapılarak da rahat bir şekilde hasta yatağı temin etmek mümkün oluyor. Bu süreçte mutlaka profesyonel hizmetlerden yararlanmak gerekir.
Yatak yarasının ilerlemesi, müdahalede geç kalınması, doğru tedavi uygulanmaması, vücuttaki enfeksiyonun tehlikeli boyutlara ulaşması neticesinde yatak yaraları öldürebilir hale gelebilir.
Hastanın durumuna göre cerrahi doku kaydırma ve nakil ile bu yaralar kapatılabilir. Yatak yarasının cerrahi olarak kapatılması planlanmıyorsa pansuman tedavisi le hasta tedavi edilir. Yara kapanma süresini kısalttığı gösterilmiş tek yara tedavi metotu olan negatif basınçlı kapama yöntemi (vak) uygulanır.
Bol proteinli ve kolorisi yüksek olan yiyeceklerle beslenmelidir. Günde en az 2-2,5 lt su içmelidir. Yatagın yapısı önemlidir, boru tipi havalı yataklar ve visko şilteler yapılan çalışmalara göre yara açılmasını önleyebilir. Fakat düzenli pozisyon değişimi ve hasta bakımı da çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri